Kodin paloturvallisuuden ylläpito on tärkeää, erityisesti vuodenaikoina, kun tuli on käytössä kodeissa kynttilöiden tai ehkä avotakan muodossa. Riippumatta siitä, asutko omakotitalossa tai asunnossa, on tärkeitä asioita, jotka on syytä ottaa huomioon, jotta koti olisi paloturvallisempi. Lue lisää, miten rakennat hyvän paloturvallisuuden kotiin ja teet ympäristöstäsi turvallisemman onnettomuuden sattuessa.
Sytytetyt kynttilät, avotakka ja polttopuut sisätiloissa
Kun syksy ja talvi saapuvat, haluamme luoda lisää valoa ja lämpöä koteihimme. Elävillä kynttilöillä, tulisijoilla, mukavilla peitoilla ja muilla tekstiileillä koti muuttuu kodikkaaksi ja lämpimäksi, mutta luo myös haasteita turvallisuudelle. Yksi perussääntö on, ettei tulta saa koskaan jättää valvomatta, oli kyse sitten steariinikynttilöistä tai avotakasta. Kynttilöiden sammuttamisen unohtaminen on helppoa, ja välttääksesi unohtamisen, voit esimerkiksi laittaa muistutuskyltin hyvään paikkaan kotona, kuten ulko-oven tai kylpyhuoneen oven viereen. Toinen turvallinen vaihtoehto on käyttää paristokäyttöisiä kynttilöitä, jotka näyttävät aidonnäköisiltä.
Jos kotona on avotakka, on hyvä hankkia kipinäsuoja, joka estää kipinöiden leviämisen huoneeseen ja kodintekstiilien ja muiden materiaalien mahdollisen syttymisen tuleen. Polttopuun valinta vaikuttaa siihen, miten tuli käyttäytyy takassa. Kuusi ja muut havupuut tuottavat yleensä enemmän kipinöitä ja paukkuvaa tulta, joten ne sopivat paremmin ulkotuliin tai luukulliseen takkaan. Hyvä valinta polttopuuksi sisätiloissa olevaan takkaan on koivupuu, joka ei levitä hiillosta liikaa ja antaa myös tasaisen tulen, hyvällä lämmöllä.
Sähköpalojen ehkäiseminen
Varmistamalla, että kotisi pistorasiat ovat maadoitettuja, vähennät sähköpalojen riskiä. Vanhemmat sähkölaitteet ja seinäpistorasiat kannattaa säännöllisin väliajoin tarkistaa, vaikka ne olisivatkin maadoitettuja. Kuluneet ja vaurioituneet johdot, rikkinäiset pistotulpat sekä rikkinäiset ja löysät seinäpistorasiat voivat muodostaa paloriskin kotona. Muista myös, ettet jätä matkapuhelinlatureita tai muita latureita pistorasioihin kytketyiksi silloin, kun niitä käytetä.
Hyvä ratkaisu voi olla myös ajastimien käyttö sähkölaitteiden kanssa. Ajastimia voi käyttää esimerkiksi kahvinkeittimissä, joissa ei ole automaattista sammutustoimintoa, mutta myös silloin, jos tiedät, että unohdat helposti irrottaa matkapuhelinlaturit tai sammuttaa aktiiviset laitteet. Halpa ja helppo tapa suojata kotiasi sähköpaloilta, mutta auttaa myös hieman sähkön säästämisessä.
Laitteet paloturvallisuuden parantamiseksi
Jotta tulipalon sattuessa luodaan parhaat edellytykset nopealle reagoinnille, on tärkeää tarkastaa kodin palovaroittimet, savunilmaisimet, palosammuttimet, liesivahdit, palopeitteet ja muut kodin turvavarusteet. Palohälytin on halpa, mutta tärkeä varuste, jolla voi olla suuri merkitys tulipalon sattuessa, kun pahimmassa tapauksessa voi olla kyse elämästä tai kuolemasta.
