Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro

Rikkaimuri, kuiva-/märkäimuri, pölynerotin vai puruimuri? Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimpiä pölynimurityyppejä kotiin, puusepänverstaaseen ja työpaikalle! 

Siivoaminen ei ole aina hauskaa, mutta oikeilla laitteilla vältyt ainakin suurimmalta turhautumiselta, jonka erilaiset ikävät liat aiheuttavat ja jotka tekevät kaikkensa tehdäkseen elämästäsi kurjaa sinulle ja pölynimurillesi. Tässä oppaassa käymme nopeasti läpi yleisimmät pölynimurityypit, miten ne eroavat toisistaan ​ja mitkä ovat niiden hyvä ja huonot puolet. 

Pölynimuri 

Useimmat ihmiset tunnistavat tavallisen verkkokäyttöisen pölynimurin. Pölynimurin tärkein etu on sen monipuolisuus. Matoilla ja kovilla lattioilla käytettävän vakiosuuttimen lisäksi pölynimurin mukana tulee yleensä lisätarvikkeita, jotka helpottavat huonekalujen, listojen, kulmien tai laattojen imuroimista. Kerätty pöly päätyy yleensä pölynimuripussiin, joka täyttyessään sitten vain vaihdetaan uuteen. Monet pölynimurit käyttävät HEPA-suodatinta minimoimaan poistoilman pölyhiukkasten määrän. 

Pölynimurin hyvät puolet:  

  • Suoriutuu useimmista imuroinneista kotona 
  • Korkea kapasiteetti 
  • Suhteellisen edullinen 

Pölynimurin huonot puolet:  

  • Imurin johto rajoittaa työn tekemistä 
  • Ei pysty imuroimaan vettä ja karkeaa likaa 
  • Pölynimuripussi on vaihdettava säännöllisin väliajoin 

Rikkaimuri

Viime vuosina johdoton rikkaimuri on kasvattanut suosiotaan. Rikkaimureita on saatavana sekä kotiin että verstaalle. Useimmille malleille on yhteistä se, että kädessä pidettävää keräyssäiliötä voidaan helposti pidentää varren avulla niin, että voit seistä pystyasennossa ja imuroida lattiaa. Siksi puhutaan usein myös varsi-imureista.  

Varsipölynimurin imuteho on yleensä pienempi kuin perinteisissä saman hintaluokan pölynimureissa, mikä kompensoituu joissain tapauksissa pyörivillä harjoilla varustetulla suuttimella. Kotikäyttöön tarkoitetuissa robotti-imureissa on yleensä sisäänrakennetut akut, kun taas ammattikäyttöön tarkoitetuissa pölynimureissa käytetään yleensä erillisiä työkaluakkuja. Jos käytät tietyn valmistajan akkukäyttöisiä työkaluja, voi olla hyvä idea tarkistaa, onko valmistajalla myös rikkaimureita, jotka toimivat samoilla akuilla. 

Rikkaimurin hyvät puolet:  

  • Vie vain vähän tilaa 
  • Akkukäyttöisyys mahdollistaa käytön missä tahansa 

Rikkaimurin huonot puolet:  

  • Imuteho on yleensä pienempi kuin perinteisissä pölynimureissa 
  • Vaatii usein enemmän huoltoa 

Robotti-imuri 

Ensimmäiset robottipölynimurit tunnettiin riittämättömästä akun kestävyydestään, epätyydyttävästä imutehosta ja ärsyttävän huonosta kyvystään ylittää pienimpiäkin esteitä.  Mutta paljon on tapahtunut sen jälkeen ja tänä päivänä olemme jo lähellä unelmaa, että voimme vain istua rentoutumassa sohvalla ja robotti tekee työn puolestamme.  

Nykyaikaista robottipölynimuria ohjataan sovelluksella, sillä voi kartoittaa kotisi ja siinä on anturit, jotka estävät sitä putoamasta portaista. Jotkut robottipölynimurit voivat mopata, mukautua pintaan ja jopa tyhjentää itsensä! Tämä ei tarkoita sitä, että nykypäivän robotti-imurit olisivat täydellisiä. Sinun on silti kerättävä tavaroita lattialta, piilotettava johdot ja imuroitava manuaalisesti paikoista, joihin robotti ei pääse käsiksi. 

