Silmien ja kasvojen suojaaminen hiukkasilta, roiskeilta, valolta ja pölyltä on tärkeää ja ehkä itsestään selvää monille. Mutta sen tietäminen, minkälainen suojaus on sopiva, voi olla vaikeaa. Staypro keskusteli 3M:n henkilösuojainten asiantuntijan Marie Kransdalin kanssa selvittääkseen, miten suojalasit valitaan.
Kasvot ja silmät voivat altistua kaikelle pölystä, hiukkasista ja sirpaleista valoon, säteilyyn, kaasuun ja kemikaaleihin. Siksi on tärkeää, että suojaudut oikein, jotta vältät loukkaantumiset ja saat tehtyä työt parhaalla mahdollisella tavalla. Stayprolla on 3M:n kasvo- ja silmäsuojaimia kaikkiin tilanteisiin.
Erityyppisiä suojia
Kasvojen ja silmien suojaimia on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, jotka suojaavat eri tavoin ja soveltuvat erityyppisiin töihin.
Ruotsin työympäristövirasto ei ole asettanut tarkkoja vaatimuksia siihen, mitä suojaimia olisi käytettävä mihinkin tarkoitukseen, mutta on tärkeää tehdä riskinarviointi, kun valitaan, minkä tyyppistä suojainta tarvitaan.
- Kysy itseltäsi, mitä riskejä saattaa ilmetä ja miten altistut niille, ja tee suojainten valinta arvioinnin mukaan, sanoo Marie Kransdal 3M:ltä.
Tietyillä työaloilla voi olla erityisvaatimuksia siitä, millaista suojaa pitäisi käyttää mihinkin. Tarkista, mitä suositellaan siihen, mitä aiot tehdä.
Suojalasit
Yleisin kasvosuojauksen tyyppi on suojalasit. Ne suojaavat vain silmiä ja niistä voi olla hyötyä useimmissa töissä, esimerkiksi suojaamaan pölyltä, auringonvalolta tai pieneltä hiukkasmäärältä.
Naamiomalliset suojalasit
Kuten tavalliset suojalasit, suojalasit suojaavat vain silmiä - erona on, että ne ovat täysin tiiviit ja suojaavat siten paremmin. Silmien alueelle ei pääse pölyä, kaasuja tai muita aineita.
Visiirit
Toisin kuin suojalasit ja naamiomalliset suojalasit, visiiri suojaa silmien lisäksi koko kasvot. Visiirejä käytetään yleisesti metsätöissä, jotta vältytään oksien osumisesta kasvoihin. Visiirejä on myös erilaisia. Hitsauksessa on tärkeää, että suojataan koko kasvo, ja käytetään hitsauskypärää, joka suojaa myös infrapunasäteilyltä.
Suojalasit silmälasien päälle
Suojalasityyppi, jota voit käyttää silmälasien päällä. Tätä tyyppiä käytetään usein vierailusuojalaseina.
Vinkki! Joihinkin 3M:n suojalaseihin voi kiinnittää sisäpuolelle tiivisteen, jolloin ne toimivat samalla tavalla kuin naamiomalliset suojalasit.
Värilliset linssit – näin ne toimivat
3M:llä on suojalaseja eri värisillä linsseillä. Väri voi olla hieno yksityiskohta, mutta jokaisella värillä on myös oma käytännöllinen tehtävänsä.
Kirkas: Jos linssi on täysin kirkas, se suojaa UV-valolta ja sitä voidaan käyttää useimmissa työtehtävissä.
Keltainen: Keltainen linssi suojaa enemmän UV-säteiltä ja parantaa samalla kontrastia. Keltaisia linssejä käytetään usein hämärissä ympäristöissä, joissa kontrasteilla voi olla merkitystä hyvän näkyvyyden kannalta. Myös ulkona tämä voi olla tärkeä ominaisuus, esimerkiksi styroksin kanssa työskenneltäessä.
Oranssi: Jos sinun on erityisesti suojattava silmäsi siniseltä UV-valolta, oranssi linssi on paras vaihtoehto. Muuten sillä on samanlaiset toiminnot kuin keltaisella linssillä, mutta se saattaa vääristää värejä hieman.
