Työkengät

Alla on valikoimamme työkengät

  • Lajitteluperuste
  • Tuotemerkit
  • Tuotetyyppi
  • Hinta
  • Tuotteen tila
386 tuotetta

Näin valitset oikeat työkengät

Kirjoittaja Henrik, testauspäällikkö


Staypro

Monilla työpaikoilla edellytetään työ-, turva- tai suojakenkien käyttöä – mutta mukavat ja miellyttävät työkengät voivat olla myös hyvä sijoitus kotinikkareille. Tässä oppaassa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää oikean mallin ja suojaluokan valitsemiseksi.

Työkenkiä käytetään jalkavammojen estämiseksi kotona tai työpaikalla. Turvajalkine voi olla matala kenkä, saapas, varrellinen kenkä, tossu, lenkkari tai sandaali varvassuojalla. Jos työskentelet työssä, jossa on tapaturmariski, joka tarkoittaa, että jalkasi voi joutua puristuksiin tai muuten loukkaantua, työnantajasi on tarjottava sinulle työkengät.

Stayprolla on myynnissä laaja valikoima naisten ja miesten työkenkiä tunnetuilta merkeiltä kuten Solid Gear, Jalas, Monitor, Helly Hansen Workwear, Toe Guard ja Sievi.

Millaiset työkengät kannattaa ostaa?

Tarvitsemasi työkengät riippuvat täysin siitä, mitä aiot tehdä ja kuinka paljon aiot käyttää kenkiä. Yksinkertaisiin kotitöihin voi riittää edulliset ja yksinkertaiset työkengät, mutta ammattikäyttöön on tärkeää valita kengät huolellisesti työaikaan, ympäristöön ja tapaturmariskiin perustuen.

Suojausluokat

Työtehtävien luonteesta ja työpaikan riskeistä riippuen saatat tarvita erityyppisiä työkenkiä. Voit selvittää kengän merkinnöistä, mihin työkenkä pystyy.

Turvakengät

Turvakengissä on varvassuoja, joka kestää enintään 200 J:n kuormituksen. Perusvaatimukset täyttävä turvakenkä on merkitty SB:llä. Jos turvakenkä suojaa useammalta riskiltä, se on merkitty S1-S5:llä. Siinä voi olla myös kirjainliite, joka ilmaisee lisäominaisuuksia. P tarkoittaa, että kengässä on naulaanastumissuoja. Turvakengät on merkitty EN 345:llä.

Turvakengät jaetaan myös eri luokkiin valmistusmateriaalin perusteella.

Luokka I tarkoittaa, että kenkä on valmistettu nahasta tai tekstiilistä.

Luokka II tarkoittaa, että kenkä on valmistettu kumista tai polymeeristä.

Turvakenkien suojaluokat (EN ISO 20345:2011)
   Luokka Luokka Luokka Luokka Luokka Luokka Luokka
  I, II I I I I II II
   SB S1  S1P S2 S3 S4  S5
Perussuoja varvassuojalla (200J) X X X X X X X
Suljettu kantapääalue   X X X X X X
Antistaattiset ominaisuudet   X X X X X X
Iskunvaimennettu pohja (20J)    X X X X X X
Vettähylkivä nahka        X X    
Kuvioitu pohja          X    X
Naulaanastumissuoja      X    X    X
Kumi tai polymeerimateriaali            X  X

 

Kevyet turvakengät

Kevyissä turvakengissä on teräskärki, joka kestää 100 J:n kuormituksen. PB tarkoittaa, että kenkä täyttää perusvaatimukset. Jos kengät suojaavat useammilta riskeiltä, ne on merkitty P1-P5:llä. Kevyet turvakengät on merkitty EN 346:lla.

Ammattikengät

Ammattikengissä ei ole varvassuojaa, mutta ne voivat suojata muilta riskeiltä kuin putoavilta esineiltä. Niissä voi olla esimerkiksi naulaanastumissuoja tai olla antistaattisia. Merkintä O tarkoittaa, että kenkä täyttää perusvaatimukset, ja ne voivat olla merkitty O1-O5 riippuen siitä, miltä ne suojaavat. Ammattikengät on merkitty EN 347:llä.

Sahaussuojasaappaat

Moottorisahan kanssa työskentely edellyttää erityistä suojasaapasta, joka on hyväksytty eurooppalaisen sahaussuojasaappaita koskevan standardin EN ISO 17249:2013 mukaisesti. Saappaassa on liukastumista estävä pohja, sahaussuoja ja vähintään S-luokan suojakärki. Sahaussuojasaappaat ja -kengät jaetaan eri luokkiin moottorisahan teräketjun nopeuden perusteella.

Luokka 1 20 m/s

Luokka 2 24 m/s

Luokka 3 28 m/s

Vuorottele käytössä kahta paria työkenkiä

Jos työskentelet monta tuntia päivässä kengissäsi, ja ne altistuvat kosteudelle ja rasitukselle, on hyvä idea pitää kahta paria kenkiä vuorotellen. Näin voit antaa käyttämättömille kengille lepohetken, jotta ne voivat kuivua kunnolla, mikä pidentää niiden käyttöikää.

Henrik, Staypro

Staypron testipäällikkö Henrik hyödyntää joka tilaisuuden tutkia, tutkia ja testata uusimpia tuoteuutuuksia valikoimassa – usein kameran edessä testistudiossa.

Mistä materiaalista varvassuoja on tehty?

Puhumme usein yleisesti teräskärjistä työkengissä, mutta kyseinen varpaiden suoja voi olla tehty eri materiaaleista. Turvallisuuden kannalta ei ole syytä valita toista materiaalia toisen sijaan, kunhan kengät on merkitty samalla tavalla ja kestävät saman kuormituksen.

Teräs – perinteinen teräskärki on raskaampi kuin muut vaihtoehdot, mutta se voidaan tehdä ohuemmaksi, eivätkä kylmä, lämmölle tai ikä vaikuta siihen. Teräskärkien haittapuolena on, että ne johtavat kylmää ja voivat tuntua kylmiltä ulkotöissä.

Alumiini – Alumiinikärki voi olla jopa 50 grammaa kevyempi kuin teräskärki, mutta sillä on periaatteessa samat edut.

Muovi – Muovikärjet ovat jopa 40 prosenttia kevyempiä kuin teräskärjet, mutta tarjoavat saman suojan. Muovin etu on, että materiaali ei johda kylmää tai lämpöä.

Komposiitti – Monissa Stayprolla myytävissä työ- ja turvakengissä on komposiittimateriaalista valmistettu varvassuoja. Komposiittikärki eristää kylmältä ja lämmöltä ja tarjoaa kevyen kengän, joka suojaa hyvin.

Naulaanastumissuoja suojaa, jos astut naulaan

Naulaanastumissuoja on välttämätön, jos työskentelet remontoinnin parissa tai muissa ympäristöissä, joissa on riski astua naulaan tai muihin teräviin esineisiin. Naulaanastumissuoja voi olla tehty teräksestä, puusta tai komposiitista. Olettaen, että suojausluokka on sama, ne tarjoavat yhtä hyvän suojan. Teräksisen naulanastumissuojan haittapuoli on, että se johtaa kylmää.

Liukastumissuoja – SRA, SRB tai SRC?

Pito-ominaisuuksien osalta testatut turvakengät, työkengät ja ammattikengät merkitään SRA-, SRB- tai SRC-merkinnällä.

SRA – kenkien pito-ominaisuudet testataan laatoilla, joilla on puhdistusainetta.

SRB – kenkien pito-ominaisuudet testataan ruostumattomalla teräksellä, jolla on glyseriiniä.

SRC - kengät täyttävät sekä SRA- että SRB-vaatimukset.

ESD – antistaattiset kengät

Tietyntyyppisissä töissä vaaditaan antistaattisia jalkineita, jotka johtavat staattisen sähkön pois kehosta. Tällä pyritään estämään sähköpurkauksen syntyminen tilanteissa, joissa se voisi aiheuttaa vahinkoa (esimerkiksi herkän elektronisen laitteen käytön yhteydessä). Antistaattiset ominaisuudet omaavat kengät merkitään keltaisella symbolilla, jossa on kirjaimet ESD, mikä tarkoittaa Electrostatic Discharge.

BOA-kiristys, tarranauha vai perinteinen nauhoitus?

Työkengät voidaan nauhoittaa perinteisillä kengännauhoilla tai kiinnittää tarranauhalla. Kolmas erittäin suosittu vaihtoehto on BOA-sulkeminen. BOA Fit Systemin avulla voit kiristää kenkiä helposti pyörittämällä nauhapyörää ja avata ne nopeasti nostamalla pyörää. Sen lisäksi, että kengät ovat nopeat pukea ja riisua, saat tasaisesti jakautuneen paineen jalkaterälle ja vältyt alaspäin roikkuvilta nauhoilta.

BOA Fit Systemin avulla voit helposti kiristää kengät kiertämällä nauhapyörää ja avata ne yhtä nopeasti. Kuvassa näkyy työkenkä Icebug Vidar Pro 2 BUGrip.

Älä vaihda pohjallista toiseen malliin

Pohjallisen vaihtaminen voi vaikuttaa hyvältä idealta, kun kengät alkavat tuntua epämukavilta, mutta on tärkeää vaihtaa aina samaan malliin, jota olet aiemmin käyttänyt. Jos vaihdat toisen merkin pohjalliseen, joka ei kuulu kenkämalliin, on olemassa riski, että kengän suojaominaisuudet muuttuvat. Sisäpohjallisen on usein mahdollista pestä 40°C:ssa.

Kuinka usein työkengät pitäisi vaihtaa?

Kun työkenkä kuluu, se menettää suojaavia ominaisuuksiaan. Esimerkiksi kulunut pohja ei tarjoa samaa pitoa kuin uusi. Kuinka kauan kengät kestävät ja kuinka usein ne vaihdettava, riippuu täysin siitä, miten niitä käytetään ja missä ympäristöissä. Jos kengät vaurioituvat, on tärkeää vaihtaa ne, koska suojausominaisuuksia ei enää voida taata. Hyvä sääntö on vaihtaa työkengät kerran vuodessa.

Näin huolehdit työkengistäsi

On useita syitä pitää hyvää huolta työkengistä ja huoltaa niitä oikein. Esimerkiksi kengät pysyvät mukavampina pidempään, näyttävät hyviltä, tuoksuvat paremmalta ja ovat turvalliset.

1. Poista lika

Puhtaat ja siistit kengät eivät vain näytä paremmilta – kun pidät suurimman lian poissa, kengät voivat hengittää ja vapauttaa kosteutta. Puhdistat nahkakengät harjalla ja haalealla vedellä. Tekstiilikengät kannattaa pyyhkiä pehmeällä liinalla, jotta et hiero tahraa kiinni.

2. Kuivaa kengät huoneenlämmössä

Kun kenkäsi kastuvat, voi olla houkuttelevaa asettaa ne lämpöpatterin päälle tai muun lämpölähteen päälle. Tämä toki kuivattaa kengät nopeammin, mutta jos kyseessä ovat nahkakengät, materiaali kuivuu, kovettuu ja halkeilee. On aina parempi antaa kenkien kuivua huoneenlämmössä. Täytä ne sanomalehdellä, niin kuivuminen nopeutuu!

3. Kenkien kyllästäminen

Kosteus on vaaraksi kaikille työkengille. Kyllästämällä eli impregnoimalla kengät säännöllisin väliajoin teet niistä vedenkestävämmät. Jos olet impregnoinut työkenkäsi, vesi valuu nopeammin pois ja kengät pysyvät kuivina pidempään.

4. Kenkävoide ja vaha

Nahkaisia työkenkiä tulee huoltaa säännöllisesti, jotta nahka pysyy joustavana ja estetään sen kuivuminen ja halkeilu. Puhdistuksen jälkeen, voitele kengät kenkävoiteella tai -vahalla.  

Oikea kenkä oikeaan työhön – autamme sinua valitsemaan

Eri työpaikoilla on erilaisia vaatimuksia työkengille. Seuraavassa luetellaan joitakin yleisiä käyttökohteita ja kerrotaan, mitä kannattaa ottaa huomioon kenkiä valittaessa.

Työkengät keittiöön ja ravintolaan

Ravintoloiden keittiöissä vaaditaan yhä useammin suojajalkineita. Tällöin on tärkeää, että kengän pohja on liukumaton, mutta jos vaarana on raskaiden astioiden putoaminen, voi olla syytä harkita myös kenkiä, joissa on varvassuoja. Jos teet pitkiä työvuoroja, on tärkeää käyttää mukavia työkenkiä, joissa on hyvä vaimennus.

Työkengät hoito- ja huolenpitoalalle

Hoitoalalla ei ole harvinaista, että vietät suurimman osan päivästä seisten ja kävellen, joten tarvitset kevyemmät työkengät, joissa on hyvä vakaus, vaimennus ja pito. Jos työskentelet sisätiloissa, avokärkiset sandaalit voivat antaa jaloillesi tilaa hengittää. Jos työskentelet kotipalvelussa, muista, että kengän on oltava helppo pukea jalkaan ja riisua.

Työkengät rakennus-, teollisuus- ja varastoalalle

Tarvitsemiesi työkenkien malli riippuu työympäristöstä, mutta yleensä tarvitset SB-S5 -luokan suojajalkineet. Joissakin tapauksissa saatat tarvita myös ESD-merkittyjä kenkiä, jotka johtavat staattista sähköä. Jos vietät paljon aikaa varastolattialla, tarvitset hyvät työkengät koville lattioille.

Työkengät myymälöihin

Myymälöissä loukkaantumisriski on harvoin kovin suuri. Siksi on sitäkin tärkeämpää valita kengät, joissa on hyvä iskunvaimennus ja pohja, joka keventää jalkoihin ja selkään kohdistuvaa painetta. On tärkeää valita kenkä, joka sopii sinulle ja jota voit käyttää koko työpäivän ajan.

Työkengät remonttiin

Myös talossa tai puutarhassa työskennellessä voi olla syytä investoida kunnollisiin työkenkiin. Jos remontoit tai teet kirvesmiehen töitä, naulaanastumissuojalla varustetut työkengät voivat pelastaa, jos astut johonkin terävään.

Henrik, testauspäällikkö

Hei! Tämän artikkelin kirjoittaja on Henrik ja olen Staypron testauspäällikkö. Olen intohimoinen auttamaan sinua asiakkaana löytämään oikeat työkalut ja laitteet projekteihisi. Jos havaitset virheellisyyksiä tässä tekstissä tai sinulla on ehdotuksia mielenkiintoisista aiheista, joista voisin kirjoittaa, kirjoita minulle osoitteeseen henrik@staypro.fi. Kiitos aktiivisuudestasi!