Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro

Ulkovalaistuksen avulla voit pidentää iltoja, kohottaa tunnelmaa ja luoda turvallisen ympäristön kotisi ympärille. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää valitaksesi oikeat lamput ulkovalaistukseesi.

Yhä useammat huomaavat, kuinka helppoa on lisätä puutarhaan eloa valaistuksen avulla. Tästä voimme kiittää suurelta osin LED-tekniikkaa, joka on johtanut alhaisempaan sähkönkulutukseen ja tuotteisiin, jotka ovat kestäviä ja joiden kanssa on helppo työskennellä. Sille, joka haluaa pidentää iltoja terassilla tai puutarhassa, valaista pihatien tai luoda turvallisuutta sisäänkäynnin ympärille, on valittavana lähes loputon valikoima eri tyylejä, toimintoja ja valaisimia. Tässä oppaassa käymme läpi tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee tietää löytääksesi oikeat tuotteet valaisinviidakosta.

Miksi haluat valaista puutarhaasi tai terassiasi?

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä, joita sinun tulee esittää itsellesi ennen kuin alat hankkia valaistusta puutarhaasi, parvekkeellesi tai terassillesi, on: mitä haluat saavuttaa? Jos sinulla on selkeä ja rajattu käyttötarkoitus, on helpompaa valita se tai ne lamput, jotka sopivat parhaiten tehtävään.

Käytännöllinen valaistus

Haluatko voida touhuta puutarhassa, kun aurinko laskee, valaista pihatien vai pidentää iltoja puutarhassa tai terassilla? Ulkovalaistusta voidaan käyttää moniin käytännöllisiin toimintoihin. Aloita ongelmasta, joka täytyy ratkaista ja valitse valaistus sen mukaan. Jos haluat lamppujen täyttävän ainoastaan käytännöllisen tehtävän, et luultavasti tarvitse kohdevaloja, valonauhoja ja värillisiä lamppuja. Sen sijaan sinulla saattaa olla paljon hyötyä liikeantureista, hämäräkytkimistä ja älykkäistä toiminnoista automatisointiin.

Koristeellinen valaistus

Haluatko antaa rhododendronillesi maagisen valaistuksen, korostaa puutarhasi luonnollisia linjoja tai juhlistaa kauden pyhiä väreillä ja muodoilla? Siinä tapauksessa puhumme koristeellisesta valaistuksesta, jonka ensisijainen tarkoitus on olla ilo silmälle. Jos tiedät jo etukäteen, mitä haluat saavuttaa, ei ole mahdotonta, että voit luoda unelmapuutarhasi perinteisten lamppujen avulla, mutta jos haluat voida kokeilla ja muuttaa valaistusta vuodenaikojen, tilanteiden ja mielialan mukaan, on älyjärjestelmä parempi valinta.

Turvavalaistus

On olemassa syy siihen, että omakotitaloihin kohdistuvat asuntomurrot lisääntyvät syksyn ja talven aikana. Varkaan on helpompi sekä huomata, onko joku kotona, että työskennellä jäämättä kiinni. Voimakas ulkovalaistus anturiohjatuilla lampuilla jokaisen sisäänkäynnin lähellä on hyvä alku. Edistyneempi järjestelmä on se, että olohuoneen lamppu syttyy, kun joku astuu pihatielle, tai että kaikki lamput syttyvät, kun murtohälytin laukeaa.

Aiotko satsata älykkääseen ulkovalaistukseen?

Ennen kuin alat miettiä, mitä erityisiä lamppuja tarvitset tai kuinka ne kytketään, sinun tarvitsee päättää haluatko investoida älyjärjestelmään, jossa on lamppuja ja tarvikkeita, joita voidaan ohjelmoida, synkronisoida ja ohjata langattomasti. Jos et harkitse päätöstäsi kunnolla, on olemassa riski, että ostat lamppuja ja valaistusta, joka sinun tarvitsee myöhemmin vaihtaa, koska ne eivät ole yhteensopivia haluamasi järjestelmän kanssa.

