Ilmankuivaimet
Alla on valikoimamme ilmankuivaimet
- 1
Ota nämä seikat huomioon ilmankuivainta valitessa
Ilmankuivaimen avulla voit välttää kosteusvaurioiden tai homeen aiheuttamia ongelmia huoneissa ja tiloissa, joiden ilmankosteus on liian korkea. Ilmankuivaimia on erilaisia, ja mikä niistä sopii sinulle parhaiten riippuu pääasiassa siitä, missä sitä aiotaan käyttää.
Minkälaisia ilmankuivaimia on olemassa?
Ilmankuivaajat voi jakaa kolmeen päätyyppiin: kondenssikuivaimet, sorptiokuivaimet ja lämpökondensointi, joista kaksi ensimmäistä ovat ylivoimaisesti yleisimpiä.
Ilmankuivaajan tehtävänä on alentaa suhteellista ilmankosteutta. Se perustuu absoluuttiseen ilmankosteuteen, joka mittaa, kuinka paljon kosteutta ilma voi kuljettaa ilman vesipisaroiden muodostumista. Suhteellinen ilmankosteus mitataan prosentteina ja kertoo absoluuttisen ilmankosteuden määrän.
Jos haluat tietää, mikä ilmankuivain sopii parhaiten mihinkin tarkoitukseen, sinun on pidettävä lähtökohtana sen huoneen lämpötilaa, jossa kuivainta käytetään. Ilman jäähdyttämiseen perustuvat ilmankuivausjärjestelmät eivät toimi, kun lämpötila laskee liian matalaksi. On olemassa muita tehokkaita ilmankuivaajia, jotka käyttävät tämän sijaan absorptiota tai aktiivista lämmitystä.
Lue lisää artikkelistamme: 6 merkkiä siitä, että saatat tarvita ilmankuivaimen kotiin
Milloin tarvitset ilmankuivaimen?
Ilmankuivainta käytetään tilanteissa, joissa tilan ilmankosteus on vaarassa nousta korkeaksi. Tällaisia tiloja voivat olla esimerkiksi kylpyhuone, jossa on huono ilmanvaihto, talon alla oleva ryömintätila, kellari, keittiö tai asuntovaunu. Tavoitteena on välttää ongelmia, joita voi esiintyä korkean ilmankosteuden yhteydessä. Tällaisia ovat esimerkiksi home, maaperän bakteerit, pölypunkit ja huono sisäilma. Yleisiä merkkejä yllä mainituista ongelmista ovat huono haju, kondensaatio ikkunoissa, värimuutokset ja tahrat.
Ilmankuivaimen yleisiä käyttötarkoituksia
Kylpyhuone
Vanhemmat kylpyhuoneet ja nykyaikaiset suihku- ja kylpytavat ovat yleensä huono yhdistelmä kylpyhuoneessa. Kylpyhuoneeseen soveltuu pieni ilmankuivain, jonka avulla voi tarvittaessa pitää kosteuden hallinnassa.
Ryömimistila
Ryömintätila on kätevä rakenne, joka eristää talon maasta nousevasta kylmästä. Mutta kostean ilman ja orgaanisen materiaalin yhdistelmä altistaa homeelle. Ryömintätilaan asennettavassa ilmankuivaimessa olisi hyvä olla erillinen ohjauspaneeli, jonka voi sijoittaa talon sisälle. Ohjauspaneelin avulla voit tarkistaa ilmankosteuden ja varmistaa, että kuivain toimii kuten pitää.
Kylmä ullakko
Toinen rakenne, johon liittyy aina tietty kosteus- ja homeriski, on kylmäullakko. Tämä johtuu siitä, että kuuma ilma nousee talossa ylöspäin ja jäähtyy. Tiivistämällä ullakon ja asentamalla ilmankuivaimen voit pitää kosteuden hallinnassa ja vähentää homeen muodostumisen riskiä.
Kellari
Kellarissa voi syntyä kosteutta, kun yläkerran lämmin ilma joutuu kosketuksiin kellarin kylmemmän ilman kanssa. Ilmankuivaimella pääset nopeasti eroon kellareille tyypillisestä ummehtuneesta hajusta.
Autotalli
Myös autotalli on riskialue, jota kannattaa pitää silmällä. Auto voi olla märkä tai luminen pysäköidessäsi sen autotalliin, ja alhaisen lämpötilan vuoksi veden kuivuminen kestää kauan. Monissa tapauksissa ilmankuivain, joka pystyy säilyttämään suhteellisen kosteuden noin 50 %:ssa on hyvä sekä autolle että autotallille.
Varasto
Varastot ovat yleensä kosteita, ja kosteus aiheuttaa homekasvustoa. Asentamalla ilmankuivaimen voit välttää sekä varaston että siellä säilytettävien tavaroiden vahingoittumisen.
Loma-asunto
Koska loma-asunnot ovat usein tyhjillään ja suurimman osan vuotta ilman lämmitystä, ne ovat vaarassa altistua kosteudelle ja homeelle. Ilmankuivaimella voit suojata sekä talon että irtaimiston.
Asuntovaunu, matkailuauto ja vene
Asuntovaunuihin, asuntoautoihin ja veneisiin muodostuu helposti kosteusongelmia. Etenkin, jos säilytät niitä tilassa, jossa ei ole lämmitystä.
Pesutupa
Ilmankuivainta ei käytetä vain homeen, tuholaisten ja kosteusvaurioiden välttämiseen. Monet ihmiset hankkivat ilmankuivaimen pyykin kuivaamiseen. Menetelmä on sekä tehokas että energiatehokas. Ilmankuivain puhaltaa kuivaa ilmaa suoraan kohti pyykkejä ja pyykit kuivuvat hetkessä!
Kuinka ilmankuivain toimii?
Kondenssikuivaimet ovat yleisiä ja yleensä edullisin ilmankuivaintyyppi. Niitä voidaan käyttää menestyksekkäästi ympäristöissä, joissa lämpötila ei laske alle noin 5 °C. Kondenssikuivaimen periaatteet muistuttavat jääkaappiin sovellettavia periaatteita. Ilma imeytyy ilmankuivaimeen ja kosteus tiivistyy jäähdytyselementin pinnalle. Vesi varastoituu säiliöön tai virtaa pois letkun kautta lattiakaivoon. Nämä ilmankuivaimet eivät toimi liian kylmässä, koska jäähdytyselementti ei pysty jäähdyttämään jo kylmää ilmaa.
Sorptiokuivain imee ja kuivaa ilman pyörivän kosteudenimuelementin läpi, joka koostuu hydrofiilisestä aineesta, usein silikageelistä. Kuuman ilman syöttö kuivaa sitten materiaalin jatkokäyttöä varten. Tämän tuloksena kosteus muuttuu vesihöyryksi, joka johdetaan ulos huoneesta. Koska järjestelmä perustuu absorptioon ilman jäähdyttämisen sijaan, nämä ilmankuivaimet toimivat erinomaisesti kylmissä olosuhteissa. Tämän vuoksi sorptiokuivaimet soveltuvat erinomaisesti käytettäväksi ullakoilla ja ryömintätiloissa, ja korkean suorituskykynsä ansiosta ne pystyvät korjaamaan jo olemassa olevia kosteusvaurioita.
Lämpökondensointi toimii myös imevän aineen kautta, joka vangitsee ohivirtaavasta ilmasta kosteuden. Lopputuotteita ovat vesi ja lämmitetty, kuiva ilma. Toisin kuin sorptio, lämpökondensointijärjestelmä on suljettu ja siten energiatehokkaampi. Tämä tekee lämpökondensoinnista suhteellisen ympäristöystävällisen kosteudenpoistojärjestelmän, joka toimii sekä kuumissa että kylmissä olosuhteissa.
Hydrodynaamiset ilmankuivaimet ovat energiatehokkaimpia ilmankuivaimia. Niissä hyödynnetään puhaltimien avulla olemassa olevaa ilmanvaihtoa ja korvaamista ulkoilmasta. Järjestelmä on edullinen vaihtoehto käytettäväksi ullakoilla ja ryömintätiloissa. Se on aktiivinen vain tarvittaessa ja siinä on korkea toimintavarmuus.
Lämpökuivaus yksinkertaisesti hyödyntää luonnon lakeja lämmittämällä ilmaa. Tämä alentaa huoneen suhteellista ilmankosteutta, koska lämmin ilma voi kuljettaa enemmän kosteutta kuin kylmä ilma.
On myös yhdistelmäkuivaimia, joissa hyödynnetään sekä absorptiota että kondensaatiota.
Sorptiokuivain vai kondenssikuivain?
Staypro myy lähes yksinomaan sorptiokuivaajia ja kondenssikuivaimia. Usein ilmankuivain myös valitaan näistä kahdesta vaihtoehdosta. Yleinen neuvo on valita kondenssikuivain lämmitettyyn ympäristöön ja sorptiokuivain tiloihin, jossa lämpötila voi lähestyä 0 °C.
Tämä ei tarkoita sitä, että sorptiokuivain olisi aina itsestään selvä valinta talon ryömintätilaan. Kondenssikuivaimen käytön etuja ryömintätilassa ovat paitsi se, että kondenssikuivain on usein edullisempi ja helpompi asentaa, se myös pääsääntöisesti sammuu automaattisesti kun ilma kylmenee. Lisäksi home tarvitsee vähintään 6 °C lämpötilan kasvaakseen, ja kylmässä ilmassa kosteus on pieni, joten vuoden kylmien kuukausien aikana ei ehkä synny ollenkaan tarvetta kosteudenpoistolle.
Kondenssikuivaimen edut
- Toimii hyvin lämpimissä tiloissa
- Energiatehokas kosteudenpoisto
- Helppo asentaa
- Käyttöääni on yleensä hiljaisempi kuin sorptiokuivaimessa
Sorptiokuivaimen edut
- Toimii -20°C asti.
- Ei tarvitse tyhjentää vedestä
- Korkea luotettavuus
Lue lisää artikkelistamme: Sorptiokuivain vai kondenssikuivain – kumpi on parempi?
Mitä tuotetiedot tarkoittavat?
Työskentelyalue – Luku, johon usein kiinnittää eniten huomiota ilmankuivainten vertailussa, ilmoitettu neliömetreissä. Ilmankuivaimen valinta neliömetrien perusteella saattaa kuulostaa kätevältä, mutta valitettavasti mittaus ei ole aivan niin tarkka kuin voisi toivoa. Esimerkiksi 50 neliömetriä voi näyttää hyvin erilaiselta riippuen siitä, onko kyseessä avoin huone, kellari, jossa on paljon pienempiä huoneita vai suuri ryömintätila, jossa on matala katto. Yleisesti ottaen on tärkeämpää valita ilmankuivain, joka on suunniteltu nimenomaan ryömimistilaan, kylpyhuoneeseen tai kellariin, kuin miettiä neliömetrejä.
Kapasiteetti – Ilmankuivaimen kapasiteetti ilmoitetaan litroina tietyissä olosuhteissa, esimerkiksi 35 ºC ja 80 % suhteellinen kosteus. Nämä luvut soveltuvat hyvin eri ilmankuivainten vertailuun, mutta käytännössä ne eivät ole kovin hyödyllisiä.
Säiliön tilavuus – Ehdottomasti helpoin tapa on johtaa vesi viemäriin, mutta se ei aina ole mahdollista ja silloin vesisäiliön koko on tärkeä. Mitä pienempi säiliö, sitä useammin se on tyhjennettävä.
Virrankulutus – Kuinka paljon ilmankuivain kuluttaa virtaa ollessaan käytössä ilmoitetaan watteina. Tämän luvun käyttäminen kahden eri ilmankuivaimen vertailuun voi kuitenkin olla harhaanjohtavaa, koska pienemmän tehon ilmankuivaimen on oltava käynnissä ja toimittava pidempään kuin korkeamman virrankulutuksen omaavan ilmankuivaimen.
Melutaso – Jos ilmankuivain on ryömintätilassa tai kesämökillä, ei ehkä ole väliä, jos se kuulostaa puimakoneelta, mutta jos aiot sijoittaa sen kylpyhuoneeseen tai olohuoneeseen, valitse hiljaisempi malli. Sorptiokuivainten äänenvoimakkuus on usein noin 50 desibeliä, kun taas markkinoilla on tarjolla kondenssikuivaimia, joiden äänenvoimakkuus on lähempänä 30 desibeliä. Täältä voit lukea lisää desibeliasteikosta ja sen merkityksestä.
Huolto ja suodattimen vaihto
Ilmankuivaimet tarvitsevat säännöllistä huoltoa toimiakseen suunnitellusti. Huoltotoimenpiteet vaihtelevat tyypin ja mallin mukaan. Jos esimerkiksi et ole liittänyt letkua kondenssikuivaajaan, sinun on tyhjennettävä vesisäiliö säännöllisesti. Sorptiokuivaimen kohdalla säiliön tyhjennystä ei tarvitse miettiä, koska sorptiokuivain haihduttaa kosteutta höyryn muodossa. Käytännössä kaikille ilmankuivaajille on yhteistä se, että niissä on yksi tai useampi suodatin, joka on vaihdettava tai puhdistettava säännöllisin väliajoin. On tärkeää lukea käyttöohje ja noudattaa valmistajan suosituksia.
Muita huomioitavia hyviä ominaisuuksia
Erillinen ohjausyksikkö – Jos asennat sorptiokuivaimen tiiviiseen ryömintätilaan, on erittäin tärkeää varmistaa, että ilmankuivain hoitaa tehtävänsä. Jos ilmankuivaimessa on erillinen ohjauspaneeli, sinun ei tarvitse käydä tarkastamassa tilannetta tietyin väliajoin, vaan voit tarkistaa tilanteen sisätiloihin asennetusta ohjauspaneelista.
Pestävä suodatin – Joissakin yksinkertaisemmissa ilmankuivaimissa on pestävät suodattimet, joita ei tarvitse vaihtaa niin usein.
Pyörät – Jos aiot siirtää ilmankuivaajaa eri huoneiden välillä tai varastoida sen silloin kun sitä ei tarvita, on hyvä jos laitteessa on pyörät.
Kuivaustila – Monet ostavat ilmankuivaajan pyykin kuivaamista varten. Tässä tapauksessa ilmankuivaimessa on hyvä olla säädettävä ulospuhallustoiminto, jonka avulla puhalluksen voi suunnata suoraan kohti pyykkiä. Tarjolla on myös ilmankuivaimia, joissa on erityisohjelmat pyykin kuivatusta varten.
Ajastin – Ajastimen avulla voit asettaa ilmankuivaimen toimimaan tiettyyn aikaan.
Mitä ilmankuivain maksaa?
Staypron ilmankuivaajien hintahaarukka on muutamista sadoista euroista kymmeneen tuhanteen euroon. Hintaluokka riippuu täysin käyttötarpeesta. Yleisesti ottaen, ei kannata ostaa vääräntyyppistä ilmankuivainta, jos haluaa säästää kustannuksissa. Yksi tyypillinen esimerkki on se, että asiakas, joka ostaa edullisen kylpyhuoneen ilmankuivaimen kellaria varten on tyytymätön lopputulokseen.
Näin sijoitat ilmankuivaimen parhaan tehon saavuttamiseksi
Jotta ostamasi ilmankuivain toimisisi odotetusti, on sinun hyvä huomioida muutamia seikkoja. Ensinnäkin, aseta laite oikealle kosteustasolle, jotta se ei ole toiminnassa jatkuvasti (monet valmistajat suosittelevat 50 % suhteellista kosteutta).
Toinen tärkeä seikka on laitteen sijoittaminen. Kuivaimen sijoituspaikka riippuu laitteen tyypistä ja tilasta, jossa laitetta on tarkoitus käyttää. Hyvä perussääntö on se, että ilmankuivain tulisi sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle hyvän ilmankierron aikaansaamiseksi, vaihtoehtoisesti paikkaan, jossa syntyy kosteutta (esimerkiksi tila missä kuivaat pyykkiä, suhkutilat tai keittiö/tila, jossa valmistat ruokaa).
5 huomioitavaa asiaa ennen ilmankuivaimen ostamista
Missä aiot käyttää ilmankuivainta?
Jos olet huolissasi ryömintätilan tai ullakon vakavista kosteusvaurioista, tarvitset kestävän järjestelmän, joka toimii myös kylmässä. Toisaalta, jos kosteusongelma koskee vain kylpyhuonetta tai pesutupaa, riittää todennäköisesti yksinkertaisempi malli, jota on helppo siirtää.
Tarpeesi suuruus?
Jos sinusta tuntuu, että makuuhuoneen ilma on hieman kostea hengittää, pieni ja kätevä ilmankuivain voi riittää. Näihin ympäristöihin halutaan myös usein laite, jossa on minimaalinen äänenvoimakkuus, joten tarkista ilmankuivaimen äänenvoimakkuus ennen ostamista. Pesutilassa tai kellarissa, jossa ääni ei häiritse sinua, voit panostaa tehokkaampaan ja suorituskykyisempään malliin.
Kuinka usein ilmankuivainta aiotaan käyttää?
Jos kosteudenpoiston tarve on enemmän tai vähemmän ympärivuorokautista, on järkevää investoida laitteeseen, joka tarjoaa korkean toimintavarmuuden ja vaatii minimaalisesti huoltoa. Tällaisia tiloja on esimerkiksi huonosti tuuletettu ryömintätila, jossa mahdolliset kosteusvauriot vaativat kattavia kunnostustöitä.
Tarkista nykyinen ilmanvaihtojärjestelmäsi
Vanha ja huono ilmanvaihtojärjestelmä voi olla syy korkeaan ilmankosteuspitoisuuteen, tällöin ilmankuivaimeen investoiminen voi olla kallis tapa pitää ilma kuivana. Tässä tapauksessa ensimmäinen toimenpide on korvata tai kunnostaa olemassa oleva ilmanvaihtojärjestelmä.
Onko vahinko jo tapahtunut?
Jos kosteusvaurio on jo päässyt tapahtumaan, saatat tarvita tehokkaampaa ilmankuivainta puhdistamaan ja poistamaan mahdollisimman paljon kosteutta. Ensin sinun kuitenkin pitäisi selvittää, kuinka paljon on vaihdettava tai kunnostettava, jotta vältetään tarpeettomat kustannukset päällekkäisillä toimenpiteillä.