Vihreä ja hyvinvoiva nurmikko on seurausta kärsivällisyydestä ja kovasta työstä. Menestyminen edellyttää tietoa nurmikon hoidosta, mutta myös oikeita välineitä. Tässä artikkelissa käydään läpi 9 konetta, työkalua ja välinettä, jotka auttavat sinua saavuttamaan unelmiesi nurmikon.
Onko naapurin nurmikko vihreämpi kuin sinun? Meidän pitäisi kyllä pystyä korjaamaan asia! Sinun ei tulisi aliarvioida nurmikonhoidosta lukemisen merkitystä, mutta tarvitset myös oikeat työkalut eri vaiheisiin. Joissakin tapauksissa työkalut ovat ehdottoman tärkeitä. Muissa tapauksissa ne ovat nopea oikotie siistimpään tulokseen.
Ruohonleikkuri
Hyvä ruohonleikkuri on nurmikonhoitosi perusta. Kesäkuukausina ruoho on leikattava useita kertoja viikossa, joten on tärkeää valita oikea. Tulisiko sinun valita ajettava ruohonleikkuri, manuaalinen ruohonleikkuri, akkukäyttöinen ruohonleikkuri, bensiinikäyttöinen ruohonleikkuri tai robottiruohonleikkuri riippuu paljolti nurmikon koosta, maastosta ja siitä, kuinka paljon aikaa ja energiaa olet valmis käyttämään nurmikon leikkaamiseen.
Ruohotrimmeri tai raivaussaha
Ruohonleikkuri on välttämätön, mutta koska on paikkoja, joihin ruohonleikkurilla ei pääse, tarvitset usein sen lisäksi ruohotrimmerin. Ruohotrimmeri käyttää teriä tai pyöriviä siimoja leikatakseen ruohoa erittäin tarkasti. Trimmerillä voidaan siistiä nurmikon reunat ja leikata kukkapenkkien läheltä tai rinteissä. Ruohotrimmerin isompaa sisarusta kutsutaan raivaussahaksi. Raivaussaha toimii usein bensiinillä, ja sillä voi raivata vesakoita, pensaita ja pienempiä puita erityyppisillä sahanterillä.
Reunaleikkuri/ruohosakset
Modernien robottiruohonleikkurien ansiosta, jotka leikkaavat vähän ja usein, ovat nurmikot nyt siistimpiä kuin koskaan. Valitettavasti itsekulkevat ruohonleikkurit eivät ole kovin hyviä käsittelemään nurmikon reunoja. Saadaksesi suoraviivaiset, siistit reunat, voit käyttää ruohotrimmeriä, mutta parasta tarkkuutta varten suosittelemme reunaleikkuria. Reunaleikkureita on saatavilla eri kokoja ja malleja – terävillä terillä varustetuista manuaalisista reunaleikkureista moottoroituihin reunasaksiin ja suurempiinkin koneisiin.
Lannoitteenlevitin
Riippumatta siitä, tarvitseeko sinun lannoittaa nurmikkoa, levittää kalkkia tai kylvää siemeniä, saat tasaisemman ja paremman tuloksen lannoitteenlevittimellä. Täytä levitysvaunu haluamallasi materiaalilla, rullaa se nurmikon yli ja säädä virtausta avaamalla ja sulkemalla levitysvaunun luukkua. Talvella voit käyttää samaa kärryä suolan ja hiekan levittämiseen. Pienemmille nurmikoille löytyy myös käsikäyttöisiä levittimiä.
Pystyleikkuri
Nurmikkosi tarvitsee happea, vettä ja ravinteita voidakseen hyvin. Jotta happi pääsisi ruohonjuuritasolle, sinun on ilmastettava nurmikko yhden tai useamman kerran vuodessa. Pienemmälle nurmikolle voi riittää manuaalinen nurmikon ilmastin. Se muistuttaa haravaa, mutta on varustettu terävillä terillä piikkien sijaan. Suuremmalle nurmikolle saat parhaat tulokset moottorikäyttöisellä pystyleikkurilla. Pystyleikkurin terät tunkeutuvat maahan ja leikkaavat ruohon juuria niin, että nurmikon kasvu paranee. Pystyleikkauksen jälkeen saatat joutua haravoimaan kasvijätteet ja kylvämään lisää nurmikon siemeniä.
Sammaleenrepijä
Sammal estää sekä auringonvaloa että happea pääsemästä ruohonvarsiin. Paras tapa torjua sammalta on leikata ruoho usein ja lannoittaa säännöllisesti, mutta jos sinulla on jo paljon sammalta, sammaleenrepijä voi tehdä ihmeitä. Pystyleikkuri menee syvemmälle ja siinä on suuri rako terien välillä, kun taas sammaleenrepijä repii sammalta nurmikolta koukkujen tai teräsjousien avulla. Jotkut koneet voivat kuitenkin toimia sekä sammaleenrepijöinä että pystyleikkureina.
Lehtipuhallin
Mikään nurmikko ei voi hyvin maatessaan paksun kerroksen alla syksyn märkiä lehtiä. Helppo tapa kerätä lehdet on käyttää lehtipuhallinta. Lehtipuhallinta voidaan käyttää myös moniin muihin asioihin, kuten auton puhdistamiseen, uimalelujen keräämiseen tai lumen puhaltamiseen ajotieltä.
Lehtiharava
Toinen työkalu, joka auttaa sinua keräämään lehtiä, oksia ja kuihtunutta ruohoa, on lehtiharava. Klassinen piikkiharava voi vahingoittaa nurmikkoa, kun taas muovinen tai metallinen lehtiharava on nurmikolle lempeämpi vaihtoehto. Joissakin lehtiharavoissa voit säätää työleveyttä sen mukaan, mitä aiot tehdä ja kuinka paljon tilaa sinulla on työskennellä.
Sadetin
Kuivina kesäkuukausina, jolloin on vähän sateita, on sinun kasteltava nurmikko säännöllisin väliajoin. Helpoin tapa on asentaa sadetin, joka kastelee nurmikon. Yksinkertaisin malli on ns. sadetinletku. Se on yksinkertaisesti pitkä vesiletku, jossa on paljon pieniä reikiä. Suuremmille pinta-aloille on värähteleviä ja pyöriviä sadettimia, pop-up-sadettimia ja sektorisadettimia – kaikki hyvine ja huonoine puolineen.