Kotikäyttöön tarkoitetuissa robotti-imureissa on yleensä sisäänrakennetut akut, kun taas teollisuuskäyttöön tarkoitetuissa robotti-imureissa käytetään yleensä tehokkaita työkaluakkuja. 

Robottipölynimurin hyvät puolet:  

  • Itseliikkuva 
  • Jaksaa imuroida useammin kuin itse jaksaa 

Robottipölynimurin huonot puolet:  

  • Ei pääse kaikkiin paikkoihin 
  • Suosii puhtaita, esteettömiä pintoja 
  • Vaatii jonkin verran huoltoa 
Kotikäyttöön tarkoitetuissa robotti-imureissa on yleensä sisäänrakennetut akut, kun taas teollisuuskäyttöön tarkoitetuissa robotti-imureissa käytetään yleensä tehokkaita työkaluakkuja.

Teollisuusimuri  

Tavallinen kotipölynimuri soveltuu hyvin sängyn alla piileskelevien pölykasojen imurointiin, mutta jos haluat päästä eroon rakennuspölystä, puruista ja jätevedestä, tarvitset kuiva-/märkäimurin! Ratkaiseva ero tavalliseen pölynimuriin on se, että kuiva-/märkäimuriiin (teollisuuspölynimuriin) imeytynyt lika ei pääse koskaan kosketuksiin itse moottorin kanssa. Sen sijaan rakennuspöly ja kosteus keräytyvät erityiseen säiliöön. Yksi teollisuusimurin suurista eduista on se, että voit liittää sen työkaluun pölyn ja purun imuroimiseksi työskennellessäsi. 

Teollisuusimuri on yleensä tehokkaampi kuin tavallinen pölynimuri ja se voi toimia pidempään ennen kuin suodatin tukkeutuu. Teollisuusimurin suodatin on yleensä pestävä, mutta se on silti joskus vaihdettava, jotta se ei vaikuttaisi heikentävästi pölynimurin imukykyyn. Teollisuusimureita kutsutaan joskus märkäimureiksi ja kuiva- /märkäimureiksi. Vaikka useimmat pölynimurit voivat imeä vettä, on olemassa erikoistuneita, muilla ominaisuuksilla varustettuja malleja, joten tarkista aina tuotetiedot ennen ostamista. 

Teollisuusimurin hyvät puolet:  

  • Voi imuroida karkeampia hiukkasia ja nesteitä 
  • Voidaan liittää työkaluihn 

Teollisuusimurin huonot puolet:  

  • Vie paljon tilaa 
  • Kalliimpia kuin tavalliset pölynimurit 
Yksi teollisuusimurin suurista eduista on se, että voit liittää sen työkaluun pölyn ja purun imuroimiseksi työskennellessäsi. Kuvassa oleva teollisuusimuri on Nilfisk ATTIX 33-2L IC.

Reppuimuri 

Kun aiot imuroida porraskäytäviä, auditorioita, hissejä tai muita vaikeapääsyisiä paikkoja, tarvitset pölynimurin, jota voit kantaa selässäsi – reppuimurin. Reppuimureita on saatavana eri hintaluokissa ja eri toiminnoilla ja ne ovat usein erikoistuneet tiettyihin käyttöalueisiin. Jos joudut kantamaan reppuimuria pitkän aikaa, se ei saa olla liian suuri ja painava, mutta se ei saa myöskään olla liian tehoton, jotta työn tekeminen ei veisi tarpeettoman kauan aikaa. Reppuimureita on saatavana sekä verkko- että akkukäyttöisinä, mutta akkukäyttöinen on tietysti suositeltavampaa useissa tilanteissa. 

