Katkaisu- ja jiirisaha on ensimmäinen saha, jonka monet ostavat muuttaessaan omakotitaloon tai aikoessaan tehdä remonttia. Se on myös suhteellisen monimutkainen työkalu, jossa on monia erilaisia ominaisuuksia ja asetuksia. Tähän artikkeliin olemme koonnet yksitoista vinkkiä ja tapaa, joilla aloittelija pääsee alkuun ja joiden avulla ammattilainen voi työskennellä tehokkaammin.
Oletko juuri hankkinut ensimmäisen katkaisu- ja jiirisahasi vai oletko kokenut käyttäjä, joka haluaa oppia lisää? Tänne olemme koonneet yksitoista vinkkiä, jotka auttavat saamaan enemmän irti katkaisu- ja jiirisahastasi.
Päivitä sahanterä
Useimmat katkaisu- ja jiirisahat toimitetaan 24-40-hampaisella sahanterällä. Terä soveltuu erinomaisesti karkeisiin ja nopeisiin leikkauksiin puumateriaalille, mutta jos haluat tehdä hienompia leikkauksia tai sahata muita materiaaleja, kuten lastulevyä, alumiinia, MDF-levyä ja laminaattia, kannattaa valita sahanterä, jossa on tiheämpi hammastus. Joidenkin pehmeämpien materiaalien kohdalla on myös tärkeää, että hampaissa on negatiivinen leikkuukulma - eli terät ovat hieman kallellaan taaksepäin.
Pidä kierrokset korkealla ennen kuin aloitat sahauksen
Katkaisu- ja jiirisahan käyttö ensimmäistä kertaa voi olla pelottava kokemus. Jos sahaa ei ole varustettu pehmeällä käynnistyksellä, se nykäisee, kun terä alkaa pyöriä suurella nopeudella. Jotta saha toimisi optimaalisesti, odota, kunnes terä on saavuttanut täyden nopeuden, ennen kuin aloitat sahaamisen. Kun olet lopettanut leikkaamisen, anna terän pysähtyä kokonaan ennen sen nostamista.
Sahaa tasapitkiä kappaleita pysäytyskappaleen avulla
Vinkki! Jos haluat sahata useita pieniä, samanpituisia kappaleita, kiinnitä pysäytyskappale vasteeseen puristimella. Aseta sitten puu pysäytyskappaletta vasten, jotta saat kaikista kappaleista samanpituisia. Edellytyksenä tälle on kuitenkin se, että puhallat sahanpurut pois pysäytyskappaleesta jokaisen sahauksen jälkeen. Muussa tapauksessa puru voi kerääntyä ja estää työkappaletta pääsemästä kosketuksiin pysäytyskappaleen kanssa.
Osta pyörillä varustettu sahauspöytä
Riippumatta siitä, millaisen katkaisu- ja jiirisahan hankit, työpöydän valinnalla on suuri merkitys. Sahan voi toki asettaa mille pöydälle tahansa, mutta erityinen sahauspöytä tarjoaa monia etuja. Jos sinun täytyy siirtää sahaa usein, voi olla hyvä idea hankkia pyörillä varustettu sahauspöytä. Monet sahauspöydistä voidaan taittaa kokoon sahan ollessa asennettuna ja siirtää pyörien avulla sopivaan säilytyspaikkaan.
Sahaa kakkosnelonen kahdessa osassa
Monet uskovat, että kakkosnelonen pitäisi sahata siten, että sen sahaa kerralla poikki. Tämä ei välttämättä kuitenkaan ole paras tapa. Tämän sijaan voi olla hyvä idea tehdä sahaus kahdessa osassa siten, että tekee ensin puuhun muutaman millimetrin viillon. Kun olet päässyt läpi, paina saha kokonaan alas ja palaa taaksepäin. Näin saat hienot viillot molemmille puolille ja vähennät halkeamien syntymisen riskiä.
Käytä suorakulmaa terän suoruuden tarkistamiseen
Jos et ole täysin tyytyväinen leikkaukseen ja haluat tarkistaa, että terä on oikeassa suhteessa pöytään, voit käyttää suorakulmaa. Aseta suorakulma pöydälle, laske saha alas ja työnnä sitä varovasti terää vasten. Muista, että suorakulma on asetettava hampaiden väliin, koska ne ulkonevat muutaman kymmenesosamillimetrin. On kuitenkin hyvin epätavallista, että saha on väärin kohdistettu tehtaalla.
Aseta saha pöydän reunaan
Monet ajattelevat, että katkaisu- ja jiirisaha on kiinnitettävä sahauspöydän keskelle, jotta rakenteesta saadaan vakaa, mutta jos aiot sahata pitkiä lankkuja ja haluat lisätukea, on saha hyvä sijoittaa aivan pöydän reunaan. Pöydissä on yleensä vahvat, ulospäin kallistetut jalat, jotka varmistavat vakauden painon jakautumisesta riippumatta.
Tarkista vaste vatupassilla
Jos et saa täysin suoria leikkauksia, se voi johtua siitä, että vaste on kalteva. Jos vaste on kaksiosainen, voi olla hyvä tarkistaa vatupassin tai suoran laudan avulla, että osat ovat suoria.
Käytä kuulosuojaimia ja suojalaseja.
Katkaisu- ja jiirisahaa käyttäessä on tärkeää käyttää oikeanlaisia suojavarusteita. Suojaa korvasi kuulosuojaimilla ja silmäsi suojalaseilla. Turvallisuudesta puheen ollen: Monissa katkaisu- ja jiirisahoissa on merkinnät, jotka osoittavat, mihin kohtaan on turvallista asettaa kädet. Merkitse merkinnät mielellään jollakin hyvin erottuvalla värillä, jotta sinun on helppo nähdä ne.
Puhdista sahanterä tarvittaessa
Sahanterään kertyy käytössä vähitellen hartsia, pihkaa ja likaa. Likainen terä voi huonontaa sahauksen laatua ja lisätä työkalun mottorin rasitusta. On olemassa erilaisia mielipiteitä siitä, mikä puhdistusmenetelmä on paras. Liotus saippuavedessä, uuninpuhdistusaine ja villanpuhdistuaine ovat yleisimpiä tapoja.
Vaihda tai teroita kuluneet sahanterät
Jos sahanterä alkaa tuntua raskaalta leikatessa ja tekee epäsiistiä jälkeä, on aika tarkistaa sahanterän kunto. Jos terä on kulunut, se on vaihdettava. Se, kannattaako sahanterää viedä teroitettavaksi, riippuu sahanterän tyypistä ja hinnasta. Monissa tapauksissa uuden terän ostaminen tulee edullisemmaksi. Tylsä terä aiheuttaa myös koneen tarpeetonta kulumista, koska se joutuu työskentelemään kovemmin.