Pyörivä laser – kuulostaako monimutkaiselta? Ei välttämättä. On vain muutamia huomioonotettavia seikkoja, jotta saat juuri oikean tuotteen tekemääsi työhön.
Oikean laserin valinta voi vaikuttaa alkuun hankalalta. Mieti kuitenkin, mihin olet käyttämässä laseria ja mitä tarpeita sinulla on. Siinä sinulla onkin vaatimukset tuotteelle. Sen avulla oikeanlaisen laserin valinta juuri sinun tarpeisiisi on helppoa. Miten usein sinun tarvitsee tehdä linjaus? Ja tarvitsetko siihen 2-tasolaseria?
Äkkiseltään vastaisit varmaankin ”En…” Mutta kun tulee tarve päivittää mallia, on hyvä että jo ostetussa laserissa on tarvittava toiminto, mikä parantaa käyttäjäystävällisyyttä. Älä siis ajattele liian kapeakatseisesti, se voi tulla kalliiksi pidemmän päälle.
Pyörivä laser on ehdottomasti paras kaverisi, kun sinun pitää pystyä tasoittamaan epätasainen pinta tai tehdä tietynlainen kallistus, tai jos tahdot, että pisteen tason on oltava täsmälleen sama kuin toisen pisteen tason. Pyörivässä laserissa on nopeasti pyörivä laserdiodi, joka tekee viivamaisen merkin lähtötasolle tai -korkeudelle.
Kaikki valikoimaamme kuuluvat pyörivät laserit tasautuvatautomaattisesti. Tasautuminen tarkoittaa, että laserdiodi tuntee, onko seasetettu hieman vinoon ja hakee itse nollakallistuksen suhteessa vaakatasoonennen kuin se alkaa pyöriä.
Pyöriviä lasereita, tasolasereita ja linjalasereita on eri tyyppejä. Tasolaser on yksinkertaisesti pyörivä laser, joka antaa suoran linjan vaakatasossa. Linjalaser on laser, joka toimii osittain edellä mainitulla tavalla, mutta johon on mahdollista säätää myös linjaus x-suunnassa ja joitain linjalasereita voi käyttää sekä x- että y-suunnassa. Näitä kutsutaan 2-tasolasereiksi.
Jos pitää saada suora linja maan kanssa, suoraan ylöspäin pintaa pitkin tai sisäkattoa pitkin, käytetään laseria, joka tasautuu myös pystysuunnassa. Joissain pystysuuntaan tasautuvissa lasereissa on mahdollista myös asettaa linjaus.
Laservastaanottimet
Pyörivät laserit on pääasiassa tarkoitettu ulkokäyttöön, mutta niitä voi hyvin käyttää myös sisällä. Punaisen laserin valospektri kulkee käsi kädessä auringonvalon spektrin kanssa, joten punaista laseria voi olla vaikea nähdä kirkkaissa olosuhteissa kaukaa. Siihen on kuitenkin ratkaisu. Kannettavia laservastaanottimia on saatavilla moniin eri malleihin eri toiminnoilla – kaikki parantavat käyttökokemusta.
Laservastaanottimessa on ikkuna, johon laser osuu, ja vastaanotin kertoo, osuuko laser sen keskustaan tai keskustan ylä- tai alapuolelle. Tämä antaa osviittaa siitä, pitääkö maata kaivaa tai täyttää. Digitaalinen laservastaanotin kertoo millimetreinä, miten kaukana viitepisteestä olet.
Jotkin laservastaanottimet ovat myös pyörivän laserin kauko-ohjaimia, mikä helpottaa käyttöä. Kaikki pyörivät laserit eivät kuitenkaan tue tätä toimintoa.
Näistä laservastaanottimista on myös suurempi vaihtoehto, jonka voi kiinnittää puomiin tai esim. kaivinkoneeseen. Niitä kutsutaan konevastaanottimiksi. Niitäkin on eri mallisia ja niissä on erilaisia toimintoja.
Valitse hyvä aloituspakkaus
Hyvässä peruspaketissa on yleensä pyörivä laser, laservastaanotin, jalusta sekä vaaitustanko. Laservastaanotin kiinnitetään puristimella vaaitustankoon, joka on skaalattu merkitsemään korkeuseroja viitepisteestäsi.
Näihin paketteihin saa paljon erilaisia lisävarusteita ja ratkaisuja mahdollisia esteitä varten, esimerkiksi jalustoja ja valulevyjä, joihin vaaitustanko kiinnitetään, laservastaanottimia erilaisilla toiminnoilla, teleskooppijalustoja, kaukosäätimiä jne.
Mieti aluksi omia tarpeitasi ja toiveitasi äläkä epäröi yhteyttä heti, kun mieleesi tulee jotain kysyttävää. Autamme mielellämme!