Vihreä: Infrapunasäteilyn yhteydessä, siis esimerkiksi hitsauksessa, tulisi käyttää linssejä, joissa on vihreät linssit. Tämäntyyppinen säteily on kuitenkin haitallista myös iholle, joten varmista, että suojaat koko kasvosi. Vihreillä linsseillä varustettuja suojalaseja, tavallisia tai naamiomallisia, voi käyttää ne henkilöt, jotka ovat samassa tilassa säteilyn kanssa, mutta jotka eivät itse suorita hitsaustyötä.
Polarisoitu: Estää häikäisevän valon. Valo heijastuu pois, jolloin vältytään ärsyttävältä häikäisyltä näkökentässä.
Istuvuus on tärkeää
Jotta haluaisit käyttää kasvo- tai silmänsuojainta, niiden on istuttava hyvin.
- Jos istuvuus ei ole riittävän hyvä, on edelleen olemassa vaara, että jotain pääsee läpi ja vahingoittaa silmiäsi. Se, mikä sopii, on yksilöllistä, koska jokainen näyttää erilaiselta. Jokaisen on vain testattava itse, jotta löytää parhaiten sopivan suojan, Marie Kransdal sanoo.
Yhdistä muuhun suojavarustukseen
Jos aiot käyttää suojalaseja kypärän tai kuulosuojaimien kanssa, on varmistettava, että suojat istuvat kunnolla ja ovat yhteensopivat.
Hyvä asia muistaa on, että jos sinulla on suojalasit, joiden sankat menevät kuulosuojaimien alle, ääni voi vuotaa kuulokkeisiin. Jotta kuulosuojaimet suojaisivat mahdollisimman hyvin, on tärkeää käyttää mahdollisimman ohuita suojalasien sankoja.
- Kuulonsuojaimia, kypärää ja silmäsuojaimia yhdistettäessä on aina mietittävä hieman enemmän. Tässäkin sopivuus on yksilöllistä, ja suojia on testattava, jotta löydät yhdistelmän, joka sopii juuri sinulle.
Eri suojaluokat
Jotta voisit olla täysin varma siitä, mitä visiirisi, suojalasisi tai suojalasisi kestävät, 3M testaa ja merkitsee niiden suojan standardin EN 166 mukaisesti. Suojan iskunkestävyyden mukaan se merkitään kirjaimella A, B tai F. Testi suoritetaan ampumalla metallikuula linssiä vasten eri nopeuksilla. Jotta suoja voidaan hyväksyä kyseiseen luokkaan, siinä ei saa olla reikiä tai halkeamia kuulan osuttua siihen.
F – alhainen iskunkestävyys, lasi kestää metallikuulan 45 m/s nopeudella.
B – keskitason iskunkestävyys, kestää metallikuulan 120 m/s nopeudella.
A – korkea iskunkestävyys, kestää metallikuulan 190 m/s nopeudella
Mieti materiaalia
Lähes kaikissa 3M:n kasvo- ja silmänsuojaimissa on linssit, jotka on valmistettu polykarbonaatti-muovista. Jos käsittelet kemikaaleja, voi olla hyvä valita suoja, jonka linssi on asetaatista.
Hiotut suojalasit vahvuuksilla
Henkilöille, joilla on käytössä hiotut silmälasit ja on käytettävä niitä nähdäkseen kunnolla, 3M:llä on suojalasien lisäksi Solus 1000 -sarja, jossa itse suojalaseihin voi yhdistää hiotun sisäisen linssin.
Jos suojalasit kuluvat ja hankit uuden parin, voit helposti siirtää hiotut linssit uusiin suojalaseihin.
Käytännön yksityiskohdat
Suojaavan silmäsuojaimen tärkein tehtävä on tietenkin suojata, mutta silmäsuojaimilla voi olla muitakin käytännöllisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi on suojalaseja, joissa on sisäänrakennettu lukuruutu tai suojalaseja, joissa on eri lukuvahvuudet.
- Sisäänrakennettu lukuruutu, joka toimii kuten lukulasit. Tämä toimii erinomaisesti, kun ei tarvitse vaihtaa suojalaseista lukulaseihin ohjeita lukiessa, jotka saattavat olla hyvin pieniä.
Toinen käytännöllinen ominaisuus on taskulamppu, joka voidaan kiinnittää suojalaseihin.