Älykkään ulkovalaistuksen etuja

  • Lyömättömät automatisointimahdollisuudet
  • Suuremmat mahdollisuudet asettaa väri ja valon määrä
  • Langaton ohjaus
  • Turvallisuus
  • Integrointi muiden älytavaroiden kanssa

Perinteisen ulkovalaistuksen etuja

  • Suurempi valikoima tuotteita
  • Yleensä alhaisemmat kustannukset
  • Et lukitse itseäsi tiettyyn järjestelmään
  • Toimii ilman verkkoa

Lue myös: 6 syytä satsata älyvalaistukseen puutarhassa

Yksi älykkään ulkovalaistuksen etuja on suuremmat mahdollisuudet asettaa väri ja valon määrä.

Mikä järjestelmä sinun tulisi valita?

Kun olet päättänyt satsata älyjärjestelmään ulkovalaistuksessasi, herää seuraava kysymys: Mikä järjestelmä sinun tulisi valita? Markkinoilla on useita eri järjestelmiä eri hintaluokissa ja erilaisilla hyvillä ja huonoilla puolilla.  

Yhteistä melkein kaikille järjestelmille on se, että niissä on perusyksikkö, joka kytketään kotiverkkoosi. Järjestelmää voidaan sitten laajentaa lampuilla ja tarvikkeilla. Sinun kannattaa tehdä lista, mitä toimintoja, tarvikkeita ja lamppuja haluaisit käyttää tänä päivänä ja tulevaisuudessa. Silloin sinulla on hyvä lähtökohta, kun vertailet eri järjestelmiä. Muista ottaa huomioon muutakin kuin vain ulkovalaistus. Ehkä haluaisit voida kytkeä siihen kotihälyttimesi tai ohjata sisävalaistusta samalla sovelluksella?  

LED - valaistusvallankumous

Tekninen edistys ja energiatehokkuuden kovemmat vaatimukset ovat johtaneet LED-valaistuksen läpimurtoon sekä sisällä että ulkona. Tässä on joitakin LED-valolähteiden etuja.  

Alhaisempi energiankulutus

LED-lamput kuluttavat jopa 80 % vähemmän energiaa kuin perinteiset hehku- ja halogeenilamput. Sanotaan yleensä, että 6 W LED-lamppu vastaa 40 W hehkulamppua ja sillä on sama valovoima.  

Pidempi käyttöaika

LED-lampuilla saattaa olla 20 000-50 000 tunnin käyttöikä. Tämä on huomattavasti enemmän kuin hehkulampuilla (1000 tuntia) ja halogeenilampuilla (2000-4000 tuntia). Se merkitsee sitä, että LED-lamppu voi monissa tapauksissa kestää kymmeniä vuosia normaalikäytössä. Toisin kuin perinteiset hehkulamput, jotka sammuvat yhtäkkiä, heikkenee LED-lampun teho ennen sen sammumista kokonaan.

Tuottavat vähemmän lämpöä

Koska LED-lamput tuottavat vähän tai ei ollenkaan lämpöä, ne ovat hyviä paloturvallisuuden kannalta.  

Eri värejä ja värilämpötiloja

Ensimmäisissä LED-valolähteissä oli kylmä valkoinen valo. Nykyisin on saatavilla himmennettäviä LED-lamppuja lämpimänvalkoisina ja eri väreissä.  

Kestävyys

Koska LED-diodeissa ei ole juotoslankoja, ne kestävät kolhuja paremmin kuin hehkulamput ja loisteputket.

Keskitetty valon jakautuminen

Perinteiset lamput, jotka loistavat joka suuntaan, tarvitsevat ulkoisia heijastimia valon suuntaamiseen. LED-lamput voidaan sen sijaan suunnitella suuntaamaan valon itse.

Täysi valoteho välittömästi

Toisin kuin monet hitaasti syttyvät matalaenergialamput syttyy LED-lamppu heti.

Ympäristöystävällisempiä

Koska LED-lampuilla on pitkä käyttöikä ja alhainen energiankulutus, ovat ne ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin vanhemmat lamput. Ne eivät myöskään sisällä ympäristölle haitallisia aineita, kuten elohopeaa.

