Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro

Vatupassilla voit sekä mitata että varmistua siitä, onko pinta suora tai sopivan kalteva. Mutta millainen vatupassi kannattaa valita? Asiantuntija Per Eriksson kertoo Hultaforsin vatupasseista sekä siitä, mitä sinun on huomioitava löytääksesi tarpeisiisi sopivimman mallin.  

Hultaforsilla on pitkäaikainen tausta laadukkaiden ja toimivien mittaustyökalujen kehittäjänä. Nykyisin yritys on yksi markkinoiden johtavista toimijoista muun muassa vatupassien alalla. Tässä Hultaforsin asiantuntija Per Eriksson auttaa huomioimaan tärkeät seikat löytääksesi tarpeisiisi parhaiten sopivan vatupassin. 

- Kaikkein tärkeintä on tietysti tehdä valinta omista tarpeista käsin. Erityyppiset vatupassit sopivat erilaisiin tehtäviin, minkä vuoksi niissä on runsaasti valinnanvaraa, sanoo Per Eriksson. 

Jotta voisit löytää tarpeisiisi sopivimman mallin, voit lähteä liikkeelle kolmesta tekijästä: pituus, herkkyys ja kestävyys.  

Vatupassin toiminnot ja käyttöalueet 

Vatupassia käytetään yksinkertaisesti haluttujen kohteiden kaltevuuskulman mittaamiseen tai sen tarkistamiseen, että kohteet ovat joko tasaisia tai oikeassa vaaka- tai pystysuorassa kulmassa. Siitä voi olla hyötyä esimerkiksi asennettaessa hyllyä seinälle.  

Hultaforsin vatupasseilla on monia käyttöalueita ja niillä voidaan mitata sekä pintojen ylä- että alapuolelta. Muista vain kääntää vatupassi siten, että sen alapuoli on aina mitattavaa pintaa vasten, sillä vatupassi on kalibroitu tätä puolta vasten.  

- Ennen vatupassin käyttämistä tarkista, että sen mittauspintaan ei ole muodostunut jälkiä tai vaurioita. Siinä tapauksessa vatupassi täytyy mahdollisesti tasata, jotta se voi näyttää oikein. Suuremman vaurion kohdalla on ostettava uusi vatupassi. Käsittele vatupassia varovaisesti, sillä se on tarkka mittaustyökalu. 

Hultaforsilla on vatupasseja eri kokoluokissa ja materiaaleista.

Kuinka pitkän vatupassin tarvitsen? 

Vatupassiin tarvittava pituus riippuu tietysti sen käyttötarkoituksista. Vatupasseja on saatavilla useissa eri pituuksissa taskukoosta aina metrien pituisiin malleihin. Lyhyemmät mallit sopivat lyhyempien ja pidemmät mallit pidempien kohteiden mittaamiseen. 

- Jos aiot mitata useamman metrin pituisia kohteita, parinkymmenen senttimetrin pituinen vatupassi ei riitä, vaan sen sijaan on valittava pidempi malli. Vatupassi mittaa ainoastaan sen pinnan kaltevuutta, jota vasten se asetetaan. 

Vatupassit eriasteisilla herkkyyksillä 

Vatupassin tärkein komponentti on libelli – nesteellä täytetty säiliö, joka löytyy analogisista vatupasseista. Mitä herkempi vatupassi on, sitä tarkemmin se mittaa täsmällisen kaltevuuden.  

Neste ja säiliö voivat näyttää keskenään hyvin samanlaisilta, mutta ne eroavat suuresti tuotemerkin, mallin ja laadun mukaan. Hultaforsilla on yksi markkinoiden herkimmistä vatupasseista, mikä tekee siitä kaikkein tarkimman.  

Hultafors käyttää vatupasseissaan murtumattomia harkkolibellejä!

Libelli 

Vatupassin tarvittava herkkyys riippuu sen käyttötarkoituksista.  

- Jos ovea asennettaessa käytetään vatupassia, jonka libelli on 200, mittaukseen voi tulla virhe ja ovi tulee avautumaan ja sulkeutumaan itsestään, sillä ovenkarmi ei ole täysin pystysuorassa. Herkempää vatupassia käytettäessä se näyttää tarkemman mittauksen, ja ovi tulee pysymään siinä asennossa, johon se jätetään.  

