Ruohotrimmerit & raivaussahat

Alla on valikoimamme ruohotrimmerit & raivaussahat.

  • Lajitteluperuste
  • Tuotemerkit
  • Tuotetyyppi
  • Hinta
  • Tuotteen tila
125 tuotetta
Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Näin valitset oikean ruohotrimmerin ja raivaussahan

Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro, artikkeli päivitetty 14.8.2024

Ruohotrimmeri on yksi tärkeimmistä puutarhatyövälineistä hyvin hoidetun ja hyvinvoivan puutarhan aikaansaamiseksi. Tässä oppaassa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää valintasi tekemiseksi.

Ruohonleikkuri on voittamaton apulainen leikattaessa suurta ja tasaista nurmikkoa. Mutta niihin paikkoihin, joihin leikkuri ei pääse, tarvitset ruohotrimmerin tai raivaussahan. Ruohotrimmeri ja raivaussaha perustuvat samaan periaatteeseen ja niissä on pyörivä leikkaustyökalu, joka katkaisee ja kaataa ruohoa ja vesakkoja tehokkaasti. Tämä pyörivä työkalu voi sisältää siimapään joko yhdellä tai kahdella pyörivällä siimalla, muoviteriä tai muunlaisia teriä. Näiden työvälineiden sisältämän pitkän varren ansiosta pääsee leikkaamaan erittäin tarkasti vaikeapääsyisissä paikoissa, kuten esimerkiksi penkereissä, mäkisessä maastossa tai lähellä ruusupensaita.

Ruohotrimmeri vai raivaussaha?

Monet miettivät valintaa ruohotrimmerin ja raivaussahan ostamisen välillä, mutta oikeastaan valinnan tekeminen on melko helppoa. Molemmilla näistä työvälineistä on nimittäin hyvin erilaiset käyttötarkoitukset, eivätkä ne voi varsinaisesti korvata toisiaan. Ruohotrimmeri on kevyempi työväline ruohon leikkaamiseen, kun taas raivaussaha on suurempi ja painavampi kone, joka pystyy käsittelemään vesakkoja, paksumpaa ruohoa ja pienempiä puita. Ruohotrimmeri leikkaa ruohon joko muovisiimalla tai muoviterillä, kun taas raivaussaha voidaan varustaa myös sahanterillä, vesakkoterillä ja muilla lisävarusteilla. Toinen huomattava ero on se, että raskaampi raivaussaha on usein varustettu kaksin käsin ohjattavalla ohjaustangolla ja kantovaljailla, kun taas ruohotrimmerissä on ns. silmukkakahva.

Ruohotrimmerin ja raivaussahan välimaastoon kuuluu multitrimmeri. Multitrimmerin vahvuutena on se, että voit kytkeä siihen erilaisia ​​lisäosia riippuen siitä, mitä aiot tehdä, kuten esimerkiksi trimmata ruohoa, leikata pensasaitaa tai sahata oksia.

Ruohotrimmerillä saat täydelliset reunat nurmikollesi. Kuvassa Black & Decker ST1823-QW.

Akkukäyttöinen, johdollinen vai bensiinikäyttöinen?

Ruohotrimmerit ovat tavallisesti akkukäyttöisiä tai johdollisia, kun taas raivaussahat ovat yleensä bensiinikäyttöisiä.

Akkukäyttöinen ruohotrimmeri

Akkukäyttöiset ruohotrimmerit sopivat erinomaisesti reunojen leikkaamiseen ja pienempiin nurmikoihin. Ne ovat usein käytössä hiljaisia ​​ja kevyitä, mutta eivät yhtä tehokkaita kuin bensiinikäyttöiset sisaruksensa. Saatavilla on yksinkertaisia ​​malleja sisäänrakennetulla akulla, mutta useimpiin malleista akku on vaihdettavissa. Akun jännite antaa osviittaa koneen tehokkuudesta. Jännitemääristä 18 volttia on yleisin, mutta saatavilla on myös 36, 40 tai 54 voltin koneita. Jos sinulla on jo jonkin tietyn valmistajan työkaluja ja koneita, voit halutessasi ostaa saman merkin valmistaman ruohotrimmerin ja käyttää samoja akkuja eri koneissa.

Sähkökäyttöinen, johdollinen ruohotrimmeri

Johdolliset, sähkökäyttöiset ruohotrimmerit tarjoavat periaatteessa samat edut kuin akkukäyttöisetkin trimmerit. Näitä ovat pieni paino, vähäinen ympäristövaikutus ja suhteellisen hiljainen moottori. Lisäksi sähkökäyttöisellä ruohotrimmerillä on se etu, että voit käyttää sitä pitkään ilman, että sinun tarvitsee ladata akkuja tai tankata koneeseen bensiiniä. Johdollisen mallin huomattava haittapuoli kuitenkin on se, että siihen liitetyn jatkojohdon pituus rajoittaa työskentelyäsi. Tämä ärsyttävä piirre on saanut yhä useammat siirtymään akkukäyttöiseen ruohotrimmeriin.

Bensiinikäyttöinen ruohotrimmeri/raivaussaha

Bensiinikäyttöiset ruohotrimmerit ovat harvinaisia. Toisaalta taas tehokkaammat raivaussahat ovat usein bensiinikäyttöisiä. Tämä johtuu siitä, että ne on tarkoitettu vaativampien töiden hoitamiseen, joissa tarvitaan suurta moottoritehoa, täyttä liikkuvuutta ja pitkää leikkausaikaa. Raivaussahoissa on joko kaksitahti- tai nelitahtimoottori. Nelitahtimoottori on ympäristöystävällisempi valinta, sillä kaksitahtimoottorista puuttuu sisäinen voitelu, mistä johtuen se vaatii öljyn lisäämistä bensiiniin. Monet koneet voivat käyttää sekä 95-oktaanista polttoainetta että alkylaattibensiiniä. Puhtaampi alkylaattibensiini on parempi sekä ympäristölle että omalle terveydelle, sillä se sisältää vähemmän myrkyllisiä aineita.

Bensiinikäyttöisten raivaussahojen epäkohtia ovat niiden suurikokoinen ja painava rakenne, huomattava melu ja pakokaasupäästöt.   

Raivaussaha on suurempi ja painavampi kone, joka pystyy käsittelemään vesakkoja, paksumpaa ruohoa ja pienempiä puita. Kuvassa raivaussaha AL-KO BC 500.

Leikkuunopeus ja leikkuuleveys

Leikkuunopeus ja leikkuuleveys ovat kaksi keskeistä käsitettä ruohotrimmerin tai raivaussahan suorituskyvystä puhuttaessa. Nopeus ilmoitetaan kierroksina minuutissa (rpm) ja mitä nopeammin trimmeripää pyörii, sitä nopeammin leikkuusiiman kärjet liikkuvat.

Monessa koneessa voi vaihtaa nopeutta kahden tai useamman nopeustilan välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit punnita nopeustilan valintaa koneen suorituskyvyn ja akun keston välillä. Muutettava nopeus on myös etu, jos aiot leikata kukkapenkkien tai muiden herkkien pintojen läheltä ja haluat minimoida vahinkojen riskin.

Leikkuuleveys ilmoitetaan senttimetreinä ja se kertoo, kuinka suuri työskentelypinta ruohotrimmerissä tai raivaussahassa on. Yleensä leikkuuleveys on noin 20–40 senttimetriä. Jos aiot leikata suuremman alueen, työsi on valmis sitä nopeammin, mitä laajemmalla leikkuuleveydellä kone työskentelee.

Kuinka tehokas koneen siis tulee olla? Se riippuu täysin siitä, mitä aiot sillä tehdä. Tärkeää on valita kone, jonka suorituskyky riittää sen käyttötarkoituksiin. Muuten riskinä on, että päädyt seisomaan yhteen ja samaan paikkaan väsyneen koneen kanssa, joka ei kykene pääsemään kasvillisuuden läpi.

Leikkuunopeus ja leikkuuleveys ovat kaksi keskeistä käsitettä ruohotrimmerin tai raivaussahan suorituskyvystä puhuttaessa.

Ergonomia

Mitä enemmän käytät ruohotrimmeriä tai raivaussahaa, sen tärkeämpää on valita kone, jolla on mukava työskennellä. Vaikka ruohotrimmerit ovatkin suhteellisen kevyitä, on tärkeää, että valitset mallin, joka sopii pituuteesi ja ruumiinrakenteeseesi. Joustavan teleskooppivarren sisältävän ruohotrimmerin hankkimalla voit varmistaa, että sitä voivat käyttää eripituiset käyttäjät. Vastaavasti jos ostat valjailla varustetun raivaussahan, on etu, jos valjaissa on säätömahdollisuus.

Pitkäkestoisessa työskentelyssä on myös tärkeää ottaa huomioon se, kuinka paljon kone tärisee. Tärinät mitataan yksikössä m/s2, ja lukema ilmoitetaan usein tuotekuvauksessa tai koneen käyttöoppaassa. Yleisesti ottaen kalliimmissa koneissa on parempi tärinänvaimennus.

Ruohotrimmeri terällä vai siimalla?

Ruohotrimmeriä valitessasi sinun on päätettävä, haluatko trimmerin kaatavan ruohoa siimalla vai muoviterillä. Yleisesti ottaen siima leikkaa tarkemmin reunojen ja kasvien ympäriltä, kun taas terät voivat olla hieman parempia vahvemman ruohon työstämisessä. Sekä leikkuusiima että muoviterät ovat kuluvia osia, jotka on kulumisen vuoksi vaihdettava säännöllisin väliajoin. Mielipiteitä jakaa se, kumpi näistä on taloudellisempi vaihtoehto pitkässä juoksussa, mutta mielestämme niiden käyttökustannuksissa ei ole huomattavaa eroa.

Useimmat koneet osaavat syöttää leikkuusiiman itse, minkä ansiosta sinun ei tarvitse asettaa uutta siimaa joka kerta siiman katketessa. Siiman syöttö aktivoidaan usein asettamalla trimmeripää varovasti maata vasten. Jotta mekanismi toimisi, siima on käärittävä kelan ympärille erityisellä tavalla.

Miten leikkuusiima vaihdetaan?

Vaikka olisit kuinka varovainen ruohotrimmeriä tai raivaussahaa käyttäessäsi, huomaat pian, että leikkuusiima on kuluva osa. On olemassa monia konsteja saada se kestämään kauemmin, mutta ennemmin tai myöhemmin kela vaatii täyttöä. Siiman vaihtotapa voi vaihdella koneestasi riippuen, mutta periaate on kutakuinkin sama. Voit yleensä valita, haluatko avata trimmeripään ja kääriä itse kelaan uuden siiman, vai ostatko valmiiksi käärityn kelan, jonka vaihdat koneeseen vanhan kelan tyhjennyttyä. Hintaero näiden vaihtoehtojen välillä on erityisen tuntuva siinä tapauksessa, jos sinulla on suurempi kone, jossa on paksumpi siima.

Siiman vaihtotapa voi vaihdella koneestasi riippuen, mutta periaate on kutakuinkin sama.

Millainen leikkuusiima kannattaa valita?

Leikkuusiimoja on saatavana useita eri malleja. Siimojen paksuuden lisäksi myös niiden muoto vaihtelee. Siima voi olla pyöreä, neliskulmainen, tähtimäinen tai aerodynaamisesti kulmittainen – ja kaikilla näistä on omat etunsa. Jos koneesi tukee erilaisia siimoja, voit kokeilla niitä nähdäksesi, mikä on itsellesi mieluisin vaihtoehto.

Tärkeintä kuitenkin on se, että leikkuusiiman paksuus on oikea. Siiman paksuus on yleensä 1,5–4 mm. Paksumpi leikkuusiima selviytyy vaativammista raivaustöistä, kun taas ohuempi siima antaa paremman hallinnan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisit laittaa akkukäyttöiseen ruohotrimmeriin paksun leikkuusiiman ja raivata sillä vesakkoja. Jos käytät siimaa, jota konetta ei ole rakennettu käsittelemään, vastus tulee olemaan joko liian suuri tai liian pieni. Tämä tekee lopputuloksesta huonomman ja saa moottorin ja akun kulumaan tarpeettomasti. Ruohotrimmerin tukema siiman paksuus tai paksuudet ilmoitetaan aina koneen käyttöoppaassa.

Raivaussahoissa on usein vaihdettava trimmeripää

Sen lisäksi, että raivaussaha on ruohotrimmeriä tehokkaampi, se on myös monipuolisempi siinä mielessä, että sen trimmeripää on vaihdettavissa. Voit esimerkiksi ottaa siimakelan käyttöön leikataksesi korkeaa ruohoa ja vaihtaa erilaisiin teriin työskennellessäsi karkeamman kasvillisuuden parissa. Kaksi yleisintä lisävarustetta ovat vesakkoterä ja sahanterä.

Vesakkoterässä on usein kaksi, kolme tai neljä terävää leikkausreunaa. Terää käytetään vesakkoihin, kovempiin oksiin ja pensaikkoihin.

Raivaussahanterä on monihampainen ja sen leikkausreuna on sahaava. Reilulla sahanterällä varustettu tehokkaampi raivaussaha muistuttaa rungoltaan moottorisahaa.

Mieti, millaisia lisävarusteita tarvitset ja selvitä, mitkä niistä ovat yhteensopivia minkäkin koneen kanssa.

Terän säännöllinen teroittaminen on tärkeää

Vaikka vesakko- ja sahanterät selviytyvätkin leikkuusiimaa ja muoviteriä vaativammista töistä, myös ne kuluvat jokaisella käyttökerralla. Tästä syystä terät on teroitettava säännöllisesti. Teriin, joiden leikkausreunat eivät ole kaarevia, voi käyttää sahanterille tarkoitettua hiomakonetta, mutta jos leikkausreunat ovat kaarevat, ne on teroitettava manuaalisesti tarkoitukseen sopivalla viilalla.

Kolme hyvää ominaisuutta ruohotrimmerin valinnassa

Kääntyvä trimmeripää reunojen leikkaamiseen

Ruohonleikkuri on voittamaton apulainen suurten, tasaisten nurmikoiden leikkaamisessa. Mutta saadaksesi nurmikkoon täydelliset reunat tarvitset avuksesi ruohotrimmerin. Kun aiot siistiä nurmikon reunoja tai leikata kukkapenkkien läheltä, on etu, jos ruohotrimmerissä on kääntyvä trimmeripää, jolla voit leikata pystysuunnassa.

Reuna- tai kasvisuoja

Leikkuusiima tai terä kuluu joka kerta konetta käytettäessä. Eikä vähiten silloin, kun osut sillä johonkin muuhun kuin ruohoon. Jotkut ruohotrimmerit on varustettu reuna- tai kasvisuojalla, jonka ansiosta voit leikata todella läheltä kiveyksiä, kukkapenkkejä ja puita. Reunasuoja on kokoontaitettava teräskaari, joka näyttää siiman maksimipituuden ja suojaa ympäröivää kasvillisuutta.

Säädettävä nopeus

Ruohotrimmerin ostaessasi on hyvä, jos siinä on mahdollisuus säätää nopeutta kahteen tai useampaan tilaan. Sen ansiosta voit säätää nopeutta halutessasi pidemmän akunkeston tai leikatessasi läheltä kukkapenkkejä ja muita herkkiä alueita.

Ruohotrimmerin ja raivaussahan ABC

Hiiliharjaton moottori – Moderni moottori, joka siirtää energiaa tehokkaammin kuin vanhat hiiliharjoilla varustetut moottorit.

Kantovaljaat – Raskaita raivaussahoja kannetaan valjailla. Jotta voisit työskennellä esteettömästi, valjaat on säädettävä omaan kehoon sopiviksi.

Kasvisuoja – Kokoontaitettava teräskaari, joka suojaa puita, kukkapenkkejä ja talon seiniä leikkuusiiman iskuilta.

Kääntyvä trimmeripää – Trimmeripää, jota voidaan kallistaa tarkemman reunaleikkuun aikaansaamiseksi.

Leikkuuleveys – Leveys, jolla kone leikkaa. Suurempi leikkuuleveys tarkoittaa nopeampaa leikkausta pienemmällä tarkkuudella. Leikkuuleveys on tavallisesti 20–40 senttimetriä.

Leikkuunopeus – Nopeus, jolla trimmeripää pyörii. Ilmoitetaan kierroksina minuuttia kohden (rpm).

Leikkuusiima – Pyörivä siima, joka tulee ulos trimmeripäästä. Käytetään trimmaamiseen, reunojen leikkaamiseen ja raivaamiseen. Leikkuusiiman paksuus määrittää sen, kuinka vaativaa kasvillisuutta sillä voi käsitellä.

Melutaso – Mitataan desibeleinä. Koska ruohotrimmerit ja raivaussahat aiheuttavat paljon melua, niitä käyttäessä ei saa unohtaa kuulosuojaimia.

Paino – Kevyt ruohotrimmeri voi olla painoltaan 1,5 kg, kun taas suuri raivaussaha voi painaa lähemmäs 10 kg.

Raivaussahanterä – Terävä sahanterä, joka asennetaan raivaussahaan. Käytetään muun muassa pienempien puiden kaatamiseen.

Siiman syöttö – Leikkuusiima voidaan syöttää automaattisesti, manuaalisesti tai sykäyksittäin.

Teleskooppivarsi – Varsi, joka on säädettävissä käyttäjän pituuden mukaan ja jonka ansiosta voidaan työskennellä hyvin ergonomisesti.

Tärinä – Mitataan yksikössä m/s2. Tärinän olisi hyvä olla vähäisempää trimmerillä pidempään työskenneltäessä.

Vesakkoterä – Terä raivaussahaan, yleensä 2–4 terävällä leikkausreunalla. Käytetään vesakkojen ja haastavampien rikkaruohojen raivaamiseen.

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!