Jotta saisit pyörösahastasi kaiken irti ja käytät sitä turvallisesti, sinun on hyvä tietää muutamia asioita. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät aloittelijan virheet – jotta voisit välttää ne.
Pyörösaha tai käsipyörösaha, kuten sitä myös kutsutaan, on monipuolinen ja tehokas työkalu, joka katkaisee ja halkaisee erittäin tarkasti. Toisin kuin kiinteä pöytäpyörösaha (eli pöytään kiinnitettävä pyörösaha), se on helppo ottaa mukaan ja käyttää siellä, missä sitä sillä hetkellä tarvitaan.
Se, että voit käyttää pyörösahaa monissa eri tilanteissa, sisältää myös tiettyjä riskejä. Yksi yleisin syy vammojen syntymiseen on takapotku, joka voi tapahtua, kun sahanterä juuttuu materiaaliin (yleensä sanotaan, että materiaali puristaa terää). Terän pyörimissuunnan vuoksi koko työkalu kimpoaa takaisin sinua kohti suurella voimalla. Tämä voi aiheuttaa sen, että saat kovan iskun sahasta tai että satutat itseäsi pyörivään terään. Onneksi takapotkun riskiä voidaan minimoida pitämällä sahaa tukevasti kahdella kädellä sekä varmistamalla parhaat työskentelyolosuhteet.
11 yleistä aloittelijan virhettä, joita tulee välttää työskennellessäsi pyörösahan kanssa
1. Sahan takana seisominen
Yksi pyörösahan käytön suurimmista riskeistä on rekyyli, joka syntyy, kun puu puristaa terää. Noudattamalla tämän artikkelin vinkkejä ja pitämällä sahaa tiukassa otteessa kahdella kädellä voit minimoida kimpoamisriskin, mutta työskennellessä on myös hyvä seistä hieman sivulla, ettei ole suoraan sahauslinjalla.
2. Sahanterä on asetettu liian syvälle
Levy on katkaistava, joten mikset laskisi sahan terän niin pitkälle kuin se menee ja antaisit mennä? Vastaus on, että terä toimii tehokkaammin, mitä enemmän hampaita on kosketuksissa materiaaliin. Maksimaalisen poiston saavuttamiseksi materiaalin alapuolella tulee olla näkyvissä melkein kokonainen hammas. Tämä koskee kaikkia pyöriviä sahatyökaluja.
3. Poistat terän suojuksen
Terän suojuksen sitominen, kiinnittäminen tai poistaminen ei ole hyvä idea nopeammin työskentelyyn. Suojus on paikallaan syystä ja sen tulee aina olla terän suojana, kun sahaa ei käytetä.
4. Saha ei kiihdy ennen kontaktia
Yleinen aloittelijan virhe on antaa terän hampaiden koskettaa materiaalia ennen sahan kiihdyttämistä. Tämä on hyvin tavallista, silloin kun saha on pysäytetty ja jatkat saman viillon sahausta. Silloin on parempi peruuttaa sahaa muutama millimetri taaksepäin, jotta terä pääsee pyörimään vapaasti. Tässä kuten monissa muissa tämän listan kohdissa virheet voivat johtaa sekä vaaralliseen rekyyliin että huonompaan viiltoon.
5. Nostat sahan pois ennen kuin terä pysähtyy
Ei ehkä kuulosta niin vaaralliselta nostaa sahaa pois terän vielä pyöriessä (joka tietysti säästää arvokkaita sekunteja), mutta se ei ole vaaratonta. Jos satut kääntämään terää nostaessasi sitä, se voi tarttua materiaaliin, aiheuttaa äkillisen takapotkun tai huonontaa viiltoa.
6. Et seuraa, missä johto sijaitsee
Jos sinulla on johdollinen pyörösaha, sinun on koko ajan tiedettävä, missä johto on ja miten se siirtyy sahatessa. Et halua, että saha juuttuu tai muuttaa suuntaa keskellä viiltoa vain siksi, että johto on liian lyhyt tai se on sotkeutunut teollisuusimuriin.
7. Kannat pyörösahaa sormi liipaisimen päällä
Pyörösahan kantaminen sormi käynnistysliipasimella saattaa kuulostaa hyvältä ajatukselta (haluat aina olla valmiina!), mutta turvallisuussyistä tämä ei ole järkevää, koska saatat vahingossa käynnistää sahan, esimerkiksi äkillisen kaatumisen yhteydessä.
8. Riittämätön tai väärä tuki materiaalille
Jotta pystyt sahaamaan materiaalin läpi, sahanterän on oltava syvempi kuin sahattava materiaali. Jotta et sahaisi suoraan työpöytään, on sinun nostettava materiaalia tai asetettava alle tukimateriaali, jota voit sahata. Samalla on tärkeää, että materiaali pysyy tukevasti paikallaan ja on vakaa ilman, että se notkahtaa liikaa ja puristaa terää. Aseta tuet molemmille puolille ja mahdollisimman lähelle sahauslinjaa.
9. Siirrät sahan pois terä alaspäin
Oikea tapa on asettaa saha kyljelleen tai ylösalaisin, kun et käytä sitä. Jos asetat sen terän suojuksen varaan, on aina olemassa riski, että suojus ei ole kunnolla paikallaan, ja jos terä alkaa pyöriä, saha voi alkaa elää omaa elämäänsä ja kimpoilla sinne tänne.
10. Sahaat ilman suojavarusteita
Kun käytät pyörösahaa, käytä kasvomaskia, kuulosuojaimia ja suojalaseja. Työkäsineitä ei sen sijaan kannattaa käyttää, koska on olemassa vaara, että käsine juuttuu terään ja vetää kättä sisään sen sijaan, että käsine suojaisi kättä.
11. Käytät tylsiä, vaurioituneita tai vääränlaisia teriä
Ostaessasi pyörösahan, siihen luultavasti sisältyi melko hyvä yleisterä, mutta sitä mukaa kun terä kuluu ja altistuu rasitukselle, se aiheuttaa liiallista kitkaa, joka voi aiheuttaa juuttumisen ja sitä myöten takapotkun. Kun vaihdat terän, on tärkeää asentaa se oikein ja valita oikeanlainen terä materiaalille, jota aiot sahata.