Reppuimurin hyvät puolet:  

  • Reppuimuirn kanssa on helppo työskennellä vaikeapääsyisissä paikoissa 
  • Korkea kapasiteetti 

Reppuimurin huonot puolet:  

  • Rajoitettu käyttöalue 
Kun aiot imuroida porraskäytäviä, auditorioita, hissejä tai muita vaikeapääsyisiä paikkoja, tarvitset pölynimurin, jota voit kantaa selässäsi – reppuimurin. Kuvassa Milwaukee M18 FBPV-0.

Keskuspölynimuri

Oletko kyllästynyt raahaamaan pölynimuria ympäriinsä suuressa talossasi tai korjaamollasi? Siinä tapauksessa keskuspölynimuri voi olla sinua kiinnostava ratkaisu. Keskuspölynimuri asennetaan keskeiselle paikalle talossa. Kun haluat imuroida, liitä letku johonkin pistorasioista ja aloita imurointi.  

Koska sinun ei tarvitse kantaa itse pölynimuria, keskuspölynimurivalmistajat voivat tehdä niistä suurempia ja tehokkaampia kuin perinteiset kotipölynimurit. Imuteho on usein useita kertoja suurempi ja normaalisti tyhjennys tarvitsee tehdä vain muutaman kerran vuodessa. Se on myös turvallisempi tapa päästä eroon pienistä pölyhiukkasista, koska ne voivat päästä tavallisen pölynimurin suodattimen ohi ja jäädä huoneeseen. 

Keskuspölynimurin hyvät puolet:  

  • Pitkäikäinen 
  • Korkea kapasiteetti 
  • Vähemmän kannettavaa 

Keskuspölynimurin huonot puolet:  

  • Suuri alkuinvestointi 
  • Ei sovellu kaikkiin koteihin/verstaille 
Oletko kyllästynyt raahaamaan pölynimuria ympäriinsä suuressa talossasi tai korjaamollasi? Siinä tapauksessa keskuspölynimuri voi olla sinua kiinnostava ratkaisu. Kuvassa oleva keskuspölynimuri on Nilfisk All-In-One 150 Deluxe.

Pölynerotin 

Pölynerotin on erittäin hienon pölyn asiantuntija ja siksi sitä käytetään parantamaan työympäristöä esimerkiksi purkutöissä, rungon vaihdoissa ja saneerauksissa. Pölynerotin voi kerätä pölyn muovisäkkiin tai terässäiliöön, pölyn tyypistä riippuen. Jotkut pölynerottimet voivat myös toimia useissa vaiheissa kerätäkseen karkeimman pölyn yhteen astiaan ja hienoimman pölyn toiseen. Kostean pölyn erotin on versio, joka huolehtii samanaikaisesti vedestä ja lietteestä betoniporauksen ja vastaavien aikana. 

Pölynerottimen hyvät puolet:  

  • Käsittelee hyvin pieniä hiukkasia 

Pölynerottimen huonot puolet:  

  • Pölynerottimet ovat usein kalliita 

Puruimuri

Monet suuret puuntyöstökoneet tuottavat suuria määriä pölyä ja purua. Yleinen ratkaisu on kytkeä laitteeseen teollisuusimuri, mutta monissa tapauksissa puruimuri on parempi valinta. Puruimurissa on suuri ilmavirtaus ja se on suunniteltu imemään suuria määriä karkeampaa pölyä ja purua sen sijaan, että se keskittäisi imutoiminnon pienemmälle alalle. Pienemmät pölyhiukkaset takertuvat yhteen tai kahteen suodattimeen, kun taas purut kerääntyvät suureen pussiin. Bonuksena voit käyttää puruja kaikkeen aina nesteiden imemisestä maaperän parantamiseen. Mitä isompaa materiaalia imuroidaan, sitä tehokkaampi puruimuri tarvitaan.  

Puruimurin hyvät puolet:  

  • Korkea kapasiteetti 
  • Kerää purun säkkiin 
  • Soveltuu hyvin käytettäväksi suurten puuntyöstökoneiden kanssa 

Puruimurin huonot puolet:  

  • Kiinteä 
  • Soveltuu huonommin tavalliseen imurointiin

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!