Sorptiokuivain vai kondenssikuivain? Tässä artikkelissa vertaamme näitä kahta tekniikkaa toisiinsa selvittääksemme, mikä ilmankuivain on paras vaihtoehto mihinkin!
Onko sinulla ongelmia korkean ilmankosteuden kanssa kylpyhuoneessa, kellarissa tai ryömintätilassa? Haluatko kuivata pyykin nopeammin tai päästä eroon ummehtuneesta hajusta ullakolla? Siinä tapauksessa saatat tarvita ilmankuivainta.
Stayprolla myymme pääasiassa kahden tyyppisiä ilmankuivaimia: kondenssikuivaimia ja sorptiokuivaimia. Tässä artikkelissa kerromme, mikä erottaa nämä kaksi tekniikkaa toisistaan ja mihin tarkoitukseen kuivaimet soveltuvat.
Toiminto
Kondenssikuivain toimii suunnilleen kuten jääkaappi ja tiivistää kosteutta jäähdytyksen avulla. Vesi kerätään säiliöön tai lasketaan viemäriin. Sorptiokuivain tai ryömintätilankuivain, joksi sitä myös kutsutaan, sen sijaan imee ilmaa kosteutta imevään materiaaliin. Tämän jälkeen kosteus lämmitetään ja johdetaan ulos höyrynesteputken kautta.
Tekniikat ovat erilaisia, mutta lopputulos on sama: suhteellisen kosteuden alentaminen niin, että se laskee haitallisen tason alapuolelle.
Voittaja: Tasapeli
Työskentely kylmässä
Kondenssikuivaimessa on monia etuja, mutta yksi haittapuoli on se, että kondenssikuivain ei toimi miinusasteissa. Tämä johtuu siitä, että kondenssikuivain käyttää jäähdytystä veden tiivistämiseen. Koska sorptiokuivaimen toiminta perustuu siihen, että ilma imeytyy kosteutta imevään materiaaliin ja vesimolekyylit haihdutetaan kuumentamalla, voi sorptiokuivain toimia huomattavasti kylmemmissä ympäristöissä. Ei ole harvinaista, että sorptiokuivaimet toimivat jopa -20 asteen lämpötiloissa.
Voittaja: Sorptiokuivain
Kapasiteetti
Eri ilmankuivainten tehoa verrattaessa olennainen mitta on työskentelyalue, joka ilmoitetaan kuutiometreinä (m3). Suurempi työskentelyalue tarkoittaa käytännössä sitä, että ilmankuivaimen ei tarvitse työskennellä yhtä pitkään kuivatakseen saman ilmamäärän.
Sorptiokuivaimen työskentelyalue on yleensä suurempi kuin kondenssikuivaimen, mutta kapasiteetti vaihtelee suuresti myös kunkin tuoteryhmän sisällä. Monet sorptiokuivaimet mahdollistavat myös kuivan ilman ohjaamisen ja jakamisen yhden tai useamman letkun avulla. Luodaksesi ilmankierron kapeaan ja eri tiloihin jaettuun ryömintätilaan, voit esimerkiksi vetää letkun sisempänä olevaan tilaan ja puhaltaa kuivan ilman ulos sieltä käsin.
Voittaja: Sorptiokuivain
Ulkonäkö
On helppo unohtaa estetiikka, kun verrataan jotain niin toiminnallista kuin ilmankuivaimet, mutta tässä tapauksessa ulkonäkö on olennainen asia. Kondenssikuivaimet on usein suunniteltu sopimaan moderniin kotiin, mikä näkyy niiden pyöristetyissä muodoissa ja hillityssä muotoilussa. Sorptiokuivain sen sijaan on tarkoitettu viettämään elämänsä ryömintätilassa, piilossa designtietoisten ihmisten kriittisiltä katseilta. Neliönmuotoisilla peltilaatikoilla voi olla oma viehätysvoimansa – mutta niitä ei tulla kruunaamaan voittajiksi kauneuskilpailuissa.
Voittaja: Kondenssikuivain
Äänenvoimakkuus
Eri ilmankuivainten käyttöäänenvoimakkuus vaihtelee malleittain, mutta ei tarvitse selata montaakaan tuotekuvausta huomatakseen, että kondenssikuivaimet ovat pääsääntöisesti hiljaisempia kuin sorptiokuivaimet. Markkinoilla on tarjolla kondenssikuivaimia, jotka on erityisesti suunniteltu hiljaisiksi, jotta niiden käyttöääni häiritsisi mahdollisimman vähän asunnossa. On vaikea löytää sorptiokuivainta, jonka äänenvoimakkuus on alle 47 desibeliä. Jotkut kondenssikuivaimet ovat lähempänä 30 dB:ä – etenkin jos laite on varustettu hiljainen tila -toiminnolla. Täältä voit lukea lisää desibeliasteikosta ja sen merkityksestä.
Voittaja: Kondenssikuivain
Huolto
Valitettavasti ei ole olemassa huoltovapaata ilmankuivainta, jonka voi vain käynnistää ja unohtaa. Kondenssikuivaimessa on yleensä vesisäiliö, johon kondenssivesi kerääntyy. Jos et halua tyhjentää säiliötä säännöllisin väliajoin, on laitteeseen usein mahdollista liittää letku, joka johdetaan lattiakaivoon tai maahan. Koska sorptiokuivain johtaa veden ulos vesihöyryn muodossa, tyhjennystä ei tarvitse miettiä, mutta kosteutta imevä materiaali saattaa kuitenkin olla tarpeen tarkistaa säännöllisesti ja varmistaa, että se toimii kuten pitää.
Molemmat versiot on puhdistettava säännöllisesti, ja niissä on yleensä yksi tai useampi pöly- ja ilmansuodatin, jotka on vaihdettava tai pestävä muutaman kerran vuodessa.
Voittaja: Tasapeli
Asennus
Kondenssikuivain on periaatteessa heti valmis sijoitettavaksi paikalleen, mutta sorptiokuivaimen sijoittaminen niin, että siitä saa parhaan mahdollisen hyödyn ullakolla tai ryömintätilassa vaatii hieman enemmän työtä. Sorptiokuivainta varten tila on puhdistettava orgaanisesta materiaalista, halkeamat ja venttiilit on tiivistettävä, kuivailmaletkut kiinnitettävä ja märkäkaasuletku vedettävä talon seinän läpi.
Voittaja: Kondenssikuivain
Investointikustannukset
Kun puhutaan hinnasta, voittaja on kondenssikuivain. Sorptiokuivain tarjoaa luonnollisesti enemmän kapasiteettia, mutta jos lisäkapasiteettia ei tarvita, ei ole syytä kuluttaa enemmän rahaa kuin on tarpeen. Edullinen, mutta toimiva kondenssikuivain voi maksaa noin 200-300 euroa, kun taas yksinkertaisempi sorptiokuivain maksaa yleensä moninkertaisesti.
Voittaja: Kondenssikuivain