Pyörösahat

Alta löydät valikoimamme kategoriassa pyörösahat.

  • Lajitteluperuste
  • Tuotemerkit
  • Tuotetyyppi
  • Hinta
  • Tuotteen tila
158 tuotetta

Valitse oikeanlainen pyörösaha 

Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro

Hyvän pyörösahan kanssa on ilo työskennellä. On kuitenkin monia asioita, jotka on otettava huomioon oikeanlaisen pyörösahan löytämiseksi tiettyyn käyttötarkoitukseen. Vääränlainen saha tiettyyn käyttötarkoitukseen aiheuttaa turhautumista, rikkinäisiä koneita ja materiaaleja – mikä on sekä aikaa vievää että kallista. 

Pyörösaha on yksi monipuolisimmista saatavilla olevista työkaluista ja ehkä eniten käytetty työkalu ruuvinvääntimen jälkeen. Vaikka pyörösahan nimestä päätellen voisi ajatella, että sillä tehdään pyöreitä sahauksia, niin pyörösaha on kuitenkin tarkoitettu vain suorien linjojen sahaamiseen. Ja sen se tekee hyvin. Erityisesti yhdessä ohjauskiskon tai rinnakkaisrajoittimen kanssa. Toisin kuin pöytäpyörösahaa (eli pöytään kiinnitettävä pyörösaha), sitä voidaan käyttää missä sitä tarvitaan ilman, että se on sidottu tiettyyn paikkaan korjaamolla. 

Pyörösaha vai upotussaha? 

Työkalu, joka usein sekoitetaan pyörösahaan, on upotussaha. Molemmat sahat ovat ensisilmäyksellä hyvin samankaltaisia, mutta niissä on yksi tärkeä ero eli se, että upotusahan terä voidaan laskea materiaaliin ylhäältäpäin. Tästä syystä upotusahaa voidaan käyttää reiän sahaamiseen työtasoon tai yksittäisten lautojen katkaisemiseen. 

Tämä ei tarkoita sitä, että upotussaha olisi aina paras valinta. Pyörösahan etu on ennen kaikkea se, että se on usein kevyempi ja helppokäyttöisempi.

Pyörösaha vai upotusaha? Koska upotussahan terä voidaan laskea materiaaliin ylhäältäpäin, voidaan sillä sahata reikiä työtasoihin tai katkaista yksittäisiä lautoja. Kuvan upotussaha on Bosch GKT 18V 52 GC.

Mitä tulee ottaa huomioon pyörösahan valinnassa? 

Ensimmäinen asia ennen pyörösahan hankintaa on miettiä, mihin sitä on tarkoitus käyttää. Mitkä ovat tarpeesi tänään ja mitkä ne ovat tulevaisuudessa? 

Mitä materiaaleja aiot sahata? 

Tarjolla on sekä pyörösahoja pelkästään puun sahaamiseen että metallipyörösahoja.  Mieti tarkkaan, mitä materiaaleja haluat sahata. Puulle tarkoitettuun pyörösahaan ei suositella metalliterää, koska metalliterän nopeuden tulee olla pienempi kuin puuterän. Liian suuri sahausnopeus metalliterällä tuhoaa terän hyvin nopeasti. On myös joitain pyörösahoja, joihin soveltuvat sekä puu- että metalliterät. 

Kuinka syvälle sinun tarvitsee sahata?

Pyörösahoja on saatavana eri kokoisina, ja mitä suurempi pyörösahan terä on, sitä syvemmälle se pystyy sahaamaan. Sahaussyvyys 90 asteen kulmassa (sahattaessa suoraan alaspäin ilman, että terää kallistetaan) on yleensä noin kolmasosa terän halkaisijasta, vaikka se voi vaihdella hieman työkalun suunnittelusta riippuen. Kun sahaat terän 45 asteen kulmassa, sahaussyvyys pienenee. Tämä mitta ilmoitetaan yleensä myös tuotteen teknisissä tiedoissa. Sahaussyvyys on myös hieman pienempi, jos käytät sahaa yhdessä ohjauskiskon kanssa. 

Kuinka tehokas koneen tulisi olla? 

