Lämpökamerat

Alla on valikoimamme lämpökamerat

  • Lajitteluperuste
  • Tuotemerkit
  • Tuotetyyppi
  • Hinta
  • Tuotteen tila
33 tuotetta
  • 1
Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Lämpökamera – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää!

Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro, artikkeli päivitetty 14.8.2024

Lämpökamera – turvallinen ja helppo tapa suorittaa mittauksia ilman kontaktia. Tai tarvitsetko lämpökameran metsästykseen ja ulkoiluharrastuksiin? Meiltä löydät  FLIR:in, Fluken, Seekin, Boschinja Milwaukeen uusimmat tuotteet.

Valitse oikea kamera

Lämpökameroita on monenlaisia, koska tarpeet vaihtelevat suuresti eri käyttöalueiden ja toimialojen mukaan. On olemassa muutama kriteeri, jotka ovat tärkeitä ottaa huomioon oikean kameran valinnassa. Nämä ovat lyhyesti:

  • Lämpöherkkyys: Lämpöherkkyys mittaa sitä, kuinka pienet lämpötilaerot kamera pystyy havaitsemaan. Mitä pienempi arvo on, sitä suurempi on herkkyys, jolloin lämpökameran kuvat ovat terävämpiä.
  • Resoluutio: Kuten digikamerassa, sensorin resoluutio mitataan pikseleissä. Jokainen pikseli on mittauspiste, mikä tarkoittaa, että mitä enemmän pikseleitä kamerasi sensorissa on, sitä enemmän "mittauspisteitä" saat kuvaan.
  • Mittausalue: Tämä ilmaisee mitattavan lämpötila-alueen. Rakennussovelluksissa tällä ei yleensä ole suurta merkitystä, mutta mitattaessa kuumia kohteita on tärkeää olla oikealla mittausalueella.

Jotta tiedät, mikä kamera kannattaa valita juuri sinun tarpeisiisi, esitä itsellesi muutamia kysymyksiä, jotta voit olla varma, että valitsemasi kamera sopii lämpökuvaukseen, jota olet suunnittelemassa:

  • Miten aion käyttää kameraa, haluanko mitata lämpötiloja vai haluanko nähdä lämpötilaerot, joissa itse lämpötilalla ei ole merkitystä?
  • Käytetäänkö kameraa metsästyksessä/ulkona?
  • Kuinka suuri on työskentelyetäisyys ja kuinka suuri on kohde, jota haluan kuvata?
  • Onko olemassa vaaran riski tai turvallisuusrajoituksia, jotka koskevat sitä, kuinka lähelle kohdetta voit päästä suorittamaan lämpökuvausta?
  • Tarvitaanko lämpökuvauksesta dokumentointia?

Vastaamalla näihin kysymyksiin on helppo selvittää, minkä tyyppistä kameraa tarvitset.

Hyvä tietää, että mittaus onnistuu

Lämpökamerassa on muutamia muuttujia tai asetuksia, jotka ovat erittäin tärkeitä oikean mittauksen tekemiseksi. Nämä ovat lyhyesti:

  • Emissiivisyys (ε) – Tämä on mitta, jolla mitataan materiaalin kykyä absorboida ja vapauttaa (säteily)energiaa.
  • Näennäinen heijastunut lämpötila (T) – Mitta, jota käytetään mittaukseen vaikuttavien ympäröivien lämpötilojen laskemiseen.
  • Distance to Spot (DTS) – Etäisyys haluttuun mittauskohteeseen.
  • Thermal Fine Tuning (TF) – Määrittää sen lämpötila-alueen, jonka sisällä kamera etsii lämpötiloja. Jos tätä ei aseteta, näet kuvassa alimman ja korkeimman lämpötilan koko alueelta.

