Lapset ovat ihania kaikissa ikä- ja kehitysvaiheissa, ja usein erittäin kekseliäitä ja uteliaita leikeissään ja ympäristön tutkimisessa. Kodin turvaaminen lasten elämää varten on tärkeää onnettomuuksien, suurten kuten pienten, ehkäisemiseksi. Lue lisää siitä, mitä kannattaa pitää mielessä, kun haluat luoda turvallisemman kodin lapsille.

Kun perheeseesi on saapunut uusi pieni jäsen, voi tuntua kaukaiselta ajatukselta, että pikkuinen pian ryömii ja lopulta juoksee ympäri kotia tutkien ympäristöään. Pienille lapsille monet aivan tavalliset kodin asiat ovat jännittäviä tutkimuskohteita, eikä pieniä käsiä ja nopeita jalkoja kannata aliarvioida, kun uteliaisuus puskee päälle. On hyvä miettiä sekä pieniä että suuria potentiaalisia riskejä kodissasi, kuten pieniä esineitä eri muodoissa, jotka voivat juuttua kurkkuun, mutta myös suurempia ja raskaampia kalusteita jotka voivat kaatua. Lisää potentiaalisia riskejä ovat esim. oviin ja ikkunoihin liittyvä puristumisvaara, kuumat liedet, terävät keittiövälineet ja kodin myrkylliset puhdistustuotteet. Liika pelko ja huoli lasten kanssa elämisestä omassa kodissa ei liene perusteltua, vaan sen sijaan on tärkeää keskittyä siihen mitä on tehtävissä ja parhaansa mukaan yrittää olla askeleen edellä pientä tutkijaasi, jotta voit itsekin elää tavallisesti ilman sen suurempia huolia.

Isot lapset - isot ongelmat, pienet lapset - pienet katastrofit

Kun lapset ovat pieniä, on tärkeää keskittyä juuri niihin pieniin yksityiskohtiin kodissasi, jotka voivat aiheuttaa sekasortoa ja pahimmassa tapauksessa erilaisia vahinkoja. Terävien kulmien löytäminen ja turvaaminen huonekaluista ja sisustuksesta on esimerkiksi hyvä ottaa huomioon. Tämä voi estää onnettomuuksia erityisesti niissä vaiheissa, kun lapsi juuri oppii kävelemään tai on saanut vauhtia juoksemiseen. Reunasuojia on ostettavissa, mutta voit myös luoda omia luovia ratkaisuja tilapäiseksi avuksi esim. iskuja vaimentavista materiaaleista, kuten vaahtomuovista ja hieman kestävämmästä ja muotoiltavasta teipistä. Kun lapset ovat suurempia, on sen sijaan hyvä miettiä muitakin riskejä, kuten jos lapsi päättää leikata hedelmiä terävällä veitsellä tai tulee kovin halu sytyttää kynttilöitä sytyttimellä tai tulitikuilla.

Näin luot turvallisen ympäristön lapsille jokaisessa huoneessa

Kodin eri huoneissa on erilaisia tekijöitä, joita tulee tarkkailla lasten turvallisuuden kannalta. On hyvä tarkistaa kodin ympäristö huone huoneelta, jotta voit siten olla askeleen edellä ja välttää mahdolliset onnettomuudet ja vahingot.

Turvallisuus lastenhuoneessa

Lastenhuoneessa on hyvä jo alusta alkaen miettiä turvallisuutta, vaikka lapsesi aluksi ei olekaan niin monipuolisesti liikkuva. Aika kuluu nopeasti, ja yhtäkkiä pienestä vauvastasi on tullut utelias taapero, joka liikkuu nopeasti ja määrätietoisesti. Lastenhuoneessa on hyvä tarkistaa, että ikkunoissa on toimivat ja lapsiturvalliset aukaisunrajoittimet, jotka eivät aukea herkästi ja vahingossa, sekä harkita mahdollisesti jonkinlaista painikkeen lukitusta tai ehkä vaihtaa turvapainikkeeseen. Myös oveen liittyen voi harkita erilaisia toimenpiteitä vähentääkseen mahdollista puristumisriskiä, joko ovenpysäytintä tai ovijarrua. Jos haluat, että lapsesi pysyy leikkihuoneessa ilman, että sinun tarvitsee sulkea ovea, on olemassa erikokoisia ja -muotoisia lapsille suunniteltuja turvaportteja, jotka asennetaan helposti ovenaukkoon. Jos asut suuremmassa talossa tai kaksikerroksisessa asunnossa, voi tuntua turvalliselta käyttää itkuhälytintä, kun lapsesi nukkuu. Itkuhälytin mahdollistaa valvonnan lapsen nukkuessa, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden kaksisuuntaiseen kommunikaatioon, joka antaa sinulle mahdollisuuden kuunnella silloin tällöin, jotta voit varmistaa, että vauvasi nukkuu hyvin, mutta toimii myös esimerkiksi lapsen rauhoittamiseen etäältä.

Lapsiturvallinen keittiö

On hauskaa ja opettavaista, että lapset saavat olla mukana keittiössä. Ehkä leikkiä vedellä tiskialtaassa sillä aikaa kun valmistelet illallista tai jopa auttaa pienissä askareissa, kuten kurkun ja muiden pehmeämpien vihannesten leikkaamisessa tylsällä keittiöveitsellä. Keittiössä on kuitenkin paljon, mitä tulee valvoa, kun sinulla on lapsia kotona. Kaappien ja laatikoiden lukitseminen on pieni, mutta hyvinkin käytännöllinen toimenpide perustason lapsiturvallisuuden saavuttamiseksi keittiössä. Näin turvaat sekä terävät veitset että raskaammat paistinpannut, mutta estät myös lasta saamasta käsiinsä tiskiainetta tai astianpesukonetabletteja, joita he voivat laittaa suuhunsa.

Olipa sinulla sitten perinteisempi liesi tai induktiotaso, on hyvä olla jonkinlainen liesisuoja välttääksesi ikävät palovammat. Kun laitat ruokaa liedellä – muista kääntää kattiloiden kahvat huoneesta poispäin pienentääksesi kuumien nesteiden tai ruoan läikkymisen riskiä. Uunille on myös olemassa erityisiä uunin luukun lapsilukkoja, jotka tekevät uunin luukun avaamisesta vaikeampaa.

Lapsiturvallinen kylpyhuone

Kylpyhuoneessa vietetään paljon aikaa pikkulapsivuosina, sekä vaipanvaihdon että mukavien kylpyhetkien parissa. Kun sinulla on pieniä lapsia, on tärkeää pitää poissa kaikki kylpyhuoneen tuotteet, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran, kuten roskapussit, vanulaput ja pienet esineet, jotka saattavat houkutella lasta laittamaan ne suuhun.

Lukittava lääkekaappi voi olla hyvä olla, jotta voit estää lapsesi saamasta vahingossa käsiinsä ravintolisiä tai muita lapsille haitallisia lääkkeitä. Jos sinulla ei ole lääkekaappia, voit helposti mukauttaa kaapin lapsiturvalliseksi asentamalla jonkinlaisen lukitusmekanismin sopivaan kaappiin tai laatikkoon. Kaapissa voit sitten säilyttää kaikki kylpyhuoneessa olevat tuotteet, jotka haluat pitää poissa lapseltasi, kuten särkylääkkeet, hiuslakat, kynsilakanpoistoaineet ja kosmeettiset tuotteet, mutta myös vahvemmat puhdistusaineet ja siivoustuotteet.

Lapsiturvallinen makuuhuone, olohuone ja eteinen

Olohuoneen ja eteisen suuremmat huonekalut, kuten erilaiset lipastot, kirjahyllyt ja kaapit on aina hyvä kiinnittää seinään. Huonekalujen kiinnittämiseen on erilaisia kiinnikkeitä, esimerkiksi kulmakiinnikkeet, jotka sopivat hyvin hyllynreunoihin ja vastaaviin. Olipa lapsesi pieniä tai suuria, voi tuntua hyvältä vähentää huonekalujen kaatumisen riskiä, joka pahimmassa tapauksessa voi vahingoittaa lasta. Eteisessä voi myös jonkinlainen kenkien säilytysratkaisu ja karkea eteismatto olla hyödyllinen, joka kerää likaa ja roskia. Vähentääkseen näin riskiä, että ryömivät pikkulapset tai lemmikit saavat suuhunsa jotain epäterveellistä ulkoa.

Jalustallinen TV voi olla hyvä kiinnittää seinään, mikä antaa sinulle sekä pienen turvallisuuteen että rahalliseen arvoon liittyvän vakuutuksen. Olo- ja makuuhuoneessa on usein erilaisia verhonauhoja ja sälekaihdinnaruja, jotka on hyvä kiinnittää kunnolla jonkinlaiseen kiinnikkeeseen, jotta ne eivät vahingossa päätyisi lapsen kaulan ympärille. Voi myös olla hyvä tarkistaa sohvan ja sängyn ympärillä oleva ympäristö – miten lapsi laskeutuu, jos hän putoaa? Sähköpatterin tai ikkunalaudan terävät reunat voivat olla riskitekijä sohvalta tai sängystä hypätessä.

Turvaportit voivat taas olla hyödyllisiä esim. kesäkuukausina, kun haluat pitää parvekkeen tai terassin ovea auki päästääksesi sisään raikasta ilmaa, pitäen samalla lapsen turvallisesti sisätiloissa. On myös olemassa fiksusti suunniteltuja huoneenjakajia, joita voidaan käyttää huoneen rajaamiseen tai yhdistettynä leikkimisalueen muodostamiseen.