Pyörösahan moottoria on helppo verrata toiseen. Tehokkaampi moottori pyörittää terää nopeammin, mikä johtaa suurempiin nopeuksiin. Mitä suurempi nopeus, sitä tehokkaampi lopputulos ja sitä myöten parempi sahausviillon hallinta. Toisin sanoen, voima on yhtä kuin ohjaus ja lisääntynyt kyky työstää optimaalisesti kovempia tai paksumpia materiaaleja. Nopeus ilmoitetaan kierrosta/minuutti.  

Aiotko sahata alumiinia ja muita metalleja? Metallipyörösaha Evolution EVO230 Xtreme tekee työn paremmin kuin tavallinen metalliterällä varustettu pyörösaha.

Oikeanlaisen terän valinta on tärkeää 

Kun valitset terää pyörösahaasi, on tärkeää valita oikean kokoinen terä ja varmistaa, että se on nimenomaan tarkoitettu pyörösahoille. Terän pyörimissuunnasta johtuen pyörösahan terässä on positiivinen hammaskulma, mikä tarkoittaa sitä, että hampaat kallistuvat eteenpäin.  

Yleisin teräkoko on 165 millimetriä, mikä antaa noin 65 millimetrin leikkuusyvyyden. Yksi syy siihen, miksi 165 millimetrin terä on niin suosittu, on se, että se suoriutuu tavallisesta rakennusmateriaalista, samalla kun sahan puolestaan ei tarvitse olla niin suuri ja painava. Suurimpien Stayprolla myymiemme pyörösahojen terät ovat lähes 300 millimetriä, mutta näillä mitoilla sahat alkavat olla vaikeasti käsiteltäviä. 

Toinen tekijä, joka erottaa erilaiset terät toisistaan, on hampaiden lukumäärä. Terä, jossa on vähemmän hampaita läpäisee materiaalin nopeammin, kun taas terä, jossa on enemmän hampaita, antaa hienomman viillon. 24-hampainen terä on nopea ja tehokas esimerkiksi runkopuiden ja muun runkomateriaalin sahaamiseen, mutta jos aiot sahata herkempiä materiaaleja, kuten lastulevyä ja laminaattia, kannattaa valita terä, jossa on enemmän hampaita. 

Älä valitse painavampaa pyörösahaa kuin tarvitset 

Pyörösahan paino on tekijä, joka sinun tulee ehdottomasti ottaa huomioon valintaa tehdessäsi. Jos aiot sahata vain muutamia kappaleita, painolla ei ole niin suurta merkitystä, mutta jos aiot työskennellä sahan kanssa pitkään, jokainen kilo ratkaisee. Jos aiot sahata lastulevyä, rakennusvaneria, aitalautoja, kipsilevyjä ja ohuita työtasoja, niin pyörösaha, jonka sahaussyvyys on 30-40 millimetriä, voi olla paras valinta. 

Akku vai johto? 

Pyörösahat toimivat joko akulla tai ne voidaan liittää pistorasiaan. Aiemmin verkkokäyttöiset pyörösahat olivat suosituimpia, mutta akkujen jatkuvasti kehittyessä, suurin osa asiakkaistamme valitsee tänä päivänä akkukäyttöisen pyörösahan. Valinta akullisen ja johdollisen sahan välillä riippuu täysin siitä, kuinka ja missä sinun on tarkoitus työskennellä sahan kanssa. Suorituskyvyn suhteen on olemassa akkukäyttöisiä koneita, jotka voivat kilpailla vahvimpien johdollisten koneiden kanssa, mutta silloin myös hinta on korkeampi. 

Ymmärtääksesi, kuinka tehokas pyörösaha on, sinun on tiedettävä muutama käsite. Nämä ovat jännite, virta ja teho. 

Voltti (V) – Voltti tarkoittaa työkaluun syötettyä jännitettä. Mitä suurempi jännite, sitä enemmän tehoa.  

Ampeeri (A) – Ampeeri tarkoittaa sähkövirtaa. Ampeeritunnit (Ah) ilmaisevat kuinka suuri "polttoainesäiliö" akussasi on.  

Watti (W) – Watti on sähkötehon mitta. Wattitehon saa kertomalla virran jännitteellä.