Vähemmän herkkä libelli puolestaan voi olla hyödyllinen esimerkiksi ristikkopohjan rakentamisessa tai muissa työtehtävissä, jotka voivat vaatia kovertamista ja kohteiden saamista suoraan. Tällaisissa tapauksissa työkappaleen täydellinen mittaaminen voi olla vaikeaa, sillä pieninkin säätö saa libellin kuplan liikkumaan.  

Saatavilla on myös vatupasseja, joissa on useita libellejä eri kulmissa. Tämä siitä syystä, että niillä voidaan mitata sekä vaaka- että pystysuora suunta.  

Hultaforsin libellien neste koostuu värjätystä öljysekoituksesta, jolla on matala sitkoisuus. Tämän ansiosta kupla pääsee liikkumaan vapaasti, minkä lisäksi sitä on helppo lukea.  

Tarkkuuslibelli 

Yleisin libellimalli näyttää kuplan kahden viivan välissä. Hultaforsilla on myös malli, joka on nimeltään tarkkuuslibelli. Erona tavalliseen libelliin siinä on viivojen sijasta värikenttiä, mikä helpottaa lukemista, kun vatupassi näyttää suoran kulman. Hultafors on Ruotsin markkinoilla ainoa tuotemerkki, jolla on tämä libelliversio.  

Hultaforsin vatupasseissa on kolme eri herkkyystasoa 

  • Matalin libelli on 200. Tällainen libelli ei ole kovinkaan herkkä ja sellaisia löytyy usein hinnaltaan huokeammista vatupasseista.
  • Seuraava libelli on 1 000. Tällaisella herkemmällä libellillä varustettu vatupassi näyttää erot tarkemmin. 
  • Hultaforsin herkimmän vatupassin libelli on 2 000. Tämä vatupassi on myös markkinoiden herkin.

Kestävyys 

Vatupassin kestävyyteen vaikuttavat sekä libelli että profiili. Vatupassissa voidaan käyttää kahdenlaisia libellejä: putkilibelliä tai harkkolibelliä. Hultafors käyttää murtumattomia harkkolibellejä, sillä ne ovat tarkempia ja kestävämpiä.  

Vatupassin materiaalit 

Profiili muodostaa loput vatupassista ja se voi koostua erilaisista materiaaleista. Alumiininen on yleisin, mutta niitä löytyy myös muovisina. Mitä vankempi profiili, sitä kestävämpi vatupassi. 

Profiililtaan vankka vatupassi voi olla hieman painavampi, mutta kestää enemmän. Ohuemmalla ja yksinkertaisemmalla profiililla varustetut vatupassit puolestaan vahingoittuvat helpommin, mutta voivat olla työskenneltäessä käteviä ja kevyitä.  

- Muoviset mallit ovat muurarien suosimia, sillä laastilla ja vastaavilla materiaaleilla ei ole samaa taipumusta kiinnittyä muoviin kuin alumiiniin. Tämä johtuu siitä, että muovin pinta on hieman rasvaisempi, toteaa Per Eriksson. 

Hultaforsin vatupassi MST on tuotemerkin herkin ja tarkin malli.

Digitaalinen vatupassi 

Vatupasseja ajatellessa mieleen tulee luultavasti ensiksi analoginen, libellillä varustettu malli, mutta niitä on saatavilla myös digitaalisina. Digitaalisissa malleissa on näyttö, johon voi esimerkiksi asettaa kaltevuuden. Hultaforsin digitaalisiin vatupasseihin voidaan asettaa myös erilaisia mittausstandardeja, mikä voi olla etu, sillä kaikilla toimialoilla ei käytetä samoja mittayksiköitä.  

Saatavilla on myös yhdistettyjä vatupasseja, joissa on sekä libelli että digitaalinen näyttö.  

Magneettinen vatupassi 

Teräsrakenteiden tai muiden magneettisten pintojen parissa työskenneltäessä voi olla mukava käyttää magneettista vatupassia. Sellainen on kätevä, sillä magneettinen pinta kiinnittyy materiaaliin mahdollistaen työskentelyn ilman tarvetta pidellä vatupassia. 

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!