Huomioi, että puukäsityöt ei ole asia, joka opitaan päivässä. Jos unelmoit omien huonekalujen nikkaroinnista tai veneen rakentamisesta, oikeanlaisten työkalujen avulla ja huolellisilla valmisteluilla voit kuitenkin toteuttaa unelmasi. Luo uniikkeja puuesineitä joissa yhdistyvät toiminnallisuus, design ja laatu, kaikkien taiteen sääntöjen mukaan!
Täydellinen taidepuuseppä tekee työtään kuten taiteilija, joka maalaa maalauksen. Se vaatii kärsivällisyyttä, yksityiskohtien huomioimista ja eri puulajien tuntemusta. Mitä enemmän kokemusta sinulla on puukäsitöistä, sitä parempi on lopputulos. Taidepuuseppä käsittelee työkalujaan tarkasti ja huolellisesti, eikä jätä mitään sattuman varaan.
Jos et ole koskaan aiemmin nikkaroinut, on tärkeää edetä varovaisesti, eikä lannistua virheistä. Työskentele menetelmällisesti, seuraa piirroksia ja harkitse menetelmiäsi työn aikana. On olemassa useita hyviä kirjoja ja videoita, joita voit hyödyntää ja joista voi oppia puukäsitöiden teoriaa ja katsoa, miten kokeneet taidepuusepät toimivat. Oma kädenjälki syntyy kokemuksesta.
Mitä on puukäsityöt?
Puukäsityöt tarkoittaa puun luovaa muotoilemista ja se liittyy usein huonekaluihin, kalusteisiin tai veneisiin. Siinä koko prosessi toteutetaan itse ideasta lopputuotteeseen asti. Vaikka kaikki tehdään piirustusten mukaan, lopputulos on oma ja ainutlaatuinen. Taidepuuseppä työskentelee huolellisesti ja ottaa huomioon muodon ja estetiikan tarkemmin kuin puuseppä.
Muiden puutöiden parissa, kuten talonrakennuksessa, puuseppä toimii pääosin rutiinien mukaisesti ja vähemmän yksityiskohtaisesti. Koska puuseppien ylivoimaisesti suurin työnantaja ovat juuri rakennusyritykset, luonnollisesti myös suurin osa puusepistä työskentelee tällä alalla. Monille puukäsityöt on harrastus, jota tehdään palkkatyön ohessa.
Puukäsitöiden onnistumisen edellytys on tietotaito – ymmärrys puun eri ominaisuuksista, sen alkuperästä, käsittelystä ja koostumuksesta. Työkaluilla on luonnollisesti myös suuri merkitys ja taidepuuseppä valitseekin työkalunsa ajatuksella ja mieluiten useita erilaisia kutakin työvaihetta varten. Näennäisesti minimaalinen yksityiskohtien työstäminen tuo esiin huonekalujen kauneuden ja lopputulos on ainutlaatuinen.
Mitä työkaluja tarvitaan puukäsitöihin?
Muistat ehkä, miltä puutyöluokassa näytti ja mitä työkaluja ja menetelmiä opit käyttämään. Periaatteessa puutyö on taidepuusepän peruskoulutus ja kädessäsi olevat työkalut olivat suurelta osin samat kuin taidepuusepillä. Esittelemme tässä muutamia tärkeimpiä työkaluja nikkarointiverstaaseen, itsestään selviä vasaraa ja ruuvimeisseliä lukuun ottamatta.
Taidepuuseppä käyttää monia erilaisia talttoja. Taltta on työkalu, jolla irrotetaan puusta palasia tai kaiverretaan puuta kuvioiden ja aiheiden esiin saamiseksi. Taltta voi olla joko suora tai kuperan muotoinen ja hionta tapahtuu metalliosalla 15–40 asteen teroituskulmassa riippuen siitä, kuinka kovaa työstettävä puu on.
Lehtisahalla tai kuviosahalla sahatessa on enemmän liikkumavaraa tavalliseen sahaan verrattuna ja voit sahata monimutkaisia kaarteita. Terä on ohut, toisin sanoen hampaiden ja selän välinen etäisyys on pieni, jolloin terä ei jää kiinni, kun käännät sahaa terävissä kulmissa sahauksen aikana. Lehtisahan ja kuviosahan erottaa toisistaan kaaren syvyys. Lehtisahassa syvyys on 25 cm ja kuviosahassa 12–15 cm.
Puristimet pitävät kappaleet paikoillaan yksityiskohtia työstäessäsi, mikä on välttämätöntä useissa vaiheissa taidepuutyön aikana. Puristimia käytetään myös pintojen yhteenpuristamisessa toisiinsa liimattaessa. Sana ”puristin” tulee sanasta ”pakottaa” eli pakottaa tai puristaa yhteen.
Puun kohdistamiseen ja tasoittamiseen tarvitaan höylä. Yleensä höyläys aloitetaan karkeammalla höylällä epätasaisuuksien poistamiseksi tehokkaammin. Mitä sileämpi pinta, sitä pienempi kulma höylän terään tarvitaan, ja lopputuloksena on sileä ja hieno pinta jatkotyötä varten.
Nikkarointia ei voi tehdä ilman vatupassia, mittaa ja kulmaviivainta. Näitä käytetään yleensä lukemattomia kertoja työn aikana ja niiden avulla voidaan varmistaa, että osista tulee suoria, tasaisia ja oikean kokoisia.
Kumivasara on työkalu, jolla lyödään puuta. Toisin kuin vasara, tämä lyömätyökalu on pehmeämpi ja hellävaraisempi. Huomioi, että jotkut puulajit ovat pehmeämpiä kuin toiset ja niiden parissa sinun täytyy työskennellä vieläkin varovaisemmin.
Naskalia käytetään niiden kohtien merkitsemiseen, joihin naulat tai ruuvit tulevat. Lyijykynä on aina hyvä olla taskussa, esimerkiksi sahausmerkintöjä varten.
Edellä mainitut työkalut ja tarvikkeet antavat kotinikkarille hyvät edellytykset menestyksekkäisiin puukäsitöihin. Kokeile ja älä pelkää epäonnistua, virheistä oppii uusia asioita!
Jos haluat lukea lisää puuntyöstöstä, katso artikkelimme “Puuntyöstökoneet – mitkä ovat yleisimmät?“