Optinen palovaroitin
Optinen palovaroitin havaitsee ilmassa olevat savuhiukkaset heijastamalla infrapunavaloa kehittyneen valokennojärjestelmänsä ansiosta. Optiset palovaroittimet voivat esimerkiksi havaita kytevän palon, joka ei ole vielä kehittynyt avoimeksi liekiksi, ja voivat hälyttää jo ennen kuin palo on täydessä vauhdissa. Näin voidaan estää asunnon suuret palovahingot ja tietysti vahingot sisällä mahdollisesti oleville ihmisille.
Savuilmaisin
Savunilmaisin, joka tunnetaan myös ionisoivana savunilmaisimena, havaitsee savun nopeasti savun sähkönjohtavuuden avulla. Savunilmaisin havaitsee nopeasti sekä näkyvän että näkymättömän savun, ja se hälyttää terävällä piippausäänellä.
Sijoita palovaroitin oikein
Jos asut kerrostalossa, rivitalossa tai omakotitalossa, jossa on useita kerroksia, jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin, ja palovaroitin on sijoitettava mieluiten juuri kerrosten välisten portaiden yläpuolelle. Jos asunnossasi on useita kerroksia, voi olla myös hyvä idea kytkeä palovaroittimet sarjaan, jotta voit kuulla palovaroittimen hälytyksen joka puolella asuntoa. Riippumatta siitä, asutko huoneistossa, yksi- tai monikerroksisessa talossa, palovaroittimet on hyvä sijoittaa suhteellisen lähelle makuuhuonetta, jotta voit olla varma, että heräät hälytykseen, jos tulipalo syttyy.
Palovaroittimen huolto
Palovaroittimen voi helposti unohtua, kun tulipaloja ei onneksi syty joka toinen päivä. Jotta palovaroittimesta olisi hyötyä, jos tai kun onnettomuus tapahtuu, on erittäin tärkeää säännöllisesti tarkistaa varoittimen paristot, toiminta ja ympäristön mahdolliset vaikutukset varoittimeen. Hyvä ohje on testata palovaroittimen toiminta kerran kolmessa kuukaudessa yksinkertaisesti painamalla testipainiketta. Testipainikkeen käyttö kertoo myös, jos paristot ovat tyhjät ja ne on vaihdettava. On hyvä pitää palovaroittimen ympäristö puhtaana pyyhkimällä pölyt säännöllisesti. Noin kerran vuodessa voit myös imuroida palovaroittimen, jotta se pysyy pölyttömänä.
Palovaroitin kestää enintään 10 vuotta, jonka jälkeen se tulisi vaihtaa uuteen. Voit joskus selvittää palohälyttimesi iän tarrasta, jossa on parasta ennen-päiväys. Uutta ostaessa on hyvä tarkistaa, onko palohälyttimessä päivämäärämerkintä. Jos siinä ei ole päivämäärää, kannattaa itse kirjoittaa aktivointipäivämäärä sen pohjaan esimerkiksi tussilla.
Palopeite
Palopeite on hyvä pitää kodin muun turvavarustuksen, palovaroittimen ja sammuttimen, lisänä. Palopeitteellä voit sammuttaa pieniä paloja ja vähentää riskiä, että tuli leviää ja muuttuu suuremmaksi tulipaloksi. Kun käytät palopeitettä, on tärkeää, ettei heitä sitä kiireessä tuleen, vaan että asetat peitteen tulen päälle ja tukahdutat tulen painamalla käsillä peitteen päältä. Materiaali koostuu lasikuitukankaan ja tiivistekerroksen yhdistelmästä, joka mahdollistaa tulen tehokkaan tukahduttamisen ilman, että poltat itsesi käyttäessäsi palopeitettä. Säilytä palopeite paikassa, josta se on helppo ja nopeaa ottaa esiin. Mieti, missä kodissasi tulipalon riski voi olla suurin, esimerkiksi lieden luona tai huoneissa, joissa on usein kynttilöitä, ja sijoita palopeite lähelle sitä kohtaa.