Virransyöttö

Kun valitset lamppuja ulkokäyttöön, sinun tarvitsee päättää, mistä ne saavat käyttövoimansa. Verkkokäyttöiset lamput saavat virtaa pistorasian kautta, kun taas aurinkokennolampuissa on sisäänrakennetut paristot, jotka ladataan auringonvalosta. Saatavana on myös kannettavia lamppuja, jotka toimivat paristoilla ja valaistuksia, joita voidaan käyttää paristojen ja sähköjohdon avulla.

Verkkovirta

Suurin etu lampuissa, jotka saavat sähkönsä verkkovirran kautta, on se, että ne ovat luotettavia, eikä sinun tarvitse ajatella lataamista. Huono puoli on se, että olet rajoitettu pistorasian sijaintiin ja että valtuutetun sähköasentajan täytyy tehdä kiinteät asennukset.  

Paristot

Paristokäyttöiset ulkovalaistukset tulevat tavallisemmiksi ja tavallisemmiksi. Koska sinun ei tarvitse ajatella virransaantia, sinun on helppo päästä alkuun, mutta mitä enemmän ulkovalaistusta sinulla on, sitä enemmän sinulla on paristoja, jotka täytyy ladata. Ihanteellista katajapensaaseen ulko-oven vieressä tai parvekkeen kaiteeseen - mutta ei ehkä maksimaalisesti jouluksi koristeltuun talvipuutarhaan.  

Aurinkokennot

Aurinkokennolampuissa on akut, jotka ladataan aurinkopaneelien avulla. Energiatehokkaat LED-valolähteet ovat merkinneet aurinkokennoilla toimiville ulkovalaistuksille uutta nousua ja niiden etuja on monia. Aurinkokennolampun voit helposti asettaa mihin haluat, ja se tulee sitten hoitamaan itse itsensä. Kun aurinko paistaa, akku latautuu, ja kun aurinko laskee, valaistus syttyy automaattisesti. Aurinkokennolamput toimivat luonnollisista syistä parhaiten kesäkuukausina ja näin ollen ne sopivat huonommin jouluvalaistukseksi. Koska toiminnallisuuteen vaikuttavat sekä aurinkopaneelin että sisäänrakennetun akun laatu ja koko, kannattaa usein maksaa vähän enemmän saadakseen tuotteen, joka toimii paremmin.   

Aurinkokennolampun voit helposti asettaa mihin haluat, ja se tulee sitten hoitamaan itse itsensä. Kun aurinko paistaa, akku latautuu, ja kun aurinko laskee, valaistus syttyy automaattisesti.

Saako ulkovalaistuksen asentaa itse?

Sähkö, kosteus ja kylmyys saattavat muodostaa vaarallisen yhdistelmän, jos valitset vääriä tuotteita tai asennat ne väärin. Kun asennat ulkovalaistusta, ovat suunnilleen samat säännöt voimassa kuin sisätiloissakin. Jos tuotteessa on muuntaja ja pistoke, saat kytkeä sen maadoitettuun pistorasiaan ulkona, mutta jos kyseessä on kiinteä asennus, sinun tarvitsee kääntyä sähköasennusyrityksen puoleen. Lue lisää Energiaviraston sivuilta

Lue myös: Turvallinen ulkovalaistus – tämä sinun tulee ottaa huomioon

Erityyppiset lamput

Riippumatta siitä, valitsetko perinteisen ulkovalaistuksen vai älyjärjestelmän, jota ohjataan langattomasti, on valittavanasi monia erityyppisiä valaistuksia. Nämä ovat tavallisimmat lamput, jotka sinun tarvitsee tunnistaa.

Seinälamppu

Seinälamput asennetaan julkisivuun ja ne antavat miellyttävän valon, joka voi olla sekä tunnelmaa kohottava että käytännöllinen. Ulkokäyttöön tarkoitettuja seinälamppuja on paljon erityylisiä ja erimallisia. Yritä löytää valaisin, joka sopii talon rakennustyyliin.

