Sähköinen porakone on ensimmäinen työkalu, jonka monet ihmiset ostavat, mutta todellisuudessa vain harvat tietävät, miten sitä käytetään. Luettelemme alla kymmenen virhettä, joita aivan liian monet poratessaan tekevät - ja kerromme, kuinka niitä voidaan välttää.
Jos sinulla on vain yksi sähkötyökalu, se on hyvin todennäköisesti porakone. Jokaisen on loppujen lopuksi ajoittain tehtävä reikiä, olipa kyse sitten taulun ripustamisesta seinälle tai kenkähyllyn kokoamisesta. Porakone on kuitenkin työkalu, jonka käytön harvat hallitsevat täysin. Tässä on kymmenen yleistä virhettä sekä ohjeet siihen, kuinka niiltä voidaan välttyä.
1. Käytät vääränlaista porakonetta
Eri porakoneilla on erilaiset käyttötavat, ja on tärkeää ymmärtää, mitä konetta käytetään mihinkin tarkoitukseen. Yksinkertainen ruuviporakone toimii usein hyvin puulle, kipsille tai muoville, mutta jos aiot porata betonia, tarvitset iskuporakoneen tai poravasaran (iskutoiminnon ollessa päällä). Jos et ole varma, millainen porakone sinulla on, on parempi lukea käyttöopas kuin ottaa riski!
2. Käytät väärää poranterää
Eri porilla on erilaiset käyttötarkoitukset. Kun valitset materiaalille väärän poranterän, saatat paitsi epäonnistua porauksessa, myös rikkoa poranterän ja porakoneen. Poraatko puuta, metallia, betonia tai kipsiä? Panosta oikeanlaiseen poranteräsarjaan, jotta olet hyvin valmistautunut!
3. Et ole merkinnyt reiän sijoituspaikkaa
Pidät taulua seinää vasten kohdassa, johon haluat sen ripustaa. Käsi väsyy, joten lasket taulun alas ja pidä sormeasi tarkalleen siellä, missä reiän tulisi olla. Kurotat kohti porakonetta, asetat poran samaan kohtaan, jossa sormesi oli hetki sitten ja painat liipaisinta, kun porakärki sinkoaakin pois ja sinun on aloitettava uudestaan! Porausreiän selkeästi merkitsemättä jättäminen on kohtalokas aloittelijan virhe. Vielä parempi on tehdä syvennys porattavaan kohtaan meistillä estääksesi poran pois sinkoamisen.
4. Poraat väärällä nopeudella
Täydellä kaasulla poraaminen ja työn nopeasti valmiiksi saaminen voi olla houkuttelevaa, etenkin jos sinulla on paljon porattavia reikiä (tai jos haluat miellyttää seinänaapureitasi). Valitettavasti väärä nopeus voi johtaa siihen, että kaikki menee pieleen, pora rikkoutuu ja reikä jää puuttumaan. Nyrkkisääntönä on, että suuremmat porat vaativat pienemmän nopeuden.
5. Asetat poraan liikaa/liian vähän painetta
Porattaessa on kaksi voimaa, jotka toimivat yhdessä: pyörivä pora ja paine, jonka asetat poraan. Paineen tulee olla tasainen ja johdonmukainen, mutta jos paine on liian korkea, vaarana on, että sekä pora että materiaali vahingoittuvat. Suuremmat porat vaativat yleensä enemmän painetta. Kun käytät iskuporakonetta, on iskumekanismin tehtävä työ - ei sinun. Käytä sen sijaan energiasi porakoneen suorana pitämiseen.
6. Pidät porakonetta vinossa
Porattaessa on paljon ajateltavaa, etenkin jos seisot ja heilut tuolilla, olet valinnut väärän poran ja unohtanut merkitä porattavan reiän paikan. Kun poraustilanne on levoton ja kaoottinen, ei ole ihme jos reiästä tulee vino. Varmista, että poraat kohtisuoraan seinään nähden.
7. Unohdat esiporata
Jos aiot porata suuren reiän, on tärkeää, että poraat ensin pienen reiän. Se saattaa kuulostaa tarpeettomalta, mutta johtaa usein siihen, että isosta reiästä tulee siistimpi ja suorempi.
8. Et puhdista reikää pölystä tai puruista
Jos aiot laittaa tulpan reikään, on tärkeää, että imuroit ensiksi reiästä pölyn ja purut. Muuten on olemassa vaara, että tulppa ei kiinnity kunnolla.
9. Olet huolimaton suojavarusteiden suhteen
Kuulonsuojaimet ovat välttämätön varuste iskuporakonetta käsitellessä. Tämän ymmärtää jokainen, joka on koskaan kuullut iskuporakoneen poraavan betoniseinään. Mutta entäpä suojalasit, työkäsineet ja kasvomaskit? Itsensä suojaamisessa ei kannata olla huolimaton.
10. Unohdat puhdistaa koneesi
No niin! Reikä on siellä, missä sen pitäisikin olla, joten enää tarvitsee vain laittaa porakone pois seuraavaa käyttökertaa odottamaan? Se ei ole aivan niin yksinkertaista. Ensiksi tulee tietysti puhdistaa porakoneen tuuletusaukot, runko ja kaikki muut paikat, joihin on juuttunut likaa, pölyä ja puruja. Jos hoidat työkaluasi kunnolla, se kestää kauemmin ja toimii paremmin.