Cirkelsågens olika delar

Lukitus-/turvapainike

Käytännössä kaikissa pyörösahoissa on turvatoiminto, mikä tarkoittaa, että sinun on painettava kahta painiketta samanaikaisesti, jotta työkalu käynnistyy.  

Kädensija

On tärkeää, että pyörösahassa on pitoystävällinen kahva, jotta voit työskennellä hallitulla liikkeellä ja suurella tarkkuudella. Kädensija on usein kumipinnoitettu, mikä vähentää tärinää. 

Akun varaustilan ilmaisin

Selkeä akun varaustilan ilmaisin akkukäyttöisessä pyörösahassa on hyödyllinen ominaisuus, jonka avulla tiedät, paljonko akussa on virtaa jäljellä. 

Pölynimurin liitäntä

Pyörösahalla työskenneltäessä voi syntyä paljon pölyä ja sahanpurua. Liittämällä ulkoisen pölynimurin pöly ja sahanpuru eivät leviä huoneeseen.  

Karalukko

Karalukko siihen kuuluvan avaimen avulla mahdollistaa nopean sahanterän vaihdon. 

Valaistus

Sisäänrakennettu valaistus auttaa näkemään paremmin sahattaessa. 

Terän suojus

Terän suojuksen tulee olla suunniteltu siten, että se liukuu pois sahattaessa ja että se peittää terän, kun terää ei käytetä. 

Syvyysasteikko

Pyörösahoissa on tavallisesti syvyysasteikko, joka ilmaisee sahaussyvyyden. 

Kulman asetus

Näyttää terän kulman. 

Pölypuhallin

Pölypuhaltimet puhdistavat sahauslinjan, jotta voit helposti nähdä sen sahatessasi. 

Pohjalevy

Pohjalevy varmistaa, että saha on suorassa, ja sen tulee tietysti olla täysin tasainen. 

Rinnakkaisrajoittimet

Lisävarusteet, jotka auttavat tekemään suoria viiltoja halkaisun aikana. Voidaan yleensä sijoittaa terän molemmille puolille. 

Mitä lisävarusteita tarvitset?  

Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä syntyy tarve pystyä yhdistämään pyörösahaan erilaisia lisävarusteita.​ Lisävarusteita, kuten pölynimuri, ohjauskisko tai rinnakkaisrajoitin. Koska kaikki lisävarusteet eivät ole yhteensopivia kaikkiin koneisiin, on jo pyörösahaa valitatessa hyvä miettiä, mitä lisävarusteita saatat tarvita tulevaisuudessa. Pitääkö sahaasi pystyä käyttämään yhdessä esimerkiksi ohjauskiskon kanssa? Silloin ohjauskiskon kanssa yhteensopiva kone on luonnollisesti hyvä valinta. Tämä säästää rahaa ja vaivaa pitkällä aikavälillä. 

Ohjauskisko auttaa sahaamaan suoraan 

Ohjauskisko on korvaamaton lisävaruste erittäin tarkkaan katkaisemiseen tai halkaisemiseen.  Ohjauskiskoa voidaan verrata suureen viivaimeen, jonka laitat sahattavan materiaalin päälle. Pyörösaha asetetaan kiskon yläosassa olevaan uraan, jotta se voi liikkua vapaasti eteen- ja taaksepäin. Koska terä sahaa aivan kiskon reunan vieressä, näet helposti tarkalleen, mihin viilto päätyy.  

Ohjauskiskoja on saatavana eri pituisina, muutamasta kymmenestä sentistä useisiin metreihin, ja ne voidaan tarvittaessa liittää toisiinsa. Joten toisinaan on parempi ostaa kaksi lyhyempää ohjauskiskoa kuin vaikeasti käsiteltävä pitkä kisko. 

Sahaa halkaisusuoja sopimaan täydellisesti 

Halkaisusuoja on tärkeä osa ohjauskiskoa. Halkaisusuoja on kumilista, joka kulkee kiskoa pitkin. Kun käytät kiskoa ensimmäisen kerran, sahaa halkaisuojaa, jotta se kohdistuu tarkasti terän kanssa. Halkaisusuoja on kuluva osa ja se on ehkä vaihdettava aika ajoin, esimerkiksi kun vaihdat ohuempaan sahanterään. Muuten on olemassa riski, että purut lentävät ulos purusuojan ja terän väliin jäävästä raosta. 

Mikä ohjauskisko sopii pyörösahaani? 

Jos haluat käyttää pyörösahaasi ohjauskiskon kanssa, tämä on otettava huomioon pyörösahaa valitessa. Monet yksinkertaisemmat pyörösahat eivät tavallisesti ole yhteensopivia ohjauskiskojen kanssa – toiset ovat yhteensopivia vain yhden tai muutaman valmistajan ohjauskiskojen kanssa. Esimerkiksi Bosch-tuotemerkin pyörösahoja voidaan usein käyttää yhdessä Festool-tuotemerkin ohjauskiskojen kanssa. Milwaukee-tuotemerkin sahoja voidaan käyttää useiden valmistajien ohjauskiskojen kanssa, mutta ei kaikkien. Se, että pyörösaha sopii ohjauskiskon uraan, ei myöskään takaa, että terä on oikein kiskon reunaan nähden. Varminta on aina ostaa ohjauskisko sekä pyörösaha samalta valmistajalta.  

Jos pyörösahaasi ei ole sovitettu käytettäväksi yhdessä ohjauskiskon kanssa, saatavana on myös yleiskiskoja. Nämä perustuvat yleensä siihen, että kiinnität pyörösahan liukukenkään, joka puolestaan ​on asennettu kiskoon. Tämä vaatii usein hieman säätöä toimiakseen optimaalisesti, mutta on hyvä vaihtoehto uuden pyörösahan ostamiselle. 

Rinnakkaisrajoitin 

Ohjauskisko on loistava työkalu katkaisemiseen ja halkaisuun, mutta jos joudut halkaisemaan lankkua tai levyä melko läheltä suoraa reunaa, voit käyttää myös yhdensuuntaista rajoitinta. Rinnakkaisrajoitin asetetaan pyörösahan uraan ja kiinnitetään haluttuun asentoon ruuvilla. Rajoitin toimii ohjaimena, jota kuljetat materiaalin ulkoreunaa pitkin suoran viillon saamiseksi. Yleensä rinnakkaisrajoitin voidaan asentaa terän molemmille puolille käytöstä ja leikkuuleveydestä riippuen.  

Rinnakkaisrajoitin on kätevä ja helppokäyttöinen, mutta se ei ole yhtä tarkka kuin ohjauskisko. Erityisesti alkuun ja loppuun on haastavaa saada suora viilto, jolloin rajoittimesta ei ole paljon apua ja saha päätyy helposti vinoon. Yhdensuuntaisen rajoittimen pituus, yleensä 15-20 cm on myös rajoittava tekijä. Rinnakkaisrajoitin sisältyy yleensä pyörösahan ostoon, mutta sen voi ostaa myös erikseen. 

Rajoitin toimii ohjaimena, jota kuljetat materiaalin ulkoreunaa pitkin suoran viillon saamiseksi.  

Vinkkejä terassin rakentamiseen 

Aiotko rakentaa terassin tänä kesänä? Useimmat tekevät terassin rakentamisesta tarpeettoman vaikeaa itselleen mittaamalla ja sahaamalla jokaisen laudan katkaisu- ja jiirisahalla. Jätä sen sijaan ulkonema, merkitse suora viiva värilangalla ja sahaa kaikki kerralla pyörösahalla! 

Pölynimuri 

Pyörösahaa käytettäessä syntyy paljon purua ja pölyä. Jos haluat minimoida jälkipuhdistuksen tarpeen, liitä sahaan pölypussi tai teollisuusimuri. Koska pölynimurin liitännöissä ei ole standardia, viitataan yleensä pyörösahan valmistajan pölynimureihin. Vaihtoehtoisesti liitännät voi tehdä vaihesovittimen avulla. 

Varo takapotkua 

Yksi suurimmista riskeistä pyörösahalla työskennellessä on ns. takapotku (kutsutaan myös kickbackiksi, rekyyliksi tai takaisin iskuksi). Takapotku tapahtuu, kun sahattu materiaali puristaa terää, jolloin saha sinkoutuu takaisin sinua kohti suurella voimalla. Ensimmäinen askel vahinkojen välttämiseksi on tietää, mikä aiheuttaa rekyylin ja noudattaa käyttöoppaan ohjeita. Muista aina käyttää teräviä teriä, pitää sahasta aina kahdella kädellä ja varmistaa, että materiaali on suorassa ja vakaasti alustalla. Käytä aina suojalaseja ja kuulosuojaimia ja vältä seisomista suoraan sahan takana. 

Pyörösahojen ABC

Akun varaustilan ilmaisin – Näyttää kuinka paljon akussa on virtaa jäljellä. 

Akun varaustilan ilmaisin – Toiminto, joka näyttää, milloin akku on ladattava. 

Ampeeri (A) – Ampeeri tarkoittaa sähkövirtaa. Ampeeritunnit (Ah) ilmaisevat kuinka suuri "polttoainesäiliö" akussasi on.  

Halkaisusuoja – Ohjauskiskossa oleva kumilista, joka sahataan irti ensimmäisellä käyttökerralla. 

Halkaisuveitsi – Joihinkin pyörösahoihin on asennettu halkaisuveitsi, joka pitää sahatun materiaalin erillään terän puristumisen välttämiseksi. 

Hiiliharjaton moottori – Kompakti ja energiatehokas moottori, joka ei käytä hiiliharjaa. Nykyään lähes kaikki työkalut ovat hiiliharjattomia. 

Karalukko – Karalukko siihen kuuluvan avaimen avulla mahdollistaa nopean sahanterän vaihdon. 

LED-valaistus – Sisäänrakennettu LED-valaistus helpottaa työtä pimeässä. 

Lukitus-/turvapainike – Turvatoiminto, joka tarkoittaa, että sinun on painettava kahta painiketta samanaikaisesti, jotta työkalu käynnistyy.  

Moottorijarru – Toiminto, joka pysäyttää pyörösahan, kun vapautat laukaisimen. 

Nopeuden valitsin – Joissakin pyörösahoissa voit säätää nopeutta sahattavan kohteen mukaan. 

Nopeus – Terän nopeus mitataan kierroksina per minuutti.  Mitä suurempi nopeus, sitä tehokkaampi työstö. 

Ohjauskisko – Lisävaruste, joka auttaa sahaamaan suoria viiltoja erittäin tarkasti. Ohjauskiskoja on saatavana eri pituuksina, muutamasta kymmenestä sentistä useisiin metreihin. 

Pohjalevy – Pohjalevy varmistaa, että saha on kohtisuorassa. 

Pölynimurin liitäntä – Liitäntä, jonka avulla sahaan voi liittää pölypussin tai teollisuusimurin keräämään purua ja pölyä. 

Pölypuhallin – Toiminto, joka puhaltaa puhtaaksi sahauslinjan, jotta näet sen paremmin työskennellessäsi. 

Rinnakkaisrajoitin – Lisävaruste, jonka avulla voit tehdä suoria viiltoja materiaalia halkaistessasi. 

Sahan nopeus – Kuinka nopeasti saha kulkee materiaalin läpi. Ilmoitetaan metreinä/sekunnissa ja voidaan käyttää eri pyörösahojen vertailuun. 

Sahaussyvyys – Suurin sahaussyvyys ilmoitetaan millimetreinä eri kulmissa, yleensä 90° ja 45°. 

Takapotku – Kun sahattu materiaali puristaa terää, jolloin saha sinkoutuu takaisin sinua kohti suurella voimalla. Kutsutaan myös nimellä kickback, takaisinisku ja rekyyli. 

Terän suojus – Suojus, joka liukuu pois terästä sahattaessa ja peittää terän, kun terää ei käytetä. 

Upotussaha – Pyörösaha, joka voidaan laskea materiaaliin ylhäältäpäin. 

Valaistus – Sisäänrakennettu valaistus auttaa näkemään paremmin sahattaessa. 

Voltti (V) – Voltti tarkoittaa työkaluun syötettyä jännitettä. Mitä suurempi jännite, sitä enemmän tehoa.  

Watti (W) – Watti on sähkötehon mitta. Wattitehon saa kertomalla virran jännitteellä. 

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!