Valonheitin

Valonheittimelle on käyttöä, kun haluat valaista suuremman alueen voimakkaalla valolla. Maavalonheitin valaisee suuremman alueen alhaalta päin, esimerkiksi talon julkisivun.

Plafondi

Plafondilamppu asennetaan kattoon, esimerkiksi katon ulkoreunan alle tai terassille. Plafondilamppu vie hieman tilaa, mutta se antaa miellyttävän valon.

Valonauha

Valonauhalla, jossa on useita lamppuja rivissä, voit yksinkertaisin menetelmin valaista talosi julkisivun, terassisi tai istutuksesi. Valonauhoja on kaikissa mahdollisissa malleissa - hillityistä nauhoista, joissa on lämpimänvalkoinen valo vilkkuviin juhlavalonauhoihin vaihtelevissa väreissä.

Pylväsvalaisin

Pylväsvalaisin on tolppa, jossa on valaistus ja joka kiinnitetään pysyvästi maahan. Pylväsvalaisin, jonka valo on suunnattu alaspäin, sopii hyvin pihatielle, jolloin se ei häikäise autonkuljettajia. Pylväsvalaisin kaivetaan tai valetaan yleensä kiinni maahan.

Kohdevalo

Kohdevalot antavat kohdistetun valon, joka on ihanteellinen valaisemaan yksityiskohtia ja luomaan upeita tehosteita. Kohdevalot voidaan joko asentaa kattoon tai lattiaan, tai ne voivat olla vapaasti seisovia. Jännittävä vaihtoehto puutarhaan on ylöspäin suunnatut kohdevalot, joissa on maahan työnnettävät puikot.

Downlight-valaisimet

Downlight-valaisimet ovat upotettuja valaisimia, jotka asennetaan kattoon. Toisin kuin kohdevaloissa, joissa on kohdistettu valo, on downlight-valaisimissa huomattavasti suurempi valokuvio.

Kannettavat lamput

Kannettavissa lampuissa on se etu, että voit kuljettaa niitä mukanasi ja käyttää niitä siellä, missä niitä tarvitaan. Jos työskentelet ulkona illalla, saattaa reilu työlamppu olla hyvä valinta. Jos haluat valaista terassin, voit antaa yhden tai useamman lounge-lampun hoitaa asian. Kannettavat lamput voivat toimia aurinkokennoilla tai paristoilla.  

Lue myös: Näin valitset oikeanlaisen työvalaistuksen

Koristelamput

Koristelampuiksi kutsumme lamppuja, joilla on ainoastaan koristeellinen tarkoitus. Viime jouluina on esimerkiksi ollut suosittua käyttää valaisevia akryylikoristeita, jotka esittävät eläimiä, tonttuja ja muita hahmoja.

Lyhtytolppa

Klassinen lyhtytolppa on kuin tehty valaisemaan pihaa tai kävelytietä. Lyhtytolpat asennetaan maahan valukiinnikkeellä tai maakiinnikkeellä, joka kaivetaan noin 50 senttimetrin syvyyteen.

Decklight

Decklight (kutsutaan myös nimellä ”decking lights” ja terassivalaisin) asennetaan kuistin tai terassin lattiaan. Lamput on yleensä tehty niin, että voit kävellä niiden päällä ilman, että ne menevät rikki.

Aurinkokennolamppu piikkijalalla

Energiatehokas LED-tekniikka on merkinnyt edistysaskelta aurinkokennolampuille. Suosittu versio on aurinkokennolamppu, jossa on piikkijalka, joka on helppo upottaa maahan sinne, minne sen haluat. Voiko ulkovalaistuksesta tulla yksinkertaisempaa?

Valon luonne

Jotta voisit valita oikean valaistuksen puutarhaasi, sinun täytyy ottaa huomioon, miltä valo eri lähteistä näyttää ja kuinka se toimii. Tärkeimmät tekijät, jotka tulee ottaa huomioon, ovat valon voimakkuus, värilämpötila ja valon hajontakulma.

