Omien vihannesten, yrttien tai marjojen kasvattaminen on mukavaa ja lopputulos herkullinen, ja jos sinulla ei ole tilaa kokonaista kasvimaata varten, on pieni lavakaulus erinomainen vaihtoehto. Alla on vinkkejä ja inspiraatiota siihen, miten lavakaulus voidaan rakentaa ja mitä voit kasvattaa siinä.
Ei ole juuri mitään parempaa kuin se, että voi vain mennä ulos puutarhaan ennen illallista ja nostaa ylös kasan perunoita tai poimia mansikoita syntymäpäiväkakkuun. Jos sinulla ei ole tilaa kokonaiselle perunapellolle puutarhassasi tai haluat luoda mukavan ja helppohoitoisen keittiökasvimaan, ovat lavakaulukset erinomainen vaihtoehto!
Lavakaulukset ovat yleisiä suomalaisissa puutarhoissa, siirtolapuutarhoissa ja jopa parvekkeilla. Lavakauluksien muodon ansiosta niissä on helppo kasvattaa kaikkea kukista yrtteihin ja vihanneksista marjoihin, helppohoitoisella ja siistillä tavalla.
Mikä on lavakaulus?
Lavakaulus on oikeastaan eräänlainen kuljetuslaatikko, joka voidaan pinota päällekkäin suuremman tavaramäärän varastointia ja kuljetusta varten. Runko on lämpökäsiteltyä kuusta tai mäntyä ja se on koottu yhteen kulmistaan saranoiduilla metalliheloilla.
Lavakaulusten yksinkertaisen muodon ansiosta niistä on tullut todella suosittuja myös muihin käyttötarkoituksiin kuin pelkkään kuljetukseen – esimerkiksi kasvatuslaatikkoina, oman pienen kasvi- ja kukkamaan luomiseen, jonka voi sijoittaa haluamaansa paikkaan. Sen sijaan, että asetat lavakaulukset lavoille, kuten yleensä kuljetuksen aikana tehdään, voit käyttää lavakaulusten alustana esimerkiksi ruohoa, soraa tai rullattavia laattoja.
Kuinka lavakaulus tehdään?
Vaikka valmiita lavakauluksia löytyy useimmista rakennustarvike- ja puutarhaliikkeistä, on ne uskomattoman helppo rakentaa myös itse. Täydellistä, jos tarvitset monta lavakaulusta ja haluat säästää rahaa tai haluat vain hauskan rakennusprojektin! Alla on luettelo kaikesta, mitä tarvitset omien kasvatuslaatikoidesi tekemiseen. Suurimman osan niistä voit tilata edulliseen hintaan verkossa.
- Oikein mitoitettu puu (Koko lavan vakiomitat ovat 120 x 80 x 20 cm ja puolilavan 60 x 80 x 20 cm)
- Mitta
- Vasara
- Katkaisukone
- Ruuvimeisseli
- Sinkilänaulain
- Itseporautuvia ruuveja, 35 mm, ruostumatonta terästä
- Dyckert-nauloja pohjalautoihin, 50 mm
- Maakangasta
- Mahdollisesti maalia + pensseli
Vaihe 1 – Aloita asentamalla niin monta pitkää sivua toisiinsa kuin haluat, saadaksesi haluamasi korkeuden kasvatuslaatikkoon. Salaateille ja kasveille, joissa on pieni juurijärjestelmä, riittää yleensä yksi pitkä sivu, kun taas perunat ja vihannekset, joiden juuristo on hiukan syvempi, saattavat vaatia kahden tai kolmen laudan korkeuden. Sijoita ne lähelle toisiaan ja ruuvaa keskelle pylväs pitämään ne paikallaan. Esiporaa ja käytä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja, itseporautuvia ruuveja.
Vaihe 2 – Asenna sitten lyhyet sivut kiinnittämällä ne kolmion muotoisiin palkkeihin. Käytä kahta ruuvia palkkia kohden saadaksesi laudat tiukasti paikoilleen.
Vaihe 3 – Nyt on aika koota kehys! Tämän teet sijoittamalla pitkän sivun lyhyttä sivua vasten ja kiinnittämällä molemmat osat palkkiin. Jatka, kunnes sinulla on pohjaton kehys.
Vaihe 4 – Voit nyt jättää laatikon sellaiseksi tai ruuvata alapuolelle muutamia lankkuja säännöllisin välimatkoin saadaksesi itseviemäröivän pohjan. Pohjan lankut naulataan dyckert-nauloilla. Maalaa sitten kuormalavan kaulus haluamallasi ulkomaalilla ja kiinnitä maakangas laatikkoon sinkilänaulaimella. Kangas varmistaa, että multa pysyy laatikossa ja etteivät rikkakasvit pääse kasvamaan sisälle laatikkoon.
Kuinka paljon multaa lavakauluksessa tulisi olla?
Jotta kasvit, vihannekset tai marjat kasvaisivat rehevästi ja antaisivat hyvän sadon, on tärkeää huolehtia niistä oikealla tavalla ja muistaa kastella niitä. Suurille sadoille on vähintään yhtä tärkeää luoda ravitseva ja korkealaatuinen perusta, jossa on sekoitus sekä luonnollisesti lannoitettua istutusmaata että tavallista lehmänlantaa. Standardikokoiseen lavakaulukseen mahtuu noin 200 litraa multaa, joten se, kuinka paljon multaa tarvitset, riippuu siitä, kuinka korkean kasvatuslaatikon aiot rakentaa.
Minkälaista multaa lavakauluksessa tulisi käyttää?
Noin puolet lehmänlantaa ja puolet luonnollisesti lannoitettua istutusmaata tarjoavat ravinteikkaan seoksen. Jos haluat ja sinulla on mahdollisuus, voit myös kaataa lehtiä ja kasvien jäännöksiä pohjalle, nämä tekevät erityisen hyvää kasveillesi. Sovita mullan koostumus sen mukaan, mitä aiot kasvattaa!
Milloin lavakaulukseen tulisi kylvää?
Lavakaulusten yksi suuri etu on se, että voit aloittaa viljelyn paljon aikaisemmin kuin avokasvimaalla puutarhassa. Koska kasvatuslaatikot ovat irti maasta, on viemäröinti nopeampaa ja maa lämpimämpää, mikä vähentää kasvien jäätymisen tai liiallisen märkyyden riskiä.
Esimerkiksi perunoita voi alkaa kasvattaa jo huhtikuussa. Vihannesten ja kukkien osalta kylvöajan voi tarkistaa siemenpusseissa olevista ohjeistuksista. Viileän sään sattuessa voit peittää lavakauluksen kuitukankaalla ja näin pitää kasvit lämpiminä ja suojattuina yön yli.