Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro

Useimmat tiedostavat, että kuulosuojaimia on käytettävä nurmikkoa leikatessa tai meluisissa ympäristöissä työskennellessä, mutta minkä tasoinen vaimennus on sopiva? Keskustelimme kuulosuojainasiantuntija Göran Hellbergin kanssa selvittääksemme yleisimmät vaimennuskykyä, istuvuutta ja tasosta riippuvaa aktiivista ympäristön äänten kuuntelua koskevat kysymykset.

Toimivien kuulosuojainten merkitystä ei voi liikaa korostaa meluisissa olosuhteissa työskentelyn tai kovaäänisten koneiden käsittelyn yhteydessä. Jos altistut melulle pitkään, äänenvoimakkuuden ei tarvitse edes olla kovinkaan korkea, kun kuulosi voi jo vahingoittua. Ottaen huomioon, kuinka paljon on pelissä, on kuulosuojainten valintaan syytä käyttää hieman ylimääräistä aikaa.

- Monet eivät ajattele sitä, että jopa ruohotrimmeri tai porakone voi saavuttaa haitalliset melutasot. Suomessa vaaditaan, että työntekijänä olet oikeutettu saamaan kuulosuojaimet käyttöön, kun päivittäinen melualtistus on vähintään 80 dB. Mielestäni tässä ei ole kuitenkaan syytä tehdä eroa työn ja yksityiselämän välillä, sanoo Göran Hellberg, joka työskentelee kuulosuojainvalmistajalle Hellberg Safety.

Hellberg kehittää ja valmistaa kuvuilla varustettuja kuulosuojaimia – yksinkertaisista, passiivisella vaimennuksella varustetuista malleista aina elektronisiin malleihin, joissa on ominaisuuksina aktiivinen ympäristön äänten kuuntelu ja langattomat toiminnot.

Erilaisten kuulosuojainten vaimennustaso on luettavissa niiden SNR-arvosta (Single Number Rating). SNR-arvo on arvio siitä, millaisen äänenvoimakkuuden kuulosuojaimet vaimentavat keskimäärin koko taajuuskaistalla.

Mistä voi tietää, millainen kuulosuojainmalli tulisi valita?

- Ensimmäinen askel on aina selvittää, kuinka korkeille äänille altistut. Työpaikalla työnantajan vastuulla on tehdä melumittauksia, mutta jos ostat kuulosuojaimet kotikäyttöön, melutasojen määrittäminen on haastavampaa. Jos sinulla on esimerkiksi ruohonleikkuri, joko koneessa tai sen käyttöoppaassa on ilmoitettu sen äänenvoimakkuus. Jos melutaso on 96 dB ja haluat päästää vain 75 dB kupujen alle, sinun on vaimennettava melutasoa vähintään 21 dB.

SNR-arvo on hyvä opaste

Erilaisten kuulosuojainten vaimennustaso on luettavissa niiden SNR-arvosta (Single Number Rating). SNR-arvo on arvio siitä, millaisen äänenvoimakkuuden kuulosuojaimet vaimentavat keskimäärin koko taajuuskaistalla.

- Useimmille käyttäjille SNR-arvo on hyvä opaste. Esimerkiksi Hellberg omistaa kuulosuojaimet kolmella eri suojausluokalla: 26 dB, 29 dB ja 32 dB. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä parempi vaimennuskyky on, sitä suuremmat ja painavammat kuvut kuulosuojaimet sisältävät.

Vaikka SNR-arvo tarjoaa hyvä opastuksen, Göran huomauttaa, että suorituskykyyn voivat vaikuttaa useat osatekijät. Esimerkiksi kasvojen karvoitus tai silmälasit voivat aiheuttaa kuulosuojaimiin vuotoja, ja jos kuvut asennetaan kypärään, ne on aina testattava yhdessä kyseisen kypärän kanssa.

Nykyään monissa kuulosuojaimissa on tasosta riippuvainen aktiivinen ympäristön äänten kuuntelu, mikä tarkoittaa, että kupusuojainten ulkopuolella olevat mikrofonit seulovat, käsittelevät ja päästävät suojainten sisään ääniä ympäristöstä.

Eikö vain kannata ostaa parhaalla vaimennuksella varustetut kuulosuojaimet?

- No, siinä voi olla myös liiallisen vaimennuksen riski. Se tarkoittaa, ettet kuule asioita, jotka sinun on kuultava. Kotioloissa tämä voi tarkoittaa vaikkapa leikkivien lasten kuulemista nurmikkoa leikattaessa. Työpaikalla puolestaan se voi merkitä kuorma-autojen ja varoitushuutojen kuulemista. Jos haluat kuulla mitä ympärilläsi tapahtuu, varmista, että kupujen sisäpuolella on merkintä 75 dB, ei 60 dB.

Tasosta riippuvainen aktiivinen ympäristön äänten kuuntelu ratkaisee monta ongelmaa

Toisaalta taas liiallinen vaimennus on ensisijaisesti ongelma vain passiivisissa kuulosuojaimissa, jotka eivät sisällä sisäänrakennettua elektroniikkaa. Nykyään monissa kuulosuojaimissa on tasosta riippuvainen aktiivinen ympäristön äänten kuuntelu, mikä tarkoittaa, että kupusuojainten ulkopuolella olevat mikrofonit seulovat, käsittelevät ja päästävät suojainten sisään ääniä ympäristöstä. Kuulosuojainten rajoitinpiirit varmistavat, ettei melutaso koskaan ylitä 82 dB:n lukemaa kupujen sisällä.

- Mikään näistä ominaisuuksista ei saa vaikuttaa passiiviseen suorituskykyyn. Joten jos olet ostanut kuulosuojaimet, sinun pitäisi pystyä käyttämään niitä turvallisesti toimintojen ollessa käytössä, olipa kyseessä ympäristön äänten kuuntelu, radio tai keskustelu. Poikkeuksena on se, jos passiivinen suorituskyky ei riitä ja ympäröivä ääni kulkee kupujen läpi.

Kuulosuojaimet, joissa on tasosta riippuvainen aktiivinen ympäristön äänten kuuntelu, ovat hyvä valinta myös niille, jotka ovat vaarassa altistua äkillisille tai epäsäännöllisille äänille.

- Kyseessä voi olla kompressori, joka kytketään päälle ja pois päältä, tai kollega, joka työskentelee läheisyydessä naulapistoolin kanssa. Jos kupusuojaimissa on tasosta riippuva aktiivinen ympäristön äänten kuuntelu, toiminto voidaan kytkeä päälle koko päiväksi. Ominaisuuden ansiosta voit puhua kollegoidesi kanssa tavalliseen tapaan, mutta ilman äkillisille korkeille äänille altistumisen riskiä, toteaa Göran.

Miten lisätoimintoihin tulisi suhtautua?

- Valittuasi oikean vaimennustason ja päätettyäsi, tarvitsetko aktiivista ympäristön äänten kuuntelua, voit alkaa miettiä, mitä tarvitset viihtyäksesi paremmin työpaikalla tai parantaaksesi yhteydenpitoasi. Ehkäpä haluat kuunnella musiikkia ja radiota ja pystyä soittamaan puheluita? Tai jos haluat puhua työskennellessäsi, tarvitset mahdollisesti melua vaimentavan mikrofonin. Mitä tahansa lisätoimintoja valitsetkin, tiedät, että niiden ansiosta kuulosi pysyy suojattuna!

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!