Valaistusvoimakkuus

Aikaisemmin käytimme lampun watti-lukua valon voimakkuuden mittana. Mutta koska nykyaikaiset LED-lamput vaativat vähemmän energiaa, olemme siirtyneet mittaamaan valaistusvoimakkuutta lumeneissa. Mitä korkeampi lumen, sitä voimakkaampi valo. Kuinka voimakas valaistus sinun tulee valita, riippuu täysin siitä, minkä vaikutuksen haluat saavuttaa, kuinka suuren alueen haluat valaista ja kuinka voimakas valo tarvitaan siihen, mitä aiot tehdä.

Värilämpötila

Värilämpötila ilmoittaa kuinka lämmintä (keltaista) tai kylmää (sininen) valoa lamppu antaa. Värilämpötila mitataan Kelvin-asteissa (K) ja mitä alhaisempi värilämpötila, sitä lämpimämpänä ja keltaisempana valo koetaan.  2200-3300 K nimetään yleensä lämpimänvalkoiseksi, kun taas 3300-5500 K nimetään yleensä kylmänvalkoiseksi.

Yleensä me Pohjois-Euroopassa haluamme lämpimämmän valon puutarhoihimme, mutta monissa tapauksissa on kyseessä makuasia. Lämmin valo koetaan usein kodikkaampana. Kylmempi valo saattaa puolestaan olla toiminnollisempi, koska se on lähempänä luonnollista päivänvaloa ja antaa selkeät kontrastit. Jos ei halua eri värilämpötiloja eri paikoissa käytännöllisistä syistä, on hyvä vinkki yrittää sovittaa värilämpötila mahdollisimman hyvin niin, että voidaan luoda kutsuva kokonaisuus.  

Värilämpötilataulukko

Vinkki: Enemmän ei aina ole parempi

Ulkovalaistuksen asentaminen on hauskaa - joskus niin hauskaa, että on helppoa laittaa vähän liikaa valoja. Jos valaiset puutarhan jokaisen neliömetrin, saattaa ympäristö tuntua steriililtä ja hieman luontaantyöntävältä. Käytä sen sijaan kontrasteja ja varjoja luodaksesi jännittävän ja esteettisesti kutsuvan ulkoympäristön.

Hajontakulma  

Kun valitset upotettuja kohdevalaisimia, on tärkeää ottaa huomioon valon hajontakulma. Hajontakulma määrittää kuinka leveästi tai kapeasti valo leviää. Kapeaa valoa käytetään valaisemaan yksityiskohtia, kun taas leveämpi valo valaisee suurempia pintoja.  

20 astetta - sopii korostusvalaisuun ja valaisemaan yksityiskohtia.

30-45 astetta - normaali hajontakulma, joka valaisee pienempiä pintoja sisätiloissa.

50 astetta - sopiva hajontakulma suurempien pintojen valaisuun.

Valon hajontakulma

Nopeat valaisuvinkit...

Sisäänkäyntiin

Hyvin valaistu sisäänkäynti on tärkeä monista eri syistä: Tarvitset valoa löytääksesi avaimenreiän, kun tulet kotiin illalla, haluat nähdä, kuka soittaa ovikelloa ja haluat, että vieraasi tuntevat itsensä tervetulleiksi. Tässä suosittelemme kattoon asennettua lamppua, jotta saisit toiminnallisen valon, joka ei häikäise.  

Puutarhapolulle

Jos sinulla on pidempi puutarhapolku, jota käytetään pimeän laskeuduttua, saattaa olla sekä käytännöllistä että vaikuttavaa sijoittaa lamppuja polun varrelle. Pylväsvalaisimia, maahan sijoitettavia valonheittimiä ja valonauhoja voidaan kaikkia käyttää luomaan upeita valotehosteita.

Julkisivuun

Valaisemalla talon julkisivun voit luoda suuren vaikutuksen yksinkertaisilla menetelmillä. Tavallisimmin käytetään kohdevalaisimia asennettuina ulkoneviin kattoihin, seinille asennettuja seinävalaisimia sekä kohdevaloja tai valonheittimiä, jotka valaisevat julkisivua alhaaltapäin. Kun valaiset julkisivua, sinun tarvitsee ottaa huomioon mahdolliset ikkunat niin, että et häikäisty katsoessasi ulos ikkunasta.

