Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro

Haluatko tietää, kuinka pitkä käyttöaika työkaluakulla on? Tässä artikkelissa selvitämme useimmin kysytyt kysymykset, jotka liittyvät akun käyttöaikaan.

Oletko joskus ihmetellyt, minkä vuoksi emme ilmoita, kuinka pitkä käyttöaika kunkin työkalun akulla on? Tavallisen maallikon mielestä se saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta tosiasia on, että edes työkalun valmistaja ei osaa ennakoida, kuinka kauan voit käyttää ruuvinväännintäsi ennen kuin on aika ladata se.

Työkalun akun käyttöaika riippuu nimittäin monesta eri tekijästä. Joitakin akun käyttöaikaan vaikuttavia tekijöitä ovat: minkä tyyppinen akku on, kuinka uusi akku on, mihin koneeseen asetat akun ja kuinka kuormitat konetta. Jos laitat akun pyörösahaan ja sahaat mäntyä, joka on suhteellisen pehmeä puulaji, kestää akku taatusti kauemmin kuin, jos sahaat samalla pyörösahalla tammea, joka on kovempaa puuta. Mitä enemmän konetta kuormitetaan, sitä enemmän se kuluttaa akun virtaa.

Toinen akun käyttöaikaan vaikuttava tekijä on akun lämpötila. Jos olet jättänyt akun autoon, kun ulkona on pakkasta, on akun käyttöaika todennäköisesti vähän lyhyempi.  

Ampeeritunnit – akun polttoainesäiliö

Olet varmasti huomannut, että kaikissa työkaluakuissa lukee Ah. Ah on lyhennys sanasta ampeeritunnit (Ah) ja sitä käytetään osoittamaan, kuinka suuri kapasiteetti akussa on. Kun puhutaan pienemmistä akuista, käytetään sen sijaan sanaa milliampeeritunnit (mAh) – tuhannesosa-ampeeritunnit .

Kun akussa on 2 Ah, merkitsee se sitä, että siitä saadaan 2 A:n virtateho jatkuvassa käytössä 1 tunnin ajan, tai vaihtoehtoisesti siitä saadaan 1 A 2 tunnin ajan. Ampeeritunteja voitaisiin verrata auton polttoainesäiliöön: mitä enemmän kaasutat, sitä nopeammin tankki tyhjenee. Teoriassa 4 Ah:n akku kestää kaksi kertaa kauemmin kuin 2 Ah:n akku kuormituksen ollessa sama, mutta se ei ole koko totuus. Muita tähän vaikuttavia tekijöitä ovat akun rakenne sekä se, onko akun kennoissa sarjaankytkentä vai rinnankytkentä.

Kannattaako sinun ostaa yksi suuri akku vai kaksi pientä?

Monia houkuttelee ajatus ostaa akku, jossa on mahdollisimman monta ampeerituntia, jolloin sitä ei tarvitse ladata niin usein, mutta monissa tapauksissa on fiksumpaa ostaa kaksi pienempää akkua. Akut, joissa on monta ampeerituntia maksavat enemmän, mutta ennen kaikkea ne ovat suuria ja painavia. Voimme ottaa esimerkiksi ProCore-akun merkiltä Bosch: 4 Ah:n akku painaa 515 grammaa. Jos valitset samanlaisen 12 Ah:n akun, sinun täytyy yhtäkkiä kantaa 1350 grammaa – ylimääräinen kilo, joka tulee todennäköisesti tuntumaan vielä painavammalta työpäivän lopussa. Jos sinulla on useampi akku, voit lisäksi välttää taukoja, koska voit aina pitää yhden akun latauksessa.

Kuinka kauan kestää työkaluakun lataaminen?

Kuinka kauan työkaluakun lataaminen kestää, riippuu myös useista tekijöistä. Se riippuu ennen kaikkea siitä, kuinka nopea laturi on ja kuinka suuri kapasiteetti akussa on. 4 Ah:n akun lataaminen kestää yleensä kaksi kertaa kauemmin kuin vastaavanlaisen 2 Ah:n akun lataaminen ja niin edelleen.

Monet suurista työkalujen valmistajista tarjoavat kaksi tai useampia eri nopeuksia latureihinsa. Jos työkalusi mukana tuleva tavallinen laturi lataa 18 voltin, 4Ah:n akun 80 minuutissa, voi pikalaturi usein ladata saman akun 50 minuutissa.  

Eri laturit lataavat akkuja eri nopeuksilla. Pikalaturi Milwaukee M12-18 FC lataa 18 voltin 4 Ah:n akun 47 minuutissa.

Kuinka monta latausta työkaluakku kestää?

Yksi usein kysytty kysymys on, kuinka kauan työkaluakku kestää, mutta myös tähän kysymykseen tulee se tylsä vastaus: "se riippuu...".  Se, kuinka monta kertaa akku voidaan ladata ennen kuin se menettää tehoaan ja tarvitsee vaihtaa uuteen, mitataan latausjaksoina, mutta valitettavasti vain harvat valmistajat ilmoittavat, kuinka monta latausjaksoa heidän akkunsa lasketaan kestävän. Kun viimeinkin löydät luvun, se osoittaa, että monet akut kestävät tuhansia latauskertoja, mikä käytännössä merkitsee vuosien käyttöä. Monet suuret valmistajat tarjoavat jopa kolmen vuoden takuun akuilleen.

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!