Lämpökamerat voidaan karkeasti jakaa viiteen kategoriaan:•                   

  • Droonit
  • Mobiililämpökamera
  • Yleinen tarkastus
  • Metsästys/ulkoilu
  • Rakentaminen & Asennus
  • Teollisuus & Korkeajännite

Mobiililämpökamera / Droonit

Voit ostaa lämpökameran, joka on yhteensopiva iPhone- tai Android-laitteesi kanssa ja joka liitetään mobiililaitteesi latausporttiin. Lataat sitten sovelluksen Play-kaupasta tai App Storesta käyttääksesi lämpökameraasi. On olemassa myös CAT-merkkinen puhelin, jossa on sisäänrakennettu lämpökamera. Tämä kamera on tarkoitettu yksinkertaisten kosteushavaintojen tekemiseen, kylmäsillan tarkasteluun jne. Tämä on hyvä kamera niille, joilla on tarve käyttää uusinta tekniikkaa piilossa olevien lämpökuvausvikojen tarkistamiseen kotona ja jossain määrin myös työpaikoilla.

Droonia käytetään talojen, kattojen, hissikuilujen, metsäpalojen, peltojen lämpökuvauksessa sekä metsästyksessä ja ulkoilussa osana tapahtuvaan kuvaukseen. Droonin kyky tehdä lämpökuvauksia muuten mahdottomista paikoista on valtava etu.

Yleinen tarkastus

Edellyttää lämpökameran ostamista, joka mittaa lämpötiloja ja esittää ne Celsius- tai Fahrenheit-asteina. Käyttöön sopii kamera, jossa on alhaisempi resoluutio koska ei ole tarvetta mitata suurempia etäisyyksiä kuin 1–3 metriä (etäisyys riippuu kohteen koosta), ja vain tietty vaatimus dokumentoinnille. Näitä lämpökameroita käytetään myös terveydenhuollossa esimerkiksi tulehduksien havaitsemiseen.

Metsästys/ulkoilu

Käyttöalue tarkoittaa, että käyttäjä ei ole kiinnostunut lämpötiloista numeroina vaan haluaa nähdä, onko radiometrisessä kuvassa lämpimämpi tai kylmempi alue. Kameran hintaluokka määräytyy sen mukaan, kuinka pitkälle lämpösäteilyä voidaan havaita ja mitä lisäominaisuuksia, kuten muistikorttipaikka jne. on saatavilla. Meillä on laaja valikoima lämpökameroita metsästykseen.

Rakentaminen & Asennus

Käyttöalue tarkoittaa, että halutaan pystyä lämpökuvaamaan sekä suuria että pieniä kohteita hyvällä resoluutiolla, mahdollisimman yksityiskohtaisen kuvan saamiseksi. Tämä asettaa suurempia vaatimuksia lämpökuvausosaamiselle ja tietämykselle siitä, mitkä muuttujat on otettava huomioon oikean mittauksen tekemiseksi. Mahdollisuus mitata kaikkea liittimistä ja kaapeleista suuriin moottoreihin.

Teollisuus & Korkeajännite

Käyttöalue pitää sisällään kalleimmat ja edistyneimmät lämpökamerat, jotka on tarkoitettu lämpökuvauksen ammattilaisille, joilla on hyvä alan tuntemus. Täältä löytyvät kamerat, jotka voivat työskennellä suurilla 1–20 metrin etäisyyksillä ja silti tarkastella pieniä kohteita, kuten suurjännitekaapeleiden liitoksia ja kytkinlaitteita, jotka vaativat suuria turvaetäisyyksiä.

Yleisiä väärinkäsityksiä lämpökuvauksesta & lämpökameroista

Lämpökamerat eivät näe asioiden läpi, vaan lämpökameralla voi nähdä lämpösäteilyä, joka on lämmittänyt tarkasteltavan kohteen, mutta ei koskaan kohteen läpi. Jos kuvittelet tilanteen, jossa henkilö seisoo kipsilevyn toisella puolella ja pidät kameraa sitä vasten ja katsot, et pysty näkemään henkilöä kipsilevyn takana, mutta jos henkilö seisoo ja nojaa kipsilevyä vasten ja lämmittää sitä suoralla kosketuksella tai säteilemällä lämpöä, pystyt näkemään sen.

Lämpökamera voi mitata väärin, joten on äärimmäisen tärkeää ymmärtää ja korjata lämpökameran asetuksia, koska näytössä näkyvä arvo on tulkittu arvo, joka perustuu emissiivisyyteen, T, TF ja DTS.

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!