Istutuksiin

Valaistaksesi kukkia ja pensaita voit käyttää pylväsvalaisimia, valonauhoja tai valonheittimiä. Valitse valaisin, joka nostaa esiin kasviesi parhaat puolet!

Pensaisiin ja puihin

Valaisemalla pensaita ja puita voit luoda tunnelmaa ja kauniita valotehosteita. Puita voidaan valaista alhaaltapäin kohdevalaisimien avulla, tai vinosti ylhäältäpäin, mikä antaa kuunvaloa muistuttavan tunnun. Joulun aikaan ovat valonauhat ja valoverkot varma valinta!

Terassille

Terassi vaatii vähän enemmän harkintaa ulkovalaistusta suunnitellessasi, sillä valaistuksen tulee olla sekä koristeellinen että toiminnallinen. Tarvitset voimakkaan valon, joka säikyttää pois murtovarkaan, mukavan mutta toiminnallisen valon grillin luo ja kodikkaan tunnelmavalaistuksen myöhäisiin kesäiltoihin. Valonauhat, terassivalaisimet, downlights-lamput, plafondit... suunnittele yhdistelmä, joka sopii juuri sinun terassillesi!

Pihatielle

Yksinäinen lamppu autotallin oven yläpuolella antaa usein hieman aution vaikutelman. Mikset kokeilisi kohdevaloja ja suunnattuja valonheittimiä? Jos pihatie on pidempi ja tarvitsee valaistusta, voivat huolella sijoitetut pylväsvalaisimet toivottaa vieraat tervetulleiksi ja näyttää tietä valoillaan. Muista vain valita pylväsvalaisimet, joissa on hieman alaspäin suunnattu valo niin, että vieraasi eivät häikäisty.

Materiaalivalinta

Toinen tekijä, joka sinun tulee ottaa huomioon ulkovalaistusta valitessasi, on valaisimien materiaali ja pinnoitus. On erityisen tärkeää, että lamppu kestää vettä ja tuulta, jos asut rannikolla, missä saattaa usein olla paljon suolaa ilmassa.

Kuumasinkitty teräs

Kuumasinkitty teräs on kastettu juoksevaan sinkkiin ja siinä on karkea, epätasainen ja kestävä pinta. Kuumasinkityssä teräksessä on hyvä suoja korroosiota vastaan, ja se sopii hyvin rannikkoa lähellä oleville alueille.

Galvanoitu teräs

Galvanoidussa teräksessä (jota kutsutaan myös sähkösinkitetyksi teräkseksi) on ohut ja kiiltävä pinnoitus. Galvanoitu teräs sopii normaalikäyttöön, mutta se on vähemmän sopiva rannikkoa lähellä oleville alueille.

Messinki

Messinki on kuparin ja sinkin seos, ja se tunnistetaan ruskehtavasta väristään. Messinki on suhteellisen kallis materiaali, mutta se on vankka ja kestävä ja sopii hyvin rannikkoa lähellä oleville alueille. Ajan kuluessa tulee valaisimesi väri tummumaan, mutta se ei ruostu.  

Ruostumaton teräs

Ruostumattoman teräksen pinta on kiiltävä ja hieno. Mutta sen nimestä huolimatta sinun tulee olla tarkkana, ettei se ruostu. Jotta valaisin pysyisi hienona, se täytyy puhdistaa ja voidella hapottomalla öljyllä useita kertoja vuodessa. Ruostumattomasta teräksestä valmistettuja valaisimia ei suositella rannikkoa lähellä oleville alueille!

 

Ruostumaton haponkestävä teräs

Ruostumattomaan, haponkestävään teräkseen on lisätty muutama prosentti molybdeeniä lisäämään korroosionkestävyyttä. Toisin kuin "tavallinen" ruostumaton teräs, sopii haponkestävä ruostumaton teräs käytettäväksi suolaisissa rannikkoympäristöissä.

Kupari

Kupari on erinomainen materiaali ulkovalaisimiin, sillä se on kestävää ja siinä on hyvä suoja korroosiota vastaan. Kuten messinkilamppu, tulee myös kuparilamppu muuttumaan ajan myötä ja saamaan hienon patinan, kun se altistuu säälle ja tuulelle.

Muovi

Muovi on vastustuskykyisempi kuin monet metallit ja sen vuoksi se sopii vaativiin ympäristöihin. Muovissa saattaa toisaalta olla muita ongelmia, sillä se ei ole yhtä kestävää kuin metallit. Halvat muovilamput voivat esimerkiksi menettää muotonsa tai halkeilla.

Alumiini

Alumiinista valmistetut valaisimet ovat usein edullinen vaihtoehto, mutta valitettavasti niiden kestävyys ei aina ole paras mahdollinen. Jauhemaalaus pidentää käyttöikää, mutta ne eivät silti ole tarpeeksi kestäviä kaikkein vaikeimmissa sääolosuhteissa.

Huolto

Ulkovalaistuksen suunnitteleminen ja asentaminen saattaa olla vaativaa, kallista ja aikaa vievää. Jotta välttyisit tekemästä samaa työtä uudelleen muutaman vuoden kuluttua, on tärkeää, että huollat valaisimiasi hyvin niin, etteivät ne ruostu tai kulu loppuun ennen aikojaan.  

Älä unohda:  

  • Tarkistaa liittimet ja johdot säännöllisin väliajoin.
  • Puhdistaa valaisimesi muutaman kerran vuodessa rievulla ja lämpimällä vedellä. Riippuen valaisimen valmistusmateriaalista ja siitä, millaisessa ympäristössä se on, saattaa se tarvita myös voitelua.

Milloin on paras aika asentaa ulkovalaistus?

Onko parasta asentaa ulkovalaistus syksyllä pimeän saapuessa vai kesällä, kun työvalo on parempi? Jouluvalaistus on hyvä asentaa, kun ulkona on lunta, mutta muuten suosittelisimme aikaista kevättä. Silloin on lumi poissa ja puut ovat lehdettömiä. Ennen kaikkea sinulla on edessäsi pitkä ja ihana puutarhakausi!

IP-luokka

Sähkö ja kosteus saattaa olla vaarallinen yhdistelmä. Sen vuoksi sinun tulee aina tarkistaa, että käyttämäsi tuote on tarkoitettu ulkokäyttöön ja että siinä on oikea IP-luokka. IP-merkintä koostuu kahdesta numerosta, joista ensimmäinen kertoo, kuinka hyvin tuote on suojattu vieraita esineitä vastaan, ja toinen kertoo, kuinka hyvin tuote kestää kosteutta ja vettä. On tärkeää muistaa, että myös pistorasioille ja jatkojohdoille täytyy valita oikea IP-luokka.

Tavalliset kotelointiluokat valaistukseen

IP20 – Ei suojattu vedeltä

IP20 on tavallinen kotelointiluokka sisällä käytetyissä valaisimissa. Toinen numero kertoo, että tuote on suojattu esineiltä, jotka ovat suurempia kuin 12 millimetriä. Käytännössä se merkitsee sitä, että et voi työntää valaisimeen sormea ja saada sähköiskua. Toinen numero merkitsee sitä, että tuote ei ole suojattu kosteudelta.

IP23 - Pisarasuojattu

Lamppu, jossa on IP23 ei ole suojattu ainoastaan sormilta, vaan myös suoraan ylhäältä tippuvalta vedeltä. IP23 on tavallinen IP-luokka, kun kyseessä ovat ulkokäyttöön tarkoitetut seinävalaisimet, tolppalyhdyt ja downlights-lamput.  

IP44 – Suojaus roiskuvalta vedeltä

Tuote, jossa on IP44-luokka, on suojattu roiskuvalta vedeltä, mikä merkitsee sitä, että se kestää joka suunnasta roiskuvaa vettä. Tuote ei ole täysin vedenpitävä, mutta se estää veden pääsemisen sen sähköisiin osiin.

IP54/55 - Suojattu roiskuvalta vedeltä ja vesisuihkulta

P54 on tavallinen IP-luokka, kun kyseessä ovat ulkokäyttöön ja kylpyhuoneisiin tarkoitetut valaisimet. Valaisin, jonka kotelointiluokka on IP55, kestää suihkuavaa vettä hieman kovemmalla paineella.

IP67 – Vedenkestävä

IP67 merkitsee sitä, että tuote on pölytiivis ja voit upottaa sen veteen lyhyiksi hetkiksi.  

IP68 – Painevesitiivis

IP68 merkitsee sitä, että voit upottaa tuotteen veteen pitkäksi aikaa. Tästä luokasta löydät esimerkiksi vedenalaisen valaistuksen uima-altaisiin.

Valonauha Konstsmideltä IP44-suojauksella. Tuote ei ole täysin vedenpitävä, mutta se estää veden pääsemisen sen sähköisiin osiin.

5 vaihetta onnistuneeseen ulkovalaistukseen

1.  Tee tarveanalyysi

Mitä haluat saavuttaa valaistuksellasi? Tuleeko sen olla käytännöllisesti toimiva vai ainoastaan koristeellinen?  

2.  Etsi inspiraatiota ja ideoita

Ole ennakkoluuloton, katsele kuvia ja näe, kuinka muut ovat tehneet. Luo moodboard (visuaalinen kuva) lähtökohdaksi, kun alat hahmottaa suunnitelmaasi.  

3.  Piirrä puutarhasi

Piirtämällä puutarhasi saat nopeasti kuvan siitä, miltä suunnittelemasi ulkovalaistus tulee näyttämään puutarhassa.  

4.  Valitse valaisimet ja valolähteet

Nyt on aika alkaa toimia. Kun olet päättänyt, hankitko älyjärjestelmän vai yksittäisiä lamppuja, on aika alkaa etsiä niitä valaisimia ja valolähteitä, jotka sopivat parhaiten suunnitelmaasi.

5.  Asenna valaistus

Jos lamput ovat akkukäyttöisiä, aurinkokennoilla toimivia tai jos niissä on pistoke (ja sinulla on niihin sopiva pistorasia), voit aloittaa asentamisen. Jos sinun tarvitsee vetää sähköt, niin se tulee antaa valtuutetun sähköasentajan tehtäväksi. Testaa valaistusta työn edetessä varmistaaksesi, että kaikki tulee niin kuin olit ajatellut.

Ulkovalaistusta asentaessasi sinulla on hyvä olla:

Nippusiteitä

Kun asennat valonauhaasi, on nippuside paras ystäväsi. Jos sinulla ei ole mitään, mihin voit kiinnittää sen, ratkaiset ongelman ankkurilla jonka voit kiinnittää itseliimautuvalla teipillä tai ruuvilla.

Tikapuut

Jos koristelet puutarhaa, et pääse pitkällekään ilman tikapuita tai työjakkaraa. Teleskooppitikapuut voidaan lyhentää ja laittaa sivuun, kun niitä ei käytetä.

Työhanskat

Hyvillä työhanskoilla tulee työstä helpompaa. Erityisesti, jos asennat jouluvalaistusta ja lämpötila on lähellä nollaa. Hanskojen tulee olla lämpimät ja kosteutta kestävät, mutta tarpeeksi joustavat, jotta voit työskennellä yksityiskohtien kanssa.

Jatkojohto ulkokäyttöön

Monissa tapauksissa tarvitset jatkojohdon ja silloin sinun tulee varmistaa, että valitset sellaisen, joka on tarkoitettu ulkokäyttöön. Valitse johto, jonka kotelointiluokka on vähintään IP44.

Kannettava vikavirtasuoja

Kun työskentelet sähkön kanssa ulkona, sinun kannattaa käyttää kannettavaa vikavirtasuojaa. Vikavirtasuoja katkaisee virran, jos tuote tulee sähköä johtavaksi, ja se antaa näin ollen lisäturvallisuutta.

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!