Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro, artikkeli päivitetty 9.8.2024

Betoniin poraamisen iskuporakoneella tai poravasaralla ei tarvitse olla vaikeaa. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää betoniporanterällä poraamisesta, tulpan valitsemisesta sekä betoniseinään poraamisesta. 

Onko seinä, jolle uusi televisio aiotaan asentaa, kova ja luja? Älä vaivu epätoivoon! Betoniin poraaminen vaatii kylläkin erilaisia työkaluja ja hieman enemmän työtä kuin puuhun tai kipsiin ruuvaaminen, mutta ripustettuasi betoniseinälle television, taulun tai hyllyn se pysyy paikallaan turvallisesti ja varmasti. 

Mistä tiedän, onko seinä valmistettu betonista? 

Monet osaavat päätellä, onko seinä valmistettu kipsistä, mutta miten on tiilen, kevytbetonin ja lastulevyn laita? 

Ensimmäiseksi kannattaa koputtaa seinään. Jos se kuulostaa ontolta, kyseessä on todennäköisesti kipsi- tai lastulevyillä suljettu seinä. Jos taas seinä tuntuu kovalta ja lujalta, se on todennäköisesti betonia, tiiltä tai kevytbetonia. 

Varmin tapa selvittää seinän valmistusmateriaali on porata muutama millimetri seinään ja tarkistaa, tuleeko sieltä pölyä vai lastuja. 

  • Jos lastuja, kyseessä on lastulevyseinä. 
  • Jos pöly on valkoista, kyseessä on kipsiseinä. 
  • Jos taas pöly on punertavaa, kyseessä on tiiliseinä. 
  • Jos seinästä tulee hienoa valkoista tai harmaata pölyä, seinä on valmistettu betonista.

Oikeanlainen porakone betoniin poraamiseen 

Varmistettuasi, että kyseessä on betoniseinä, tarvitset tehtävään sopivan työvälineen. Betoniin poraamiseen voit käyttää joko iskuporakonetta tai poravasaraa.  

Iskuporakone vai poravasara?

Iskuporakone käyttää iskutoimintoa iskeäkseen poranterää eteenpäin. Iskuporakone toimii hyvin tiileen tai kevytbetoniin poraamisessa. Mutta jos tarkoitus on porata kovempaan betoniin, poravasara on parempi valinta. 

Jos olet aiemmin porannut betoniin vain iskuporakoneella, tulet hämmästymään huomatessasi, kuinka nopeasti ja tehokkaasti poravasara pystyy tunkeutumaan seinään. Poravasara on suunniteltu reikien tekemiseen koviin materiaaleihin, ja sen iskumekanismi iskee huomattavalla voimalla suoraan poranterän takaosaan. Tämä tarkoittaa sitä, että työvälineeseen ei tarvitse kohdistaa kovin paljoa voimaa. 

Poravasara on iskuporakonetta parempi valinta kivimateriaaliin tai kovaan betoniin porattaessa. Kuvassa poravasara Hikoki DH26PB2.

On tärkeää valita oikeanlainen betoniporanterä 

Porakone ei ole koskaan parempi kuin siihen asennettava poranterä. Poravasarassa käytetään yleensä poranterää, jossa on niin kutsuttu SDS-kiinnike. Iskuporakoneeseen poranterää valitessa voi helposti erehtyä ja käyttää esimerkiksi puulle tai metallille suunniteltua poranterää. 

Kivelle ja betonille tarkoitettujen poranterien kärjet on vahvistettu kovemmalla metallilla kulumisen estämiseksi suuressa kuormituksessa. Yleensä puhutaan kovametallisesta poranterästä tai HM-poranterästä. Saatavilla on myös yleisporanteriä, joilla voidaan porata periaatteessa kaikkia materiaaleja.

Voiko betoniin porata ruuvinvääntimellä? 

Voiko betoniin porata ilman iskuporakonetta tai posavasaraa? Voiko poraamiseen käyttää peräti tavallista ruuvinväännintä? Mikäli ”tavallisella ruuvinvääntimellä” tarkoitetaan ruuvinväännintä ilman iskutoimintoa, vastaus on ei. Saatavilla on kuitenkin ruuvinvääntimiä ja poraruuvinvääntimiä, jotka toimivat täsmälleen iskuporakoneen tavoin. Joskus tällaista ruuvinväännintä kutsutaan ”iskeväksi ruuvinvääntimeksi” tai vastaavaksi. Iskutoiminnolla varustettua ruuvinväännintä ei kuitenkaan pidä sekoittaa iskuruuvinvääntimiin, joita ei ole tarkoitettu lainkaan poraukseen. 

Voiko betoniin ruuvata poraamatta?  

Olisi tietysti hienoa, jos betoniseinään voisi ruuvata ruuvin ilman, että tarvitsee ensiksi porata. Sellaista ruuvia ei kuitenkaan valitettavasti ole olemassa. Sen sijaan poraamiselle on useita vaihtoehtoja – etenkin ripustettaessa seinälle kevyempiä esineitä, kuten tauluja, koukkuja ja peilejä. Tämäntyyppisten esineiden seinälle kiinnittäminen ilman poraamista onnistuu esimerkiksi itsekiinnittyviä nauloja käyttämällä. 

Varo betoniterästä poratessasi 

Betoniteräkseen osuminen betoniseinässä ei ole koskaan mukavaa. Halutessasi minimoida betoniporanterän vaurioitumisriskin ja välttyä metalliporanterään vaihtamiselta, voit tutkia seinän rakenneilmaisimella ennen poraamisen aloittamista. Betoniteräksen ja muut mahdolliset esteet paikallistamalla pääset toivottavasti suunnitelemaan reiät helppoa ja sujuvaa porausta varten. 

Monet markkinoilta löytyvät rakenneilmaisimet pystyvät paikantamaan raudoituksen betoniseinässä. Tutki seinä kauttaaltaan ennen porauksen aloittamista välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä. 

Vinkkejä suoraan betoniin poraamiseen 

Joskus on erityisen tärkeää porata suoraan betoniin. Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta muutamalla yksinkertaisella niksillä voit parantaa tarkkuuttasi huomattavasti 

  • Käytä poravasaraa iskuporakoneen sijaan. Koska vältyt kohdistamasta kovin paljoa painetta poravasaraan, voit keskittyä pitämään työvälinettä suorassa. 
  • Esiporaa yksi pienempi reikä ennen suurempikokoisen poraamista. 
  • Käytä pistepuikkoa merkitäksesi syvennetyn porausreiän. Jos reikä ohjautuu oikein alusta alkaen, on suurempi mahdollisuus, että onnistut säilyttämään suunnan.

Millaista tulppaa betoniin tulisi käyttää? 

Porattuasi reiän betoniseinään on aika valita tulppa ja ruuvi. Ruuvin ja tulpan valinta ei ole erityisen vaikeaa, koska monet tavanomaisista malleista toimivat. On kuitenkin tärkeää, että reiän mitta on sama kuin tulpan ja syvyys sama kuin ruuvin pituus. 

  • Yleistulppa – sopii erinomaisesti kevyempiin kiinnityksiin. Ruuvin kulkiessa tulpan läpi tulppa kutistetaan ja kiilataan kiinni seinään. 
  • Laajennustulppa – Myös laajennustulppa soveltuu betonille. Yleensä sitä käytetään hieman työläämpiin tehtäviin. 
  • Kevytbetonitulppa – Tämä tulppa on erityisesti muotoiltu raskaille kuormille